Obduktion, voksen

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger

Instruksen gælder i forbindelse med obduktion på Patologiafdelingen, Hvidovre Hospital.

  • At sikre, at obduktion foretages under udvisning af respekt for afdøde.
  • At sikre, at obduktion foretages i overensstemmelse med gældende lov.
  • At forebygge arbejdsskader.
  • Kvalitetssikring.

Tilbage til top

Definitioner

Indledning

En obduktion er en systematisk ydre og indre undersøgelse af en afdød person med det primære formål at påvise forandringer, der kan forklare sygdomsforløbet og om muligt fastslå dødsårsagen. Obduktioner bidrager også til genetisk rådgivning, kvalitetssikring, statistikker og undervisning samt til nogle forsikringssager og retssager.

Den optimale, kvalitetssikrede, lægevidenskabelige obduktion (hospitalsobduktionen) omfatter en grundig makroskopisk undersøgelse af legeme og organer +/- CNS, ofte ledsaget af mikroskopi af organerne og evt. suppleret med mikrobiologiske og molekylærbiologiske undersøgelser.

Hospitalsobduktion må først udføres, når der foreligger tilladelse hertil fra afdøde eller pårørende, og når der er foretaget ligsyn, forudsat at der ikke skal foretages retslægeligt ligsyn og evt. retslægelig obduktion. Ansvaret for ligsyn og indberetningspligt påhviler rekvirenten, men obducenten skal sikre, at indberetningspligten er overholdt og afklare evt. andre usikre forhold.

 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Organisering

Rekvirering

Obduktion på Hvidovre Patologiafdeling kan rekvireres af de kliniske afdelinger på Amager og Hvidovre Hospital samt Glostrup Hospital. DPAS har udarbejdet en obduktionsbegæring, som tilgås i Sundhedsplatformen.

Rekvirerende afdeling skal sørge for, at en underskrevet kopi af dødsattestens side 1 samt en udfyldt og underskrevet obduktionsbegæring med klinisk indikation for obduktion er modtaget på Patologiafdelingen senest kl. 9, hvis obduktion skal udføres samme dag. Omhu med hurtig papirgang og afkøling af det afklædte, tildækkede lig er påkrævet af etiske grunde og for at opnå det bedst mulige resultat af obduktionen.

Der obduceres 2 gange ugentligt (vanligvis tirsdag og fredag), og kapaciteten på Patologiafdelingen er 2 voksenobduktioner pr. dag. Der foretages ikke obduktioner i weekenden eller på helligdage.

 

Arkivering

Obduktionsbegæringen skannes ind og arkiveres elektronisk i sekretariatet på Patologiafdelingen, og papirblanketten samt kopi af dødsattest makuleres. Den indskannede begæring ligger desuden som pdf fil under det pågældende obduktionsnummer.

 

Begravelse

Jordfæstelse eller ligbrænding skal normalt være foretaget senest 8 dage efter døden (dødsdagen medregnet). Dispensation kræver tilladelse fra embedslæge og begravelsesmyndigheder.

 

Svartid

Formidling af obduktionsfund omfatter fremlæggelse på obduktionsstuen, udfærdigelse af obduktionsjournal, telefonsvar/konferering og evt. fremlæggelse ved klinisk-patologisk konference.

Foreløbigt obduktionssvar med makroskopi beskrivelse og resumé skal sendes til rekvirenten senest hverdagen efter, at obduktionen er udført.

Endeligt obduktionssvar efter mikroskopi med sektionsdiagnoser, konklusion og SNOMED-koder bør så vidt muligt foreligge senest 14 dage (10 hverdage) efter dødsfaldet (gælder dog ikke for udvidet neuropatologisk undersøgelse, se senere).

 

Sikkerhed

Obducenter og laboratoriebetjente bør være vaccineret mod hepatitis B. Alle nyansatte i Patologiafdelingen tilbydes vaccination af sikkerhedsgruppen i forbindelse med introduktionen til afdelingen. Statens Seruminstitut anbefaler revaccination mod hepatitis B hvert 10. år. Vaccinationerne foregår i Infektionsmedicinsk afdeling.

