Simpel udskæring: hvor prøvemateriale, udskæres og pakkes rutinemæssigt af bioanalytikere.
Bioanalytiker A varetager alt arbejde omkring indscanning af prøver, udprintning af kapsler og nedskrivning af makrobeskrivelsen via standardfraser. Bioanalytiker B står for udskæring og makrobeskrivelse af præparaterne.
Simpel udskæring er en stille zone.
I udskæringen deltager 2 bioanalytikere.
Man bytter mellem A og B henover dagen ved behov, normalt efter formiddags pausen kl. 10.
Udskæringsbordet er opdelt i rent og urent område. Området omkring pc betragtes som rent, og bioanalytiker A benytter derfor ikke handsker. Bioanalytiker B benytter handsker, skåneærmer og forklæde.
Pakkebord nr. 1 fungerer som hovedbord. Her håndteres og pakkes cancerpakker, hastere, knoglemarve, lipomer(fra kl.11) samt bestillinger. Her placeres prøver, der afkalker i myresyre eller blødgøres med sæbevand.
De registrerede og nummererede prøver stilles klar på udskæringsbordet i det rene område. Bioanalytiker A logger sig på patologisystemet.
Prøven scannes og bioanalytiker A åbner Præparering/Makro (alt d+p). Bioanalytikerne sammenholder cpr.nr., revisitionsnummer på prøvematerialet og det elektroniske nummer. Bioanalytiker B læser rekvisitionsnummeret op. Herefter læser bioanalytiker A cpr nr. fra skærmen samtidig med, at bioanalytiker B tjekker, at dette stemmer overens med cpr nr. på rekvirentens label. Bioanalytiker læser til sidst det elektroniske nummer op.
Der anvendes kapselprinter til udskrivning af kapsler. Kapselfarven bestemmes af prioriteten på prøven: Rutine (hvid), Cancerpakke (gul) eller Haster (lyserød). Når der skal udskrives kapsler, trykkes alt+n (blok print). Prøvetypen afgører hvilken kapsel, der printes. Hvis der er brug for anden farve eller anden type kapsel trykkes alt+shift+colon (magasin nr.). Kapsel type vælges ud fra nr. som ses på kapsel tårnene på printeren.
Rekvisitions nummeret på kapslen tjekkes, inden denne leveres videre til bioanalytiker B. Bioanalytiker B tjekker ligeledes, at kapslens nummer stemmer overens med prøvens nummer.
I Vis svar/kladde (alt d+v) tjekkes kliniske oplysninger, for eventuelle obs. diagnoser. Dette er især vigtigt for huder og aborter.
Skal der tilføjes ekstra glas/specialfarvninger på blokkene, ændres dette ved at markere den blok der skal tilføjes på og derefter trykkes på knappen: nyt glas (alt + l).
Marker frasen ved at trykke på shift og piletast samtidig (eller shift+ctrl + pil tilbage), tryk derefter på Ctrl + t. Pop-up-box udfyldes med mål samt andre oplysninger, gem ved at trykke alt+o eller enter. Eventuelle tilføjelser til standardfrasen skrives i makrofeltet.
Ved behov for fordeling af materialet i flere kapsler, ved brug af standardfraserne HD eller 2k, rettes teksten, således at fx 1 kapsel og alt med ikke står flere gange. Hvis der er skrevet i makrofeltet og der skal oprettes flere kapsler er det vigtigt at bruge musen og ikke genvejstasterne til først at kopiere kapslen (Kopier blok) og derefter udskrive kapslen (Blok Print).
###TABEL_1###
Ved uoverensstemmelse mellem indholdet i prøvebeholderen og materiale beskrivelsen fra rekvirenten, anvendes standardfrasen UO i interne noter.
UO: Der er uoverenstemmelse imellem materialebeskrivelsen på rekvisitionen og materialet i prøvebeholderen. Tilsendte materiale er mærket _ , der ses:
I makrobeskrivelsen beskrives udelukkende, hvad der ses i prøvebeholderen.
