Fødevarehygiejne på afsnittene på AMH

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Instruksen omhandler hygiejne i afsnitskøkkener samt andre områder på afsnittet, hvor der håndteres og opbevares fødevarer til patienter. Instruksen skal forebygge hospitalserhvervede infektioner. Instruksen er gældende for Amager Hospital og henvender sig til sundhedsfagligt personale samt rengørings- og servicepersonale, der håndterer og serverer fødevarevarer til patienter på hospitalets afdelinger

Instruksen skal sikre, at Fødevarelovgivningen overholdes, og dermed at fødevarer håndteres og serveres på en hygiejnisk forsvarlig måde, herunder:

  • Krav til de fysiske rammer i forhold til rengøringsvenlighed og hygiejne
  • Krav til håndtering af fødevarer
  • Krav til opbevaring af fødevarer
  • Ansvarsfordeling

Instruksen skal endvidere bruges som styringsredskab til efterlevelse af afsnittets egenkontrolprogram.

Tilbage til top

Definitioner

Afsnitskøkkener: Køkkener på afsnit, hvor der håndteres fødevarer til patienter, samt i områder udenfor køkkener, hvor der opbevares og håndteres fødevarer til patienter.

Fødevarer: Fødevarer, hvor der stilles fastlagte krav til opbevaring på køl, frys samt tørvarer.

Hospitalserhvervede infektioner: Infektioner som patienter, personale og pårørende kan pådrage sig i forbindelse med diagnostik, behandling og pleje eller andre former for ydelser, som hospitalet tilbyder.

Egenkontrol: De systematiske procedurer, der skal udføres for at sikre, at fødevarerne ikke udgør en sundhedsmæssig risiko for patienterne samt for at overholde Fødevarelovgivningen.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Produktion og transport af fødevarer

  • Centralkøkkenet på Rigshospitalet producerer og leverer fødevarer til Amager Hospital. Leveres i bil, med køl.
  • Chaufføren sørger for levering af kolonialvarer til køleboksen i kælderen.
  • Portørcentralen på Amager Hospital sørger for at videre distribuere stikvogne til de enkelte afsnit. Ved modtagelse i køkkenerne, placeres alt kølekrævende mad straks på køl.

Krav til de fysiske rammer

  • Der skal være selvstændig vask til håndvask i køkkenet med varmt og koldt vand.
  • Håndhygiejnefaciliteter skal være tilgængelige i køkkenet.
  • Der skal anvendes materialer med glatte overflader, der muliggør tilstrækkelig rengøring.
  • Vægge, loft, gulv og inventar skal være intakte.
  • Indretning og daglig brug af køkkenet skal sikre ryddelighed, således at tilstrækkelig rengøring er mulig.
  • Der skal være rigelig køleskabskapacitet til opbevaring af kølevarer. Køleskabene må ikke overfyldes.
  • Der skal være skabsplads til opbevaring af kolonialvarer og service.
  • Hvis der forefindes opvaskemaskine, skal denne have et skylleprogram med 80 grader varmt vand.

Krav til personalets personlige hygiejne

Der henvises til hospitalets hygiejniske retningslinjer og uniformeringsregler.

Krav til håndtering af fødevarer

  • Lune retter bliver opvarmet efter vejledning fra Centralkøkkenet. Temperaturkontrol gennemføres inden placering på opvarmet buffetvogn – varetages af rengøringspersonalet.
  • Varm mad skal serveres og spises umiddelbart efter udportionering, varetaget af plejepersonalet.
  • Kold mad placeres på, ikke kølet, serveringsvogn og udportioneres af plejepersonalet.
  • Mad fra buffet må ikke gemmes, nedkøles og/eller genopvarmes – alt kasseres.

Kolonialvarer

  • Der forefindes køleskabe i både køkken og i buffetområde på alle afsnit.
  • Mejeri opbevares som hovedregel i køleskab i afsnitskøkkenerne, som administreres af rengørings-/køkkenmedarbejderen. Dagligt placeres mælk, yoghurt og proteindrik i køleskab ved buffetområde. Åbnede varer kasseres efterfølgende morgen når rengørings-/køkkenmedarbejderen møder ind.
  • Alle fødevarer skal datomærkes ved åbning.
  • Alle fødevarer skal opbevares og kasseres efter anvisning på emballagen.
  • Anbrudt mejeri skal opbevares i køleskab.
  • Anbrudt poser/æsker med morgenmadsprodukter, knækbrød, kaffe og lignende skal opbevares i tætsluttende emballage (fryseposer) tørt og fri for fugt.

Andre forhold

  • Det er ikke muligt for patienter at opbevare eller opvarme medbragt mad.
  • Personalets medbragte mad- og drikkevarer skal opbevares i køleskab, kun til brug for personalet. Køleskabet mærkes ”Personalekøleskab”.
  • Kander med saft og vand, påfyldes 4 gange dagligt. Kl. 10, skiftes kanderne – rengøringsmedarbejderen sørger for dette.
  • Urent service placeres på afrydningsvogne, placeret på gangareal ved afsnitskøkkenerne.
  • Rent service og kander til saft/vand skal opbevares i lukkede skabe eller på overdækkede hylder.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Overordnet ansvar

Afdelingsledelsen for den kliniske afdeling har det overordnede ansvar for at fødevareloven overholdes på de enkelte afsnit.

Dagligt ansvar

Madleverandøren

  • Centralkøkkenet på Rigshospitalet producerer og leverer fødevarer til Amager Hospital og er under transport af disse, ansvarlig for at de hygiejniske vejledninger, samt at egenkontrol overholdes.

Portørcentralen

  • Portørcentralen på Amager Hospital er ansvarlig for udlevering af stikvogne til de enkelte afsnit.

Afsnitsledelsen

  • Udfører i nærværende instruks beskrevne krav i forhold til håndtering af fødevarer, der berører deres funktion.
  • Introducerer nyt plejepersonale i, hvordan nærværende instruks gør sig gældende på eget afsnit.

Rengøringsselskabet

  • Introducerer nyt personale i eget egenkontrolprogram.
  • Rengør efter gældende standarter og indgåede aftaler.
  • Udfører i nærværende instruks beskrevne krav i forhold til håndtering af fødevarer, der berører deres funktion.
  • Udfører og dokumenterer egenkontrol på vegne af afsnittene.

Serviceafdelingen

  • Sørger for at egenkontrolprogrammet og risikoanalyser er til stede i afsnitskøkkenet eller i umiddelbar nærhed af fødevarerne.
  • Reviderer nærværende instruks.
  • Reviderer årligt egenkontrolprogrammet til afsnittene. Udfører audits på afsnittene.

Ekstern kontrol

  • Fødevarestyrelsen kontrollerer uanmeldt afsnittene løbende.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag