Lægemidler; rekvirering, modtagelse og opbevaring; BBH

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At rekvirering, modtagelse og opbevaring af lægemidler foregår hensigtsmæssigt og forsvarligt.

Tilbage til top

 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og sygeplejersker på ZAN

Tilbage til top

 

 

Definitioner

 ATC: Anatomical Therapeutic Chemical Classification

Tilbage til top

 

 

Fremgangsmåde

Rekvirering

Tirsdag på ZAN 1+2 og fredag på ZAN 3kontrollerer farmakonomer medicinskabet/køleskabet og rekvirerer de manglende lægemidler fra apoteket.

Ved indførelse af nye præparater eller mangel på medicin skrives det på bestillingslisten, som ligger i medicinskabet. Ansvarlig for dette er anæstesisygeplejerskerne.

På bestillingslisten kan man ligeledes stille spørgsmål til farmakonomen. Ved akutte spørgsmål i dagtiden kan farmakonomen desuden kontaktes på telefon ###TELEFON###.

Ved akut mangel på medicin i vagter/weekends/helligdage forsøg først at låne på andre afdelinger. Ellers kan vagthavende anæstesiolog kontakte vagthavende farmaceut på tlf. ###TELEFON###.

 

 Modtagelse

Farmakonomen er ansvarlig for at sætte den modtagede medicin på plads efter forskrifterne i medicinskabet - med undtagelse af køleskabsmedicin samt væsker til intravenøs brug, som gangsygeplejersken sætter på plads.

 

Opbevaring

Afdelingens medicinbeholdning opbevares i et skab/rum, som kan aflåses. Lægemidlerne anbringes på en overskuelig måde efter ATC-koder, så forveksling undgås.

Morfika opbevares i et særskilt, aflåst skab. Derudover opbevares morfika i en separat boks i de aflåste assistanceborde på operationsstuerne.

Lægemidler, som skal opbevares koldt, anbringes i aflåst køleskab.

Køleskabets temperatur skal være mellem 2 og 8oC. Hvis temperaturen er højere/lavere, skal temperaturen reguleres, evt. ved hjælp af teknisk afdeling tlf. ###TELEFON###. Hvis dette ikke er muligt, flyttes medicinen til andet køleskab.

Farmakonomen i dagvagten eller vagtbærende farmaceut tlf. ###TELEFON### skal kontaktes vedrørende rådgivning, om medicinen har taget skade og bør destrueres.

Hvis rumtemperaturen er over 25oC, åbnes vinduerne. Hvis dette ikke er nok, kontaktes teknisk afdeling tlf. ###TELEFON###.

 

Al medicin skal opbevares i den originale emballage indtil anvendelse.

Undtaget herfra er Propofol 50 ml, hvor originalpakningens størrelse gør, at anbringelse i de aflåste assistanceborde ikke er mulig.

Køleskabsmedicin til anæstesiforløb: der medbringes de antal ampuller/hætteglas af relevant medicin, der er brug for. Evt overskydende medicin kasseres.

Suxameton, rocuronium og Adrenalin må forblive i assistancebordene på operationsstuerne. Gangsygeplejersken skifter suxameton hver 14. dag, rocuronium hver 3. måned og adrenalin hver 6. måned. Dokumenteres i logbog.

 

Dokumentation

Temperaturen i køleskab måles centralt af teknisk afdeling. Teknisk afdeling kontakter anæstesiafdelingen ved temperatur afvigelser.

Løbende kontrolleres al medicin for udløbsdato. Dette udføres af farmakonomen og dokumenteres skriftligt.

 

Opdatering og kvalitetskontrol (indikatorer)

Audit ved apoteket x 1 årligt.

Tilbage til top

 

 

Ansvar og organisering

Fremgår af ovenstående.

Tilbage til top

 

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 1. Bekendtgørelse nr. 1222 af 7. december 2005 om håndtering af lægemidler på sygehusafdelinger og andre behandlende institutioner. Lægemiddelstyrelsen. 2005

Tilbage til top

 

 

Bilag