Er der uoverensstemmelser i forhold til antal modtagne vævsstykker og antal oplyst af rekvirenten, benyttes standardfrasen antal, i interne noter.
Antal: Der er uoversstemmelse mellem rekvirentoplysninger og prøvebeholders indhold: Ved gennemgang af prøvebeholder og låg, ses <<der ses, antal>> vævsstykker.
Ved tvivl med hensyn til håndtering af en prøve, spørger man superbruger eller faglig koordinator. Kræves en lægefaglig vurdering, tilkaldes den patolog, som står på som undersøger. Mangler undersøger, ringes til den yngre læge i det pågældende team. Ved spørgsmål vedrørende prøver til team-hud kontaktes læger i henhold til info-tavlen i udskæringen.
Ved prøver tilset af patolog, noteres der i interne noter standardfrasen mat. Materialetypen ændres til kompleks.
MAT: Materialetype ændret til kompleks efter konferering med patolog: initialer
Er der et præparat fra simpel udskæring, som skal udskæres af patolog, ændres prøvetypen til kompleks prøvetype.
Bioanalytiker B står for håndtering af prøvemateriale, makrobeskrivelse, vurdering af fiksering, samt pakning efter gældende regler, og sortering til de forskellige programmer til vævspræparering.
Nedenstående instruks er vejledende. Derfor er vigtigt at vurdere hver enkelt prøve med udgangspunkt i klinisk info. Spørg altid om hjælp ved tvivl.
I simpel udskæring benyttes to forskellige typer kapsler: Kapsler med låg ("gamle kapsler") eller paraform kapsler ("nye kapsler"). Skal materialet indstøbes manuelt, pakkes det i kapsler med låg. Skal materialet støbes automatisk på indstøbningsmaskinerne Auto-TEC, pakkes det i paraform kapsler. Se dokumenter : Prøvetyper som ikke skal i Paraform 2023 lsto.docx
Ved pakning i paraform kapsler:
Ved pakning i kapsler med låg:
Der benyttes klude i kapsler til skrab-materiale eller andet småt væv, som evt kan falde ud. Kluden kan fugtes i vand for lettere gennemløb og bukkes derefter, således at vævet er sikkert indkapslet i midten af kluden. Vær opmærksom på, at kluden skal passe i kapslen.
Nylonposer bruges kun til nålebiopsier og knoglemarv. De bukkes én gang med skarp kant og lægges i kapslen med snippen opad.
I denne instruks er bogstavkombinationer, skrevet med STORE bokstaver, omgivet af parentes, fx: (V2), (VRE) og (ENDO) forslag til standardtekster, der kan benyttes i makrobeskrivelsen. Bokstavskombinationer, skrevet med små bokstaver, omgivet af parentes, fx: (p), (cx) og (hs), er forkortelse af prøvetypen. Vejledning er inddelt efter team og prøvetype. Under hver prøvetype er der beskrevet håndtering af vævet, brug af standardfraser, valg af kapsel samt valg af program til vævspræparering.
Der noteres antal vævsstykker på kapslen med blyant, når prøven er pakket. For at forhindre kontaminering mellem prøverne aftørrer bioanalytiker B omhyggeligt bræt, pincet, kniv, lineal m.m. med kloramin mellem hver prøve.
Når vævet er beskrevet, placeres kapslerne straks i formalin, for at undgå udtørring. Der sorteres efter præpareringsprogram, Pathos eller VIP. Der fordeles efter vævets maksimale tykkelse på smalleste led, enten 3 mm eller 6 mm, i halvmåner. Blokke, som skal præpareres på VIP placeres i Autotec-racks.
Prøvebøtter med restmateriale aftørres og gemmes i en plastikbøtte, markeret med dato og initialer. Bøtten arkiveres herefter i arkiv skabene under d.d.
Pakkes i kapsel med låg + klud og medtages på pathos 3mm program eller pathos 6mm program. Ved meget blodig materiale sættes det på VIP. Cervixskrab (cx) pakkes så materialet passer til en mellem-indstøbningsform, da der er behov for plads til p16-kontrol på glasset ved skæring.