Ved arbejdsrelaterede ulykker følges Patologiafdelingens sikkerhedsinstruktion.

 

Relevante telefonnumre

###NAVN###, Patologiafdelingen: lokal ###TELEFON###

Overlæge ###NAVN###, obduktionsansvarlig, Patologiafdelingen: lokal ###TELEFON###

Overlæge ###NAVN### supervisor for neuropatologi, Patologiafdelingen: lokal ###TELEFON###

Laboratoriebetjent ###NAVN###, Patologiafdelingen: lokal ###TELEFON###

Kapellet, Hvidovre Hospital, ###NAVN###: lokal ###TELEFON###

Kapellet, Amager Hospital, Portørafdelingen: ###TELEFON###

Kapelansvarlig, Glostrup Hospital, ###NAVN###: ###TELEFON###

Falck transport: ###TELEFON###

Portørcentralen, Hvidovre Hospital: lokal ###TELEFON###

Vagthavende læge, Klinisk Mikrobiologisk afdeling: lokal ###TELEFON###

Infektionsmedicinsk afdelings bagvagt: lokal ###TELEFON###

Rigshospitalets enhed for arvelige hjertesygdomme, Rigshospitalet: ###TELEFON###

Neuropatologiafdelingen, Rigshospitalet: via omstillingen ###TELEFON###

Donorregisteret, Rigshospitalet: via omstillingen ###TELEFON###

Rigshospitalets transplantationskoordinator: ###TELEFON### (via omstilling ###TELEFON###)

Sekretariatet for Livstestamenter, Rigshospitalet: via omstillingen ###TELEFON###

Anatomisk Institut, Københavns Universitet: ###TELEFON### eller ###TELEFON###

Retsmedicinsk Institut: ###TELEFON### (vagthavende)

Retspatologisk Institut: ###TELEFON### (sekretariat)

Retskemisk Institut: ###TELEFON### (sekretariat)

Retsgenetisk Institut: ###TELEFON### (sekretariat)

Arbejdsskadestyrelsen: ###TELEFON###

Embedslægeinstitutionen: ###TELEFON###

Københavns Politi, Bellahøj: ###TELEFON###

 

Fremgangsmåde

Laboratoriebetjenten vurderer, om obduktionsbegæringen og dødsattesten er korrekt udfyldt og afleverer i så fald papirerne til obducenten. Hvis papirerne ikke er korrekt udfyldt, sørger laboratoriebetjenten for, at papirerne kommer i orden, inden de overdrages til obducenten.

Obducenten læser journal og obduktionsoplæg og giver papirerne til en sekretær, som opretter obduktionen i patologisystemet (registreres som Autopsi1). I de tilfælde, hvor hjernen skal udtages med henblik på fiksering og udvidet neuropatologisk undersøgelse, oprettes denne som en separat hjernesektion med sit eget obduktionsnummer.

Hvis obduktionen er blevet rekvireret i Sundhedsplatformen, uden at de relevante papirer er fremsendt til Patologiafdelingen, tager laboratoriebetjenten kontakt til rekvirerende afdeling og rykker for disse.

Laboratoriebetjenten giver i tilfælde af sygdom eller andet ikke-planlagt fravær ved arbejdsdagens begyndelse supervisor eller obducenten besked om evt. igangværende arbejdsopgaver vedrørende obduktionspapirer og disses placering, så arbejdsopgaven så vidt muligt kan fortsættes.

Obduktionerne udføres af reservelæger i introduktionsstilling eller hoveduddannelse i samarbejde med overlæger og afdelingslæger, som på skift er supervisorer. Reservelæger og 1. reservelæger i 4. år af hoveduddannelsen fungerer på skift som assisterende supervisor med en speciallæge som backup-supervisor.

