DETTE DOKUMENT ER UDELUKKENDE GÆLDENDE FOR BBH MATRIKEL
1) Beskrivelse af delirium:
2) Beskrivelse af Ansvar og organisering
3) Link til øvrige VIP vejledning for patienter med Delirium på ITA, BBH:
Læger og sygeplejersker på intensiv afsnit ITA med ansvar for observation, diagnostik og behandling af patienter med delirium.
Delirium er et komplekst neuropsykiatrisk syndrom (organsvigt) med akut opstået dysfunktion af hjernen, præget af fluktuerende ændringer i den mentale status i form af ændret bevidsthedsniveau, svækket opmærksomhed, kognitive forstyrrelser og nedsat opfattelsesevne. Intensivdelirium er delirium opstået under indlæggelsen på intensiv afdeling.
Synonymer: Mange forskellige udtryk har været anvendt til at beskrive tilstanden delirium, bl.a. psykose, organisk psykosyndrom, encephalopathi, postoperativ psykose og acute brain failure.
Bevidsthedspåvirkninger:
Forstyrrelsen udvikles over en kort tidsperiode (som regel timer til dage, nogle gange over minutter).
Forstyrrelsen har en tendens til at variere i løbet af døgnet (f.eks. mellem subtyper af delirium eller mellem at have delirium og være relevant)
Sub-typer
Delirium kan underinddeles i subtyper med udgangspunkt i den psykomotoriske adfærd:
1) Hypoaktivt delirium
2) Hyperaktivt delirium
3) Blandet delirium,
Hos intensive patienter er hyperaktivt delirium den form, der ses sjældnest (under 5 %), mens de to andre typer forekommer stort set lige hyppigt.
Den hypoaktive subtype er mere almindeligt forekommende hos ældre, sammenlignet med yngre patienter. Blandt ikke-intensive patienter er den hyperaktive form forbundet med den bedste prognose, men dette forhold er ikke grundigt belyst hos intensive patienter.
Symptomer
primære symptomer ved delirium:
1) Bevidsthedspåvirkning
2) Kognitive forstyrrelser:
3) Ændringer i opfattelsesevnen
Sekundære symptomer ved delirium:
1) Søvnforstyrrelser f. eks.:
2) Ændret psykomotorisk aktivitet, jf. subtyper nedenfor.
3) Følelsesmæssige symptomer
Specifikke risikofaktorer
1) Medicin, bl.a.
2) Abstinenser
3) Sanse påvirkning
4) Handicap
5) Sygdom
6) Faktorer associeret til omgivelserne:
Sygeplejersken udfører CAM-ICU morgen, middag og aften. Ved CAM-ICU positive patienter har sygeplejersken ansvaret for at starte og tilrettelægge de non-farmakologiske tiltag.
Da delirium er multi-faktoriel kan man med fordel lave en tværfaglig gennemgang og plan. Læge og sygeplejerske har ved stuegang sammen ansvaret for, at vurdere de korrigerbare faktorer, gennemgå patientens aktuelle medicin, samt revurdere sedationsmål.
Lægen ordinerer evt. medicinsk behandling af agitation forbundet med delirium (link til ”Delirium - Farmakologisk behandling af dilerøs agitation på Intensiv Afsnit, BBH”)
Abstinenser (se lokal VIP instruks "Abstinensbehandling for patienter på ZIT", link)
Links til øvrige delirium vejledninger