Skrab beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm, og der beskrives om prøven indeholder gelatinøst materiale, koagellignende materiale og/eller væv. Hvis materialet pakkes i en enkelt kapsel sættes L foran, ved flere kapsler sættes S foran (fx: LGV: Lille gelatinøst skrab med væv, der måler længde x højde x bredde i mm).
Ved kompakte blodige skrab kan glasset AV ændres til AV+ (marker linjen, vælg korriger, tab hen til farvningen og tilføj +).
Standardfrasen yo bruges ved yderst sparsomt skrab, når det er usikkert om der er materiale tilbage efter præparering. YO noteres på kapslen.
Alt materiale medtages op til 10 kapsler. Ved materiale til over 10 kapsler, kontaktes yngre gyn læge.
Pakkes i kapsel med låg + klud og medtages på pathos 3mm program eller pathos 6mm program.
Der oplyses antal og 3 mål, længde x bredde af slimhinde x højde/dybde i mm, samt om materialet indeholder blodigt materiale, gelatinøst materiale eller fnug. Der lægges max. 4 biopsier i hver kapsel. Ved stor størrelsesforskel imellem biopsierne (>2mm i slimhindebredde), fordeles i flere kapsler (tryk på kopier blok med musen). I makroteksten benyttes HD og indholdet i hver kapsel beskrives.
Store portiobiopsier taget med el-slynge opskæres parallelt vinkelret på slimhindefladen, således transformationszonen om muligt repræsenteres i alle snit. (se billedvejledning El-slyngebiopsier.docx
Alt materiale medtages. Noter antal af biopsier på kapslen (evt. + fnug).
Pakkes i kapsel med låg + klud og medtages på pathos 3mm program eller pathos 6mm program. Afhængig af størrelse på biopsierne.
For endometriebiopsier (oprettet som corpusskrab CO) der er reelle vævsstykker, beskrives disse med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Der må maks være 4 vævsstykker i hver kapsel.
Pakkes i paraform kapsel og medtages på pathos 6mm program eller VIP.
Beskrives med 3 mål, længde x højde x bredde i mm. Om nødvendigt kan store spåner flækkes/deles. Ved forekomst af gelatinøst eller blodigt materiale, tilføjes dette i teksten.
Der udtages materiale til 6 kapsler, evt + rest.
Pakkes i paraform kapsel og medtages på pathos 6mm eller VIP.
Der tjekkes Vis svar, kladde (alt d+v) for klinisk info om ekstra-uterin (EU/EUG) eller mola-mistanke. Ved haster og ekstrauterin aborter medtages alt materialet. Er der materiale til mere end 10 kapsler kontaktes yngre gyn læge. Skal pakkes samme dag.
###TABEL_2###
Aborter modtages generelt i evac-bøtter. Standardfrasen sammensættes ud fra mængde i bøtten (målt i højden på inderbøtten), samt forekomst af villi chorii, fosterdele, mola, væv og koagel.
Lille mængde: L – materialet fylder 0-0,5cm i bøtten (Beskrives mængden som Lille, skal det være muligt at have alt materiale med i ca. 6 kapsler.)
Middelstor mængde: M – Materialet fylder 0,5-2cm i bøtten
Stor mængde: S – materialet fylder 2-7cm i bøtten.
Er materiale modtaget i en anden beholder redigeres teksten, og der beskrives samlet mål, længde x bredde x højde i mm.
###TABEL_3###
Aborter med synlige villi:
"Svampede tråd-strukturer", nedsænk evt. væv i formalin og se om det breder sig ud.
Mola aborter:
Blærer i større eller mindre form. Kan minde om vindrueklase-form
Pakkes i paraform kapsel og medtages enten på pathos 3mm program eller pathos 6mm program. Afængig af størrelse på vævsstykkerne.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Er de flade (<4mm tykke) kan de indstøbes in toto, ellers flækkes/deles de. Hvis stilk eller basis kan orienteres, skæres gennem denne. Større polypper, der skal deles i mere end 2, opskæres i parallelle fortløbende skiver. Ved flere polypper, der fordeles i mere end 1 kapsel benyttes standardteksten (HD). Max 4 stykker i hver kapsel. Alt væv medtages.