Introduktionslægens hovedvejleder eller anden udpeget kollega oplærer introduktionslægen i den praktiske udførelse af obduktionen, og med tiltagende erfaring forventes det, at obducenten kan udføre og afslutte to obduktioner pr. dag.

 

Godkendelse af papirer

Forudsætninger for at obduktion kan påbegyndes

- At obduktionsbegæring inkl. klinisk oplæg foreligger, korrekt udfyldt og underskrevet.

- At kopi af underskrevet side 1 af dødsattesten eller udkrevet kopi heraf foreligger.

- At patientens journal ikke indeholder oplysninger, som er i modstrid med sædvanlig hospitalsobduktion eller giver anledning til særlige forholdsregler (f.eks. visse smitsomme sygdomme, anmeldelsespligtige forhold inkl. erhvervssygdomme).

- At indberetning til politiet efter lov om ligsyn, obduktion og transplantation m.v.  § 179 er overholdt.

-            Når dødsfaldet skyldes et strafbart forhold, selvmord eller ulykkestilfælde.

-            Når en person findes død.

-            Når døden er indtrådt pludseligt og ikke er forudset af lægelige grunde.

-            Når der er grund til at antage, at dødsfaldet kan skyldes en erhvervssygdom, som er omfattet af lov om arbejdsskadeforsikring.

-            Når døden kan være en følge af fejl, forsømmelse eller ulykkelig hændelse i forbindelse med behandling eller forebyggelse af sygdom.

-            Når dødsfaldet forekommer i Kriminalforsorgens institutioner.

-            Når det i øvrigt ikke med sikkerhed kan udelukkes, at dødsfaldet skyldes et strafbart forhold, selvmord eller ulykkestilfælde, eller dødsfaldet af andre grunde skønnes at kunne have politimæssig interesse.

Opmærksomheden henledes specielt på, at efter gældende lov og bekendtgørelser skal narkomaner til retslægeligt ligsyn og obduktion.

- Ved svær kadaverose eller andre problemer kontaktes supervisor.

 

Såfremt papirerne ikke er i orden

Kontaktes rekvirerende afdeling. Fejl og mangler kan som regel afklares telefonisk, hvorefter de opdaterede papirer skal fremsendes til Patologiafdelingen.

Såfremt manglen er, at dødsfaldet burde være indberettet til politiet, men at dette ikke er gjort, gøres rekvirenten opmærksom herpå, og det er herefter rekvirentens ansvar at vurdere, om de vil følge patologens anbefaling og kontakte politiet eller afstå herfra.

Sagsforløbet skal anføres i obduktionsjournalen i feltet "Generelt", og navn på kontaktpersonen fra rekvirerende afdeling noteres i obduktionsjournalens tekst.

 

Såfremt obduktionen ender med ikke at blive udført

Obduktionsjournalen afsluttes med en angivelse i makrobeskrivelsen af, hvorfor obduktionen ikke udføres. Prøvetypen forbliver Autopsi0, og obduktionen kodes:

        T00010     Legemet som helhed

        MÆ0025    -

                         I fri tekst anføres:

                         Autopsi ikke udført pga.…. (f.eks. liget udleveret, papirerne ikke i orden, afdøde overført til Retsmedicinsk Institut).

        P30100     Autopsi

Obduktionsjournalen godkendes med endeligt svar til rekvirenten.

 

Obduktionsjournalen skal omfatte

- Kontrol af persondata på tåseddel/armbånd, dødsattest og obduktionsbegæring.

- Navn på rekvirerende læge, afdeling og hospital.

- Navn på obducent, laboratoriebetjent, supervisor og evt. andre medvirkende.

- Om dødsfaldet er indberetningspligtigt (herunder om dødsattesten er A- eller B-udfyldt), og om det er indberettet eller grunden til manglende indberetning.

- Evt. aftaler og navne på aftalernes parter angives.

