Baggrund
Ifølge Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse er det den ansvarlige leder for røntgenanlægget, her den ledende overlæge, der afgør, hvem der har henvisningsret til radiologiske undersøgelser.
Radiologiske undersøgelser ordineres og udføres, når formålet er klart og den påtænkte undersøgelse vil påvirke vurdering og behandling af patienten.
Indikationen skal fremgå klart af henvisningen og være uden fagspecifikke forkortelser. Der må ikke henvises til indikation i SP, skadejournal, efter aftale eller lignende.
Alle henvisninger visiteres jf. røntgencirkulæret af radiologisk speciallæge før undersøgelsen eksekveres (visitation er på specifikke områder uddelegeret).
Formål
Formål med denne procedure er at sikre, at henvisningerne til radiologiske undersøgelser er korrekt og relevant udfyldte, således at Radiologisk sektion kan foretage sikker og korrekt diagnostik på de henviste patienter.
Omfang
Denne Instruks gælder for undersøgelser, som udføres af Radiologisk sektion på Amager og Hvidovre Hospital.
Formularer
Rekvisition af radiologiske undersøgelser foregår i SP.
Nedbrud af SP, bruges Nødprocedure ved nedbrud af SP, RIS og/eller PACS
Det skal fremgå af rekvisitionen, hvem der har oprettet denne, samt ordinerende læges, evt. ordinerende behandlersygeplejerskes for og efternavn og kontakt-telefonnummer.
Procedurebeskrivelse for Akutte og lægekrævende undersøgelser
Detaljeret beskrivelse af specifikke procedurer, herunder eksempler for forskellige modaliteter fremgår af vip-dokumetet:
Lægekrævende radiologiske undersøgelser, rekvirering af
Samt på sektionens intranet
Specifikt for Røntgen
Specifikt for MR
Rekvisition: Alle akutte undersøgelser kræver læge-til-læge kontakt bortset fra ordination af thorax- og knogleundersøgelser.
Henvisningerne skal være oprettet i SPinden telefonisk læge-til-læge kontakt til Radiologisk sektion. Ved den telefoniske kontakt afklares konkrete forhold omkring patientens tilstand, af betydning for hvor hurtigt undersøgelsens skal udføres, ligesom behov for evt. viderehenvisning til ekstern radiologisk ekspertise afklares.
Svarafgivelse for akutte undersøgelser:
Efter alle akutte radiologiske undersøgelser, hvor der har været læge-til-læge kontakt ved bestillingen, skal radiologen hurtigst muligt udforme et foreløbigt skriftligt svar. Svaret indskrives i RIS – synligt på Xero-viewer og PACS .
Ved alle akutte undersøgelser med akutte behandlingskrævende fund kontakter radiologen den ordinerende læge/den ordinerende afdelingens mellem- eller bagvagt telefonisk og afgiver et supplerende mundtligt svar.
Specielle forhold for Amager Hospital
Se links:
Henvisning til røntgenundersøgelse AMH
Henvisning til ultralydsundersøgelse AMH
Henvisning til CT-skanning AMH
Radiologassistance til røntgenundersøgelser i vagtperioden AMH
Hvem kan ordinere
Radiologiske undersøgelser kan ordineres af dansk autoriserede læger og behandlersygeplejersker.
Ordination af specielle radiologiske undersøgelser som CT-skanning, MR-skanning, interventionelle ultralydsskanninger samt andre ressourcekrævende radiologiske undersøgelser forudsætter, at ordinerende læge har specifikt kendskab til teknikkens muligheder og begrænsninger.
Under særlige omstændigheder, f.eks. i akutte situationer, hvor mere erfaren læge ikke er til stede pga. andet uopsætteligt arbejde, kan enhver autoriseret læge ordinere undersøgelsen. Det forudsætter, at indikationen er klar og at det er muligt for radiologen at vurdere og prioritere undersøgelsen, herunder vurdere mulighed for alternativ modalitet og protokol.
Rådgivning
For specifikke problemstillinger herunder valg og tilgængelighed af modalitet henvises til sektionernes VIP dokument Vagtarbejde, vejledende retningslinjer i Radiologisk sektion, Hvidovre Hospital.
Yderligere kan vagthavende radiolog på Radiologisk sektion kontaktes i vagtperioden mhp. rådgivning og vurdering af indikation og valg af modalitet i forhold til den kliniske problemstilling. på tlf. 2-6258
Den rekvirerende læge er ansvarlig for:
Information om røntgen: Røntgenstråler - skriftlig information til patienter og sundhedsfagligt personale
Information om kontrastbivirkninger: Esur Guideslines on Contrast Media
Mangler der oplysninger i henvisningen:
Indeholder henvisningen ikke de nævnte oplysninger, returneres den til henvisende afdeling mhp. supplerende oplysninger. Dette vil ofte medføre forlængede patientforløb.
Returnering af ufuldstændige henvisninger sker elektronisk i SP. Besked går direkte til det personale, der har lavet best/ord i SP. Beskeden kan læses i In Basket i ”Billeddiagnostisk opfølgning”. Eventuelle rettelser/tilføjelser i henvisningen skal foregå i SP og IKKE i RIS. Det er vigtigt at de henvisende afdelinger har en procedure for at følge op på returnerede ('Afviste') henvisninger.
Såfremt en akut henvisning returneres ('Afvist'), vil den henvisende læge blive kontakter af personalet fra radiologisk sektion på det angivne kontakt-telefonnummer.
Den visiterende/ undersøgende radiolog er ansvarlig for:
Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (BEK nr. 669 af 01-07-2019)
Bekendtgørelse om brug af strålingsgeneratorer (BEK 671 af 01-07-2019)
Dansk radiologisk selskabs undersøgelsesvejledninger.
Sundhed.dk - beskrivelse af radiologiske undersøgelse
Radiologisk sektions intranetside
Esur guidelines on contrast media
MR-kontrolskema (for ambulante)
VIP:
Lægekrævende radiologiske undersøgelser, rekvirering af (Radiologisk sektion)
Informeret samtykke til behandling (Region Hovedstaden)
Nødprocedure ved nedbrud af SP, RIS og/eller PACS (Radiologisk sektion)
Røntgenstråler - skriftlig information til patienter og sundhedsfagligt personale