Hvis polyp modtages sammen med cervixskrab, får den prøvetypen cxp.
Ses ingen polyp makroskopisk, noteres dette i interne noter.
Pakkes i paraform kapsel og medtages enten på pathos 3mm program eller pathos 6mm program. Afhængig af størrelse på vævsstykkerne.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Deles om nødvendigt, en eller flere gange, i parallelle skiver. Max 4 stykker i hver kapsel. Alt med.
Pakkes i paraform kapsel og medtages på pathos 3mm program eller pathos 6mm program. Afhængig af størrelsen på vævsstykkerne.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Må deles 1 gang. Ved deling gøres dette gennem basis, hvis muligt. Max 4 stykker i hver kapsel. Alt med.
Ved deling i flere stykker, ændres prøvetypen til "vag", og prøven går til gyn kompleks udskæring. Dette noteres i interne noter.
Pakkes i paraform kapsel og medtages på pathos 3mm program eller pathos 6mm program. Afhængig af størrelse på vævsstykkerne.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. De må deles 1 gang. Ved deling gøres dette gennem basis, hvis muligt. Max 4 stykker i hver kapsel. Alt med.
Ved deling i flere stykker, tilkaldes den yngre gyn læge, der vurderer hvordan den skal skæres. Benyt standardfrasen: MAT i interne noter, og ændr til kompleks materialetype.
(Se evt: Huder vejledning 2022 LSTO NY.docx og Rep.snit-Alt med 2022 LSTO (NY).docx
Tjek altid Vis svar, kladde-billedet (alt d+v) for klinisk info om obs-diagnoser. Huder skal støbes på kant og pakkes i paraform. Der kan bruges gel til at orientere huderne i paraform. Hudstykker der pakkes i lille net, kan medtages på pathos 3mm program. Pakkes hudstykkerne i mellem eller store net, vurderes om de skal på 3mm eller 6mm program. Delte/større huder har bedst af præparering på 6 mm programmet.
Ved deling af hud blåmarkeres skærefladen og denne orienteres ned ad i nettet.
Der tages overfladebillede af: Huder med mørke pletter ≥ 4mm, obs-diagnosen "malignt melanom" og sutur-markerede huder.
Ved følgende diagnoser (oplyst i klinisk info) skæres der resektionsender hvis muligt:
###TABEL_4###
HUDBEKLÆDTE VÆVSSTYKKER (hs) (fx: V, V1, V2, VD)
Max 2 vævstykker i hver kapsel. Skintags dog op til 4 i hver kapsel. Antallet noteres på hver kapsel.
Er der modtaget mere end 1 vævsstykke i samme bøtte, og en eller flere skal deles, skal vævsstykkerne i hver sin kapsel og der benyttes standardfrasen: HD, HD1...
Hud ≤ 4 mm i længden (V1)
Vævsstykket måles, længde x bredde x højde i mm, og indstøbes in toto. Alt med.
Hud > 4 mm i længden (VD)
Vævsstykket måles, længde x bredde x højde i mm. Der deles som udgangpunkt på tværs. Hvis vævsstykket er fragmenterende, kan det deles på langs. Alt med.
Hud ≥ 8 mm i længden (VRE)
Vævsstykket måles, længde x bredde x højde i mm. Vævsstykket opskæres fortløbende i parallelle skiver. Resektionsender i kapsel 1, og den centrale del indstøbes fortløbende i kapsel 2-x. En resektionsende placeres aldrig sammen med et midterstykke. Alt med. Hvis endestykkerne placeres i hver sin kapsel, noteres dette i makrobeskrivelsen.
Huder med forandring (VFF/VF1)
Vævsstykket måles, længde x bredde x højde i mm. Forandringens farve, position (central/ acentral), udseende (fx eleveret), største diameter og korteste afstand til rand beskrives. Ses mere end 1 forandring, beskrives dette og afstanden mellem forandringerne oplyses. Vævsstykket opskæres parallelt. Er der kun forandring på den ene resektionsende, skal de placeres i hver sin kapsel. Der beskrives hvilke kapsler, der indeholder vævsstykker med forandring på. Der placeres ikke 2 forskellige forandringer i samme kapsel. Alt med.