- Klinisk oplæg/resumé inkl. diagnoserne på dødsattestens side 2, hvis disse foreligger.

- Makroskopi beskrivelse med afsluttende resumé af abnorme fund.

- Mikroskopi beskrivelse (hvis væv er udtaget) med henblik på verificering af abnorme fund.

- Konklusion med obduktionsdiagnoser og angivelse af dødsårsag, hvis muligt.

- SNOMED-koder (kun de væsentligste obduktionsfund).

Obduktionsjournalen er som andre journaldata tilgængelig for pårørendes aktindsigt og et juridisk dokument, der om nødvendigt skal kunne bruges i sager hos f.eks. Patienterstatningen, Styrelsen for Patientsikkerhed og retsvæsen. Obduktionsbeskrivelsen skal derfor formuleres med omtanke og respekt. Forkortelser ændrer sig over tid og bør ikke anvendes.

 

Udvidet neuropatologisk undersøgelse

Hvis der i forbindelse med begæring af obduktion også er givet tilladelse til udvidet neuropatologisk undersøgelse, og der findes indikation herfor, skal den neuroansvarlige overlæge konsulteres, så snart obduktionsbegæringen er modtaget, idet der skal tages stilling til, om hjernesektionen kan udføres på patologiafdelingen på Hvidovre Hospital, eller om hjernen skal sendes til Rigshospitalets Patologiafdeling, neuropatologisk team.

Skal der foretages hjernesektion, fikseres hjernen 6-8 uger i formalin/glycerol opløsning.

Hvis den skal foretages på Rigshospitalets patologiafdeling, sørger laboratoriebetjenten for at lægge hjernen i en bøtte med formalin/glycerol opløsningen, inden hjernen tranporteres til Rigshospitalet.

Udføres hjernesektionen på Hvidovres patologiafdeling, oprettes den som en selvstændig hjernesektion med eget obduktionsnummer.

Den neuroansvarlige overlæge foretager hjernesektionen sammen med den reservelæge, der har udført primær sektionen.

 

Særlige procedurer

Mikrobiologisk undersøgelse: Væsker og væv udtages/isoleres så rent som muligt til dertil egnede beholdere. Beholderen markeres med etiket printet på Patologiafdelingen med rekvisitionsnummer og patientens cpr nummer. Sekretariatet kontakter den rekvirerende afdeling, som opretter rekvisitionen på prøven i Sundhedsplatformen. Prøven sendes efterfølgende til Klinisk Mikrobiologisk afdeling, afsnit 445. Ved spørgsmål kontaktes cheflægen på Klinisk Mikrobiologisk afdeling.

Mistanke om fri luft: Ved eksvisceration punkteres pleura eller peritoneum i vandfyldt lomme. Skal aftales med laboratoriebetjentene forud for eksviscerationen.

Neuromuskulære sygdomme: Konfereres med supervisor.

Ved mistanke om "sudden cardiac death" (afdøde op til 50 år uden kendt kardiovaskulær sygdom og afgået pludseligt og uventet ved døden) skal der foretages regionsobduktion. Hvis denne afvises, bør man ved en hospitalsobduktion udover standardsnit fra hjertet også sikre 10 ml blod til nedfrysning ved -80 grader til evt. brug ved genetisk udredning. Rekvirerende afdeling tager stilling til evt. videre udredning for arvelige hjertesygdomme på Rigshospitalets enhed for arvelige hjertesygdomme, og rekvirerende afdeling udfylder rekvisition til genetisk undersøgelse, som sendes til Hvidovre Patologiafdeling, hvorefter det frosne materiale samt rekvisitionen køres i taxa til Rigshospitalet. Ved spørgsmål kontaktes Kardiologisk afdeling på Rigshosptialet.

Andre særlige procedurer: Udføres efter aftale med ansvarshavende kliniske læge eller overlæge afhængigt af problemstillingen. Partiel obduktion kan komme på tale af hensyn til smittefare eller som følge af begrænset samtykke.

