Elektiv gastroskopi for esofagusvaricer (med evt. Speedbanding)

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At vejlede læger og sygeplejersker som ordinerer, forbereder, udfører og observerer patienter før og efter elektiv gastroskopi for esofagusvaricer

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger som ordinerer eller udfører speedbanding og sygeplejersker, der observerer patienterne i Abdominalcenter K.

Tilbage til top

Definitioner

Banding = påsætning af ligatur (elastik) på esofagusvarice

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Indikationer

Elektiv gastroskopi med henblik på esofagusvaricer er indiceret ved:

  1. Efterbehandling af patienter med esofagusvaricer hvor disse er blevet bandet i akut fase, se Blødning fra esophagus varicer. I disse tilfælde behandles patienten hver 4-6 uge indtil varicerne ikke længere er egnede til banding.
  2. Diagnostisk i forbindelse med udredning af pt. med levercirrose, hvor portal hypertension mistænkes eller er påvist. Hvis der bandes, planlægges kontrol hver 4-6 uge med mulighed for speedbanding af den endoskoperende læge efter proceduren, indtil varicerne ikke længere er egnet til banding.
  3. Endoskopisk kontrol af cirrosepatienter følger DSGH retningslinje og afhænger af om leversygdom er aktiv eller belastningen af leveren er vedvarende.

 

Kontraindikationer

  • Hæmoragisk diatese (alle tilstande med abnorm øget blødningsrisiko).
  • Dårlig almentilstand og svære kardielle rytmeforstyrrelser er relative kontraindikationer.
  • Blodfortyndende medicin skal pauseres jvf vanlige retningslinjer for højrisiko endoskopisk procedure under hensyntagen til indikationen for behandlingen (se bilag)

 

Forberedelse og patientinformation

  • Patienten informeres mundtligt og skriftligt om indgrebet med nøjagtig indikation, mulige komplikationer, samt evt. alternativer til indgrebet, samt plan for pausering af blodfortyndende behandling.
  • Indikationen og patientens accept samt patientens ASA-score skal være specificeret ved oplæg i journalen (operationsoplæg under fanen Forbered OP).
  • Casebestilling i SP (best.ord-sæt Kir Speedbanding uden blodprøver) og Kend sekretær planlægger proceduren til tirsdage 9.00-12.00.
  • Patienten skal faste 6 timer før undersøgelsen og tørste 2 timer før undersøgelsen.
  • Ambulante patienter møder fastende og tørstende i KEND.
  • Levercirrhose er altid ASA=3, såfremt banding ønskes i UA skal årsagen til dette dokumenteres i journalen og lægen som udfylder best.ord sættet skal skrive det i bookinginfo samt markere at der ønskes UA, herefter vil patienten blive indkaldt til KDAG som planlægger forberedelse herunder præ-anæstesi. Booking foretages af KVIK2.

Ved ASA-score 4-5 kan banding evt. gennemføres med anæstesiologisk assistance i UA, i disse tilfælde skal undersøgelsen bookes på Operationsafsnit K, der skal senest dagen før være anæstesitilsyn og patienten indlægges på Medicinsk Sengeafsnit K3 dagen før behandlingen (disse patienter skønnes for dårlige til at blive håndteret i KDAG og indikationen bør være en konferencebeslutning).

 

Se yderligere i bilaget "Arbejdsgangsbeskrivelse for patienter der speedbandes ambulant i Endoskopiafsnittet"

 

Undersøgelsens udførelse

  • Foregår på Endoskopiafsnit K (ved ASA-score 4-5 foregår elektiv banding på Operationsafsnit K i UA og de observeres efterfølgende på POA og derfra til K3).
  • Først foretages diagnostisk gastroskopi, såfremt der påvises esofagusvaricer, som er egnede til banding trækkes skopet op og bandingudstyr påsættes.
  • Skopet nedføres på ny og elastikker påsættes.

 

Monitorering efter undersøgelsen

  • Pt. må drikke 2 timer efter banding. Må kun indtage koldt flydende det næste døgn.
  • Pt. må udskrives 2 timer efter banding hvis trykstabil og velbefindende. Se bilaget "Arbejdsgangsbeskrivelse for patienter der speedbandes ambulant i Endoskopiafsnittet" for observationer efter.
  • Patienten udskrives fra KEND.

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

DSGH guidelines; Gastro-øsofageal variceblødning: forebyggelse og behandling

DSTH guidelines; perioperativ regulering af antikoagulationsbehandling

Tilbage til top

Bilag