Vævsstykke med sutur-markering (SVR)
Ved sutur i spidsen ad vævsstykket (kl 12): Grønmarkeres fra kl. 12-6 via kl 3. Efter farvemarkering tages der et overfladebillede. Den sutur-markerede ende skæres af, suturen fjernes og kommes i kapsel 1. Resten af vævsstykket opskæres fortløbende fra suturenden og kommes i kapsel 2-x, 1 stykke i hver kapsel. Modsatte ende kl. 6 kommes i sidste kapsel. Alt med.
Ved sutur i vævsstykkets midte (kl 12): Grønmarkeres fra kl 9 over 12 til kl 3 og deles fra kl. 9 mod 3. Der noteres i hvilken kapsel skiven med sutur er repræsenteret og teksten rettes til.
se evt. Huder vejledning 2022 LSTO NY.docx der er forklaring med billede.
Curretagemateriale (hs) (CU)
Curretage kan pakkes i begge typer af kapsler. Fnug eller væv der skal på kant indstøbes i kapsel med låg.
Beskrives med samlet mål, længde x bredde x højde i mm. Hvis materialet indeholder stykker, der deles, beskrives dette og pakkes i en kapsel for sig selv. Ved større hudstykker i curretage, der ikke deles, pakkes disse i samme kapsel som curretagematerialet. CU noteres på kapslen. Alt med.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Måler de <5 mm indstøbes de in toto. >5 mm i længden/bredden deles. Dette gælder også stansebiopsier fra vulva (vus). Max 2 biopsier per kapsel (max 4 biopsier hvis de er fra vulva/ gyn). Alt med.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm, og opskæres i tværsnit. Alt materiale medtages. Ses der faste/patologiske fund, udtages snit herfra, og der tages repræsentative snit af den resterende del, 1 snit pr. cm. Præputium medtages på enten 6mm eller VIP.
Subcutane forekomster uden hudbeklædning oprettes som BLS. Hvis der ses hudbeklædning på en BLS i simpel udskæring ændres prøvetypen til HS.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Fistelgang lokaliseres og der udtages snit, hvor denne er repræsenteret. < 2 cm medtages alt væv, > 2 cm 1 repræsentativt snit pr. cm. Der tages billede af overfladen og af snitfladerne.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. <2 cm medtages alt væv, >2 cm 1 repræsentativt snit pr. cm, repræsentative snit tages fra de mest faste områder. Noter antal snit, samt antal kapsler. Rest gemmes. Der tages et billede af overfladen og af snitfladerne.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Atheromer kan være oprettet som HS eller BLS. Måler vævsstykket <2 cm, skal alt medtages. Måler vævsstykket >2 cm, udtages der 1 repræsentativt snit pr cm. Er vævsstykket hudbeklædt, skal der udtages mindst 1 fuldvægssnit af hele vævsstykket, så hudens relations til den subcutane del repræsenteres. Er der en forandring på hudoverfladen, skal vævsstykket totalindstøbes.
Der tages kun billede, hvis det makroskopsk ikke ligner et atherom.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Pilarcyster kan være oprettet som enten HS eller BLS. Måler vævsstykket <2 cm, skal alt medtages. Måler vævsstykket >2 cm, udtages der 1 repræsentativt snit pr cm.
Der tages kun billede, hvis det makroskopisk ikke ligner en typisk pilarcyste.
Pakkes i paraform kapsler og medtages på VIP.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Der noteres om overfladen er glat/kapselbeklædt eller ujævn. Der udtages repræsentative snit, gerne med kapsel-relation, 1-2 repræsentative snit (VPL). Noter antal snit, antal kapsler og beskriv snitfladernes farve og ens-/uensartethed. Rest gemmes.