 

Omklædning

Omklædning foregår i omklædningsrum til operationstøj (bluse, bukser, sokker) og engangs-operationskittel. Lige indenfor døren på obduktionsstuen skiftes til gummistøvler, og påklædningen suppleres med plastikforklæde, engangshue, mundbind med visir eller briller og to par engangshandsker. Brynjehandske på ikke-instrumentførende hånd anbefales.

Der er særlige masker (FFP3 masker med beskyttelsesbriller), der benyttes mod COVID19, influenza A, H1N1 (svineinfluenza) og andre luftbårne infektioner.

Under obduktionen må ingen andre end omklædt laboratoriebetjent, obducent og evt. supervisor færdes i "urent område" (inden for obduktionsbordet).

Personer, der opholder sig i "rent område" (klinikergangen) ved obduktion og fremvisning, skal være iført kittel samt overtræk af fodtøj og evt. mundbind, som er lokaliseret udenfor obduktionsstuen.

 

Opgavefordeling

Sekretærens opgaver

Opretter patienten i patologisystemet, udfylder feltet ”Klinisk information” og printer nummererede kapsler (vanligvis 10 stk.) til evt. udtagelse af væv til mikroskopi.

Skanner obduktionsbegæring mhp. arkivering og makulerer papirbegæringen samt kopi af dødsattest.

 

Laboratoriebetjentens opgaver

Vurderer om obduktionsbegæring og dødsattest er korrekt udfyldt.

Måler og vejer afdøde.

Fremlægger instrumenter, som i videst muligt omfang er med afrundet spids (ikke stikkende), og sørger for, at instrumenterne er i god stand.

Sikrer, at evt. "elektrostimulatorer" fjernes (pacemakere, ICD (IntraCardiel Defibrillator), stimulatorer for inkontinens).

Eksviscererer og anbringer organerne samt opmejslet columna på obduktionsbordet, der forinden er skyllet med vand.

Opklipper og skyller de fraklippede tarme, som anbringes på særskilt bord.

Udtager hjerne og medulla spinalis, når dette er indiceret.

Tildækker liget med rent lagen.

Assisterer obducenten ved behov, bl.a. med at hente ekstra instrumenter og ekstra kapsler til udtagelse af væv til mikroskopi m.v.

Tilkalder klinikere og Patologiafdelingens læger efter anmodning fra obducenten.

Returnerer organerne i liget, lukker og aftørrer dette.

Hælder formalin på vævsprøver under sug og afleverer prøverne i en markeret beholder, evt. ledsaget af seddel med obduktionsnummer og kapseloplysninger til laboratoriet.

 

Obducentens opgaver

Ringer til laboratoriebetjenten om morgenen (2-0514) og forhører sig, om der er nogen obduktioner, hvis laboratoriebetjenten ikke allerede har været forbi med papirerne. Uddannelsessøgende læger skal advisere supervisor, inden de går på obduktionsstuen, og sammen skal de sikre, at alle formalia er i orden. Obducenten konfererer derudover det nødvendige undervejs og ellers ved obduktionens afslutning.

Udfører selve obduktionen: Gennemgår, opklipper og opskærer organerne systematisk, og noterer organernes udseende, mål, vægt og evt. forandringer (jvf. bilag ”Praktisk udførelse af obduktion”). På særlig indikation undersøges CNS og medulla spinalis. Hjernen skæres enten ud straks eller fikseres til senere udvidet neuropatologisk undersøgelse.

Demonstrerer obduktionsfund for klinikere og Patologiafdelingens læger.

Udtager vævsprøver og lægger vævet i nummererede kapsler, som anbringes i markeret beholder. Ved ukendt dødsårsag og multiorgansvigt bør væv udtages i tilstrækkeligt omfang til mikroskopi. Særlig seddel med angivelse af obduktionsnummer, antal kapsler og disses indhold kan evt. udfyldes. Hvis der er nummererede kapsler, som ikke anvendes, skal disse slettes i patologisystemet, inden obduktionsjournalen dikteres.

Sikrer, at der er foretaget mærkning af prøverne med korrekt obduktionsnummer, og at der er overensstemmelse mellem nummer på beholder, på kapsler og på papirer.

Samler organerne i en balje efter endt obduktion og skyller bordet af.

Udfærdiger obduktionsjournal.

 

Etik

Alle, der kommer på obduktionsstuen, har tavshedspligt.

Efter eksvisceration skal afdøde dækkes helt til med rent lagen.

Obduktion og fremvisning skal foregå i en afdæmpet og rolig atmosfære af respekt for afdøde.

Obduktionsstuen skal holdes ren.

Kun én obduktion på hvert obduktionsbord, så forbytninger forebygges.

Instrumenter rengøres eller udskiftes mellem hver obduktion.

Før fremvisning skylles organer og bord med vand, og bordet aftørres med cellestof.

Før fremvisning skifter obducenten forklæde og handsker samt evt. mundbind.

Fremvisning af obduktionsfund bør så vidt muligt foregå med to lange pincetter.

 

Hygiejne og rengøring

Benyttet cellestof anbringes i sække til klinisk risikoaffald. Grundig rengøring omfatter klorholdige desinfektionsmidler.

Obducenten afklæder sig alt engangsudstyr og lægger det i dertil beregnet affaldssæk. Støvler afvaskes i vand og efterlades ved døren, hvor der skiftes til andet fodtøj. Før sektionsstuen forlades, gennemføres vask og afspritning af hænder og andre eksponerede overflader, f.eks. underarmene. Obducenten lægger operationstøjet i vasketøjssæk i omklædningsrummet.

Obduktionsstuen og instrumenter rengøres af laboratoriebetjenten i samarbejde med rengøringsafdelingen.

 

Diktat og kodning af obduktionsjournal

For selve opbygningen og diktering af obduktionsjournalen jvf. bilag "Diktering af obduktionsjournal".

Kodning

- Kun de væsentligste obduktionsfund kodes med relevant T- og M-kode evt. tilføjet S-kode for sygdom.

- Alle maligne diagnoser kodes, og ved fund af nyopdagede cancerdiagnoser kodes med Æ-koden Æxxx29 (uventet obduktionsfund, ikke klinisk erkendt cancer).

- Aflyste obduktioner gives koderne T00010 og MÆ0025 med angivelse af årsag i fri tekst.

- Ved udvidet neuropatologisk undersøgelse anvendes koden TX 0090.

- Omfanget af obduktionen registreres med relevant P-kode.

Alle anmeldelsespligtige diagnoser skal SNOMED-kodes. Vedrørende tumorers udbredning på obduktionstidspunktet er det nødvendigt at supplere med fri tekst eller koder efter TNM klassifikationen og for maligne lymfomers vedkommende efter Ann Arbor klassifikationen.

Forslag til mere eller mindre sjældent anvendte (men gode at kende) SNOMED-koder

T-koder

T00010      Legemet som helhed

TX0090      Centralervesystemet

M-koder

MÆ0025     -

M00010     Ukendt morfologi

M09010     Materialet uegnet til diagnostisk vurdering

M09011     Materialet mindre egnet til diagnostisk vurdering

M54310     Autolyse

Æ-koder           

Æxxx29     Uventet obduktionsfund, ikke klinisk erkendt cancer

Æ00160     Terapeutisk uheld

Æ00130     Iatrogen ætiologi (lægefejl)

Æ00120     Nosokomiel (opstået på hospital)

F-koder

F01050       Postoperativ tilstand

F01060       Posttraumatisk tilstand

F01100       Postinfektiøs tilstand

P-koder

P30180       Autopsi, kun udvendig undersøgelse

P30101       Neuropatologisk autopsi

P30840       Konferering med klinikere

 

Undervisning

Tilladelse til at overvære obduktioner

Til stede ved obduktionen må være sundhedsfagligt personale fra hospitalet efter aftale med supervisor, den obduktionsansvarlige overlæge eller afdelingsledelsen på Patologiafdelingen, og disse afgør også, om de pågældende må være til stede under selve obduktionen eller kun ved fremvisningen. Besøgende skal opholde sig på klinikergangen og være iført kittel, mundbind og fodtøjsovertræk. De besøgendes navn og cpr-nummer skal registreres.

Ved sundhedsfagligt personale forstås læger, sygeplejersker, SOSU/SOSA inkl. studerende og elever indenfor disse fag. Patologiafdelingens personale og elever/studerende har adgang efter aftale med supervisor. Andre, f.eks. reddere, som på Hvidovre Hospital gennemgår et formaliseret uddannelsesprogram, kan efter aftale med afdelingsledelsen overvære obduktion.

 

Undervisning

Udtagelse af friske obduktionsorganer og andet biologisk materiale til undervisning (og forskning) må kun ske i det omfang, der er samtykke til det fra afdøde eller pårørende.

Anonymiseret foto- og videomateriale fra obduktioner kan uden særlig tilladelse benyttes til undervisning.

 

Smittefare

Alle obduktioner er at betragte som potentielt smittefarlige og skal behandles sådan.

Obduktion af patienter inficeret med methicillin-resistente Staphylococcus aureus kræver ikke særlige forholdsregler udover almindelig smitteprofylakse.

Kendte smittefarlige obduktioner omgås særligt forsigtigt, og al unødig sekretforurening undgås, ligesom færdsel på obduktionsstuen begrænses. Her tænkes især på hepatitis, AIDS og TB. Evt. udtages kun biopsier.

Obduktion foretages ikke ved særligt smittefarlige sygdomme som Lassa feber, Ebola, Marburg og lignende.

Afdøde mistænkt for Creutzfeldt-Jacob eller andre prion-sygdomme overflyttes til Patologiafdelingen, Rigshospitalet for at få udtaget hjernen.

Obduktioner med kendt smittefare foretages sidst og efterfølges af dertil beregnet rengøring. Ved kendt smittefare kan partiel obduktion evt. udføres, eller undersøgelsen kan efter aftale med rekvirerende afdeling begrænses til billeddiagnostik, udvendig undersøgelse, finnålsaspirater eller nålebiopsier.

Ved tvivl om smittefare kan henvendelse rettes til vagthavende læge på Mikrobiologisk afdeling (lokal 2-6443) eller bagvagten på Infektionsmedicinsk afdeling (lokal 2-2475).

 

Kvalitetssikring

DPAS' referenceprogram for kvalitetssikring af hospitalsobduktioner danner grundlaget, og kvalitetssikringen baserer sig i øvrigt på:

Tæt samarbejde med de kliniske afdelinger og relevante parakliniske afdelinger både før, under og efter obduktionen.

Patoanatomisk supervision på speciallægeniveau.

Relevant fotografering og/eller videooptagelse.

Standardisering af arbejdsproceduren i videst muligt omfang.

Analyse af obduktionsarbejdet og de opnåede resultater.

 

Vedhæftet filer:

Introduktion til obduktionsstuen instruks 07.09.23.doc

Praktisk udførelse af obduktion 07.09.23.doc

Diktering af obduktionsjournal 07.09.23.doc

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen har det overordnede ansvar.

Den enkelte medarbejder har ansvar for at efterleve instruksen.

Den kliniske vejleder introducerer den uddannelsessøgende læge til instruksen.

Instruksen holdes opdateret af udpeget obduktionsansvarlig overlæge.
 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Sundhedsstyrelsen.dk

Dansk Patologiselskab

Retsinformation

Styrelsen for Patientsikkerhed

 

Administrationen, Hvidovre Hospital: Mors procedurer for AHH.

Regional instruks om ligsyn og elektronisk dødsattest.

Dