Ortopædkirurgi i regional anæstesi (nerveblok) uden anæstesideltagelse ved kirurgien

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet med vejledningen er at beskrive patientforløbet for patienter, der skal have foretaget et ortopædkirurgiske indgreb udelukkende i regional anæstesi.

Tilbage til top

 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Personale:

Ortopædkirurgisk operationspersonale

Anæstesipersonale

Ortopædkirurger

Patienter:

Vejledningen omfatter patienter, der skal undergå et ortopædkirurgisk indgreb, alder ≥16 år, ASA I-III, hvor anæstesiologen og kirurgen vurderer, at proceduren kan gennemføres uden anæstesiologisk monitorering eller intervention under det kirurgiske indgreb.

Patienter, der skal opereres i ”Beach chair” er ikke omfattet af vejledningen.

Tilbage til top

 

 

Definitioner

 

 

Fremgangsmåde

Præoperativt:

Patienten bookes og får præoperativt tilsyn jævnfør vanlige retningslinier.

I de tilfælde hvor anæstesiologen er i tvivl om, hvorvidt den kirurgiske procedure kan gennemføres alene i regional anæstesi konfereres med kirurgen.

Vanlig faste- og tørsteregler skal overholdes.

Patienten opfordres til at medbringe musik på Ipod, Smartphone el. lign samt høretelefoner.

Informationspjece udleveres.

Når patienten skal have lagt blok inden ankomst til operationsstuen:

Patienten kaldes i Blokrummet eller til POA i god tid inden planlagt kirurgistart (som udgangspunkt minimum en time inden).

Patienten identificeres med cpr.nr, operationsstedet skal være markeret, faste- og tørsteregler skal være overholdt og der skal foreligge et samtykke til blokadeanlæggelse og operation.

Der henvises til "Sikker Kirurgi ved Ortopædkirurgi - Samarbejdsaftale og logistik; BBH"

Har patienten spørgsmål til den forestående procedure henvises til anæstesiologen.

Umiddelbart efter patientens ankomst til Blokrummet/POA kaldes bloklægen.

Patienten monitoreres med BT, puls og SAT.

Der anlægges IV-adgang (lyserød), der gennemskylles med NaCl og proppes. Ved overekstremitetskirurgi anlægges IV-adgang kontralateralt i forhold til den ekstremitet, der skal opereres.

Ordineret antibiotika administreres iht. SP/MDA, såfremt patienten skal direkte på operationsgangen.

I de tilfælde hvor patienten skal tilbage på sengeafdelingen, inden patienten skal opereres, er det sengeafdelingens ansvar at administrere antibiotika inden afgang til operationsgangen. I disse situationer orienterer blokrumssygeplejerskerne sengeafdelingen.

Anæstesiologen anlægger blokaden under monitorering af saturation, puls, BT og EKG. I SP vælges makroen "Blokade, kirurgi uden anæstesiledsaglese". Efter endt blodadeanlæggelse skal patienten som minimum observeres og monitoreres i 20 minutter. Såfremt de kliniske værdier har holdt sig stabile og i normalområdet kan monitoreringen indstilles.

Blokadens anslag og udbredelse skal testes af anæstesiolog med henblik på sufficient dækning af operationsfeltet. Ved behov suppleres evt. med yderligere regional anæstesi. I tvivlstilfælde konfereres med kirurgen (også mhp. evt. kirurgisk anlagt lokalanæstesi). Anæstesiologen kan evt. beslutte at den regionale anæstesi skal suppleres med sedation el. generel anæstesi afhængig af blokkets virkning og/eller patientens tilstand.

Efter endt monitorering og når blokaden vurderes sufficient meldes patienten klar til operationspersonalet på stuen og "Postprocedure" dokumenteres i SP.

Når patienten skal have lagt blok på operationsstuen:

Patienten kaldes til operationsstuen.

Identificeres med cpr.nr, operationssted, faste og tørste samt samtykke til blokadeanlæggelse og operation verificeres.

Der skal være sat kryds af kirurgen forud for anlæggelse af blokade. Sikker Kirurgi ved Ortopædkirurgi - Samarbejdsaftale og logistik; BBH

Patienten monitoreres og får anlagt blokade som ovenfor beskrevet.

Anæstesisten kan forlade operationsstuen, når anæstesiologen vurderer blokket er sufficient, de kliniske værdier har været stabile og patienten har været monitoreret i 20 minutter efter blokanlæggelsen og ordineret antibiotika er administreret iht. SP. Inden anæstesisten forlader operationsstuen dokumenteres "Postprocedure" i SP.


Peroperativt:

Det er operationspersonalets ansvar, at patienten under det kirurgiske ingreb føler sig tryg og veltilpas.

Kirurgen tester blokkets udbredelse og anslag inden incision. Anæstesiologisk bagvagt (3-7020 i dagtid, 3-7003 i vagten) er den overordnede kontaktperson for operationspersonalet og kan til enhver tid tilkaldes, såfremt patientens tilstand ændrer sig under operationen eller ved anden klinisk bekymring.

I de tilfælde hvor operationspersonalet er travlt optaget på stuen f.eks. under røntgengennemlysning og patienten samtidig vurderes at have brug for øget omsorg og nærvær kan anæstesiologisk bagvagt kontaktes mhp. at få ekstra personale (AN- el. OP- personale) på stuen i den givne periode.

Ved behov for anæstesiologisk assistance påhviler det anæstesiologisk afdeling at dokumentere eventuelle interventioner inkl. medicingivning.

Såfremt anæstesiologen vurderer, at der er behov for sedation, generel anæstesi eller blot monitorering af vitale værdier, skal der være en anæstesist på stuen. Anæstesien dokumenterer dette efter vanlige retningslinier.

Postoperativt:

Patienten meldes til stamafdelingen af operationspersonalet.

OP-personalet har ansvaret for overflytning til stamafsnit evt. med portørassistance.

Der skal ikke foretages yderligere registrering udover vanlig kirurgisk operationsdokumentation.

Tilbage til top

 

 

Ansvar og organisering

Ortopædkirurgisk og anæstesiologisk afsnitsledelse har det overordnede ansvar for vejledningen herunder implementering og justeringer.

Anæstesiologisk personale har ansvaret for dokumentation af al objektiv monitorering og medicingivning så længe patienten er i anæstesiologisk varetægt.

Operationspersonale og kirurg har ansvaret for patienten peroperativt når anæstesipersonalet ikke er til stede.

Tilbage til top

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Bilag