Lipomer i flere dele beskrives med samlet mål. Der noteres hvordan den samlet overflade ser ud: glatte/kapselbeklædte, ujævne og farven (FLVRL). Der tages 1-2 repræsentative snit. Modtages flere lipomer i samme bøtte, hvor der i klinisk info er oplyst antal, udtages snit fra hvert enkelt lipom.
Tvivl ved uensartede og unormale lipomer, kontakt patolog.
Intra-abdominale lipomer tilses af patolog. (MAT i interne noter og ændre til kompleks materialetype.)
Pakkes i kapsel med låg + klud og medtages enten på pathos 3mm program, pathos 6mm program eller VIP.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm, (vær opmærksom på, at der kan forekomme fedt eller andet bløddelsvæv i forbindelse med nervevæv). Der udtages tværsnit samt længdesnit af nervevæv. Ved væv ≤4 mm pakkes væve in toto, uden længdesnit.
Pakkes i paraform kapsler og medtages på pathos 3mm eller 6mm program.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Der udtages et repræsentativt tværsnit, hvor lumen er repræsenteret.
Modtages 2 ductus i samme beholder (oftest er den ene sutur-markeret), beskrives hvilken kapsel snit fra suturmarkeret ductus placeres i. Restmaterialet gemmes i 2 bøtter, delt i højre og venstre. På bøtterne påsættes stregkode og bøtterne mærkes hhv. højre og venstre. De 2 bøtter arkiveres samlet med elastik omkring.
Pakkes i kapsel med låg og medtages på pathos 3mm program eller pathos 6mm program.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm, og deles således lumen repræsenteres, hvis det er længere end 4 mm. Alt materiale medtages.
Pakkes i kapsel med låg. Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Medtages på pathos 6mm eller VIP. Opskæres (eller opklippes med negleklipper) i parallelle skiver. 2 snit pr. kapsel. Ved hård negl der ikke kan udskæres, behandles med sæbevand inden udskæring (skriv SÆBE i interne noter). Alt med.
Der tages billeder af overfladen i 2 planer inden behandling med sæbevand.
Pakkes i kapsel med låg. Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Medtages på pathos 6mm eller VIP. Inden evt afkalkning skal der tages billeder i 2 plan.Vævsstykket opskæres i parallelle skiver, 1 snit pr. kapsel. Alt med. Afkalkning foretages kun på velfikseret væv (min 12 timer i formalin), og kan afkalkes ved 2 metoder.
Bordafkalkning: Benyttes som hovedregel til små vævsstykker, exostoser, caput fra pers. over 20 år og altid ved malignitetsmistanke. Prøvebeholderen tømmes og der påhældes myresyre. Skriv MYRE i interne noter og udfyld: start- og sluttidspunkt, dato, initialer og tidspunkt for næste tjek. Derudover påsættes myresyremærkat på prøvebeholderen.
KOS: KOS-maskinen anvendes (skriv KOS i interne noter) ved godkendte prøve-typer (se KOS, afkalkning). KOS kan i kombination med myresyre benyttes til hurtigere afkalkning af knogleholdige materialer, hvor der ikke er malignitetsmistanke (konferer evt med læge). Standardteksten KOS skrives i interne noter. Kapslen placeres i kapselholder og kommes i afkalkningsglas. Op til 4 kapsler kan afkalkes samtidig. Glasset påhældes 4 M myresyre så kapslerne er dækket (ca. 200 ml). Hvidt låg påsættes glasset og er nu klar til at blive placeret i maskinen. Relevant program vælges. Efter endt afkalkning skylles kapslerne i vand. Afkalkningsglas og kapselholder, renses med vand, og tørres af med serviet
Pakkes i kapsel med låg + klud og medtages på pathos 3mm program eller pathos 6mm program.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Ved størrelsesforskel på mere end 2 mm i støbehøjde, fordeles biopsierne i flere kapsler efter størrelse. Lyse biopsier farves med hæmatoxylin. Antal noteres på kapslen, max 6 biopsier i hver kapsler. Alt medtages.
