Dysfagi på intensiv BFH

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet med denne vejledning at sikre, at arbejdsgangen og udførelse af dysfagiscreening er kendt af det tværfaglige team omkring patienten på intensiv afdeling. Endvidere er formålet at sikre, at personalet arbejder optimalt, ensartet og evidensbaseret med patienter med mistanke om dysfagi.

Formålet med blue-dye testen er at screene for dysfagi hos voksne patienter på intensiv afsnit med midlertidig trakeostomi, for at forebygge sekundære følger af dysfagi såsom underernæring, aspirationspneumoni og i værste fald død.

Dysfagitesten er målrettet afcuffede patienter.

Vejledningen er lavet på baggrund af den kliniske problemstilling, som er opridset i baggrundsafsnittet i den Kliniske Retningslinje fra Center for Kliniske Retningslinjer, CfKR, http://cfkr.dk/media/351182/Dysfagi%20Godkendt.pdf.


 

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker, læger og ergoterapeuter ansat på intensiv afdeling.

Tilbage til top

 

Definitioner

Aspiration: Defineres som passage af materiale som passerer strubehovedet og stemmelæberne (nedsynkning i luftvejene).

Aspirationspneumoni: Lungebetændelse som følge af passage af sekreter eller fremmedlegemer, som fx væske og føde, gennem luftrøret og ned i lungerne.

Cuff: Betyder manchet. Er i denne sammenhæng en ballon som pustes op med luft eller fyldes med vand, omkring trakeostomi-røret nede i halsen. Cuff’ens placering i halsen er typisk under stemmelæberne og strubehovedet (larynx). Cuff’en kan enten være oppustet (inflated) eller tom (deflated)

Dysfagi: Dys = dårlig, Fagein = at spise. Dysfagi er et symptom ved mange forskellige sygdomme og tilstande og kan fx skyldes anatomiske forandringer eller skader i de muskler og nerver, som styrer den normale tygge- og synkefunktion. Dysfagi er en samlet betegnelse for motoriske, sensoriske og kognitive vanskeligheder ved indtag af føde og væske, herunder synkeproblemer. Tegn på dysfagi kan fx være: Problemer med at håndtere mad, væske og/eller mundvand i munden, host eller rømmen under måltider, rallende/våd stemme, pneumoni, vejrtrækningsproblemer under måltider osv.

Dysfagiscreening: En screening/vurdering af, hvorvidt en patient kan indtage ernæring per oralt og/eller kan synke mundvand. Desuden afklares hvilke konsistenser af væske og føde en patient sikkert og forsvarligt kan indtage uden at få væske og/eller føde galt i halsen (fejlsynke) samt under hvilke omstændigheder dette kan lade sig gøre.

Fortykningsmiddel: På BBH-FRB bliver der brugt fortykningsmiddel af mærket Resource. Resource er et fortykningsmiddel til mad- og drikkevarer og fortykker til forskellige konsistenser.

Silent aspiration: Aspiration uden ydre tegn på dette, f.eks. i form af hoste eller at patienten "kløjs" i maden.

Trakeostomi: Operativ dannelse af en blivende åbning ind i luftrøret.

Trakeostomi (midlertidig): Betyder i denne sammenhæng at patienten kun har trakeostomi i en kortere periode under indlæggelsen på intensiv, til hjælp med respiratoriske problemer i forbindelse med kritisk sygdom.

Trakeostomitube: Det rør som sidder nede i halsen.

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Blue Dye Test anvendes til at screene for fejlsynkning hos afcuffede tracheostomerede patienter.

Patienten lejres i en opret siddende stilling og skal være afcuffet inden testen kan fortages.

 

Testen skal følge den nedenstående algoritme:

 

Ansvar og organisering

Sygeplejersken skal udføre blue-dye testen og observere om der er spor af blåt farvestof i trachealsekretet ved sugning de følgende 24 timer. Der suges kun, når det vurderes nødvendigt. Sugningen dokumenteres i SP med en kommentar, om der er suget blåt farvestof. Sygeplejersken markerer med en fortrykt seddel på patienttavlen på væggen bag patienten, at der er udført dysfagi-test med Blue-Dye, så kollegaer er opmærksom på, om der suges blåt farvestof 24 timer efter testen er udført. De fortrykte sedler ligger i mappen "til patienttavler" i glasburet.

Blue Dye Testen giver et øjebliksbillede af patientens synkefunktion og kan ikke alene give et entydigt svar på, om patienten fejlsynker eller ej. Det er i sidste ende en lægelig vurdering om patienten må indtage drikke og føde. I fald der afviges fra anbefalingerne, skal dette dokumenteres i journalen.

Tilbage til top

 

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Bilag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til top