Delegeret ordinationsret af lægemidler, som sygeplejersker på delegation kan iværksætte behandling med i Akutklinikken, BFH

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker ansat i Akutklinikken.

Redegørelse for regler og procedurer i forbindelse med delegeret ordinationsret af lægemidler til patienter i Akutklinikken. 

Tilbage til top

Definitioner

Patientgruppe:

De enkelte patientgrupper er definerede i de tilførende specifikke bilag (Instruks for lægemiddel) for de enkelte præparater.

 

Instrukser for lægemidlerne, ligger som bilag sidst i dokumentet

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Sygeplejerskerne i Akutklinikken har fået delegeret retten til at ordinere en række præparater (patientgruppe og indikationer er defineret i tilhørende nummerede bilag).

Enkelte præparater er kun delegeret til hhv. lokal og diplomuddannede behandlersygeplejersker.

 

###TABEL_1###

 

 

 

###TABEL_2###

Oplæring og undervisning:

Ledende overlæge i Akutklinikken underviser nyansatte sygeplejersker i de præparater som sygeplejersker på delegation kan iværksætte behandling med i Akutklinikken. Denne undervisning foregår i forbindelse med deres introduktionsprogram og opstart i afdelingen.

Lokal- og diplomuddannede sygeplejersker undervises i de supplerende præparater på de kompetencegivende uddannelser. Efter endt uddannelse og bestået E-learningstest kan sygeplejerskerne på delegation iværksætte behandling med disse præparater.

 

Vedligehold af kompetencer:

Den enkelte sygeplejerske skal 1 gang årligt bestå en E-learningstest, der bekræfter at den enkelte har tilstrækkelig viden om alle præparater, der er delegeret ordinationsret til. Sygeplejersken modtager en mail med påmindelse om, at testen skal tages, såfremt den delerede ordinationsret skal bibeholdes.

 

Tilsyn:

Sygeplejerske med klinisk specialfunktion eller oversygeplejersken i Akutklinikken fører tilsyn med, at sygeplejerskerne overholder rammerne for deres delegerede ordinationsret. Der trækkes månedligt en rapport i SP, hvor følgende punkter sikres:

  • At sygeplejersken udelukkende bruger koden i SP ’Delegeret: Uden kontrasignering’ på de præparater de har delegeret ordinationsret til
  • At sygeplejerskerne kun giver en dosis pr. patient
  • At sygeplejersken overholder max dosis jf. deres delegerede ordinationsret

 

Procedure:

  • Før lægemidlet administreres sikrer sygeplejersken sig, at patientens identifikation er kendt
  • Sygeplejersken vurderer, om patienten er overfølsom overfor evt. medicin eller andre relevante stoffer
  • Sygeplejersken vurderer eventuelle kontraindikationer for behandling
  • Sygeplejersken administrerer lægemidlet
  • Sygeplejersken dokumenterer tidspunkt for administration relevante steder i Sundhedsplatformen

 

Sygeplejerskens ansvar:

  • Sygeplejersken har et selvstændigt ansvar ved medicinadministration. Sygeplejersken må ikke afvige fra den givne instruks og bilag. Det er sygeplejerskens ansvar at frasige sig opgaver som vedkommende ikke ser sig i stand til at udføre forsvarligt. Er sygeplejersken i tvivl konfereres den enkelte patient med den behandlingsansvarlige læge
  • Sygeplejersken har ansvar for at udvise omhu og samvittighedsfuldhed som anført i autorisationslovgivningen herunder iagttage, at der ikke påføres patienterne skade ved ukorrekt behandling eller mangelfuld observation under og efter indgift af medikamentet

 

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

 

Tilbage til top

Ledende overlæge i Akutklinikken (BFH) kan delegere ordinationsretten til sygeplejersker, så de kan iværksætte en primær behandling til en klart defineret patientgruppe (rammedelegation til en defineret patientgruppe).

Den delegerede ordinationsret føres ind i den enkelte sygeplejerskes individuelle stillingsbeskrivelse.

Der skal føres tilsyn på personniveau med udførelsen af delegationen, herunder om sygeplejersken er bekendt med den gældende instruks.

Afdelingsledelsen er ansvarlig for implementeringen af vejledningen.

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bekendtgørelsen af lov om sygeplejersker. LBK nr. 759 af 14.11.1990

Lægemiddelordination

Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed

Tilbage til top

Bilag