Instruksen omhandler hygiejne i afsnitskøkkener samt andre områder på afsnittet, hvor der håndteres fødevarer til patienter. Instruksen skal forebygge hospitalserhvervede infektioner. Instruksen er gældende for Hvidovre Hospital og henvender sig til plejepersonale på de afsnit, der håndterer og serverer fødevarevarer til patienter samt til rengøringspersonalet.
Instruksen skal sikre, at Fødevarelovgivningen overholdes, og dermed at fødevarer håndteres og serveres på en hygiejnisk forsvarlig måde, herunder:
Instruksen skal endvidere bruges som styringsredskab til efterlevelse af afsnittets egenkontrolprogram.
Afsnitskøkkener: Køkkener på afsnit, hvor der håndteres fødevarer til patienter, samt i områder udenfor køkkener, hvor der opbevares og håndteres fødevarer til patienter.
Fødevarer: Fødevarer, hvor der stilles fastlagte krav til opbevaring på køl, frys samt tørvarer og tallerkenanrettet mad.
Hospitalserhvervede infektioner: Infektioner som patienter, personale og pårørende kan pådrage sig i forbindelse med diagnostik, behandling og pleje eller andre former for ydelser, som hospitalet tilbyder.
Egenkontrol: De systematiske procedurer, der skal udføres for at sikre, at fødevarerne ikke udgør en sundhedsmæssig risiko for patienterne samt for at overholde Fødevarelovgivningen. Det er Fødevarestyrelsens vurdering, om et egenkontrolprogram samt kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen er påkrævet på det enkelte afsnit.
Der henvises til hospitalets hygiejniske retningslinjer og uniformeringsregler.
Det er afdelingsledelsernes overordnede ansvar, at nærværende instruks samt egenkontrolprogrammet efterleves.