Pakkes i paraform kapsler og medtages på pathos 6mm program eller VIP.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde. Basis beskrives med 2 mål, længde x bredde og snitfladernes farve og uens/-ensartethed noteres. Opskæres parallelt, vinkelret på basis. Der udtages 2 repræsentative snit. Ved fokale forandringer udtages også snit fra disse. Max 2 stykker i hver kapsel.
Er der oplysninger om tidligere carcinom, obs carcinom, malignitet, neoplasi eller dysplasi, skal prøven udskæres af patolog.
Pakkes i kapsel med låg + nylonpose og medtages på pathos 3mm program eller pathos 6mm program.
Håndteres forsigtigt, da de ofte er skrøbelige.
Beskrives med 2 mål, længde x diameter i mm. Ved længde >16 mm, deles nålen, og dette noteres i makrobeskrivelsen. Farves med hæmatoxylin. Det er vigtigt de ikke får lov at tørre ud og skal derfor straks i formalin.
Ved lange, trådlignende nålebiopsier, hvor materialet er garnnøglelignende, gives samlet mål og pakkes i nylonpose i 1-2 kapsler.
Alt materiale medtages.
LUNGEBIOPSI (lu) (fx: V,V1,V2)
Pakkes i kapsel med låg + klud og medtages på pathos 3mm program eller pathos 6mm program.
Beskrives med 3 mål, længde x bredde x højde i mm. Ved størrelsesforskel på mere end 2 mm i støbehøjde, fordeles biopsierne i flere kapsler efter størrelse. Lyse biopsier farves med hæmatoxylin. Max 6 biopsier i hver kapsel. Alt medtages.
Modtages oftest samlet: blod- og marvudstrygninger, duppræparater, marvkoagel og cristabiopsi.
Marvkoagel pakkes i kapsel med låg. Medtages på pathos 6mm eller VIP. Materialet hældes igennem en nylonpose. I makrobeskrivelsen angives det, hvor mange kapsler materialet fordeles i. Kun den første kapsel skal have FE og RET farvning, yderligere kapsler kun HE.
Cristabiopsi skal være velfikseret inden afkalkning. Afkalkes før præparering. Pakkes i kapsel med låg og klud. Beskrives med 2 mål længde og diameter i mm. Medtages på enten pathos 3mm, 6mm eller VIP. Noter i interne noter når afkalkning påbegyndes (standardfrasen CRISTA). Cristabiopsier afkalkes på KOS-maskine i vævspræpareringsrummet, på program: "Cristabiopsi 50 °C - 4C myresyre 90 min". KOS-maskinen er længe om opstart, tænd derfor i god tid. Kapslen placeres i kapselholder i afkalkningsglas. Glasset påhældes 4 M myresyre til kapslerne er dækket (ca. 200 ml). Glas med låg påsættes på KOS. Sæt stopur på 90 min ude i udskæringen. Efter endt afkalkning skylles kapslerne, afkalkningsglas og kapselholder med vand. Se evt. KOS, afkalkning.
Er KOS-maskinen ude af drift, benyttes oprindelig procedure for afkalkning af crista-biopsier. Her afkalkes 6 timer i 4 M myresyre ved stuetemp.
TOM:
Hvis prøvebeholderen er tom benyttes standardfrasen tomu. Glas slettes, et glas korrigeres til TOM. Den tomme kapsel uden låg medtages, på pathos og kapslen påføres teksten tom. Er der kun en prøve på rekvisitionen, afleveres den tomme kapsel direkte til glasprint.
Alt materiale skal være fikseret i 4 % formaldehyd, i min. 4 timer, før de medtages til videre vævspræparering. Undtagelse er cytologi-koagler, der kan nøjes med at fiksere 30 min. Utilstrækkeligt fikseret væv lægges i formalin til efterfiksering, til næste Pathos- eller VIP- kørsel, evt. til næste dag.
Væv som er ufikseret, grundet brug af for lille beholdere, flyttes over i anden bøtte, til efterfiksering. I interne noter bruges standardfrasen lille.
Superbruger og faglig koordinator har ansvar for, at denne instruks efterleves og opdateres løbende i henhold til gældende laboratorie praksis.
Bioanalytikerne har ansvar for at efterleve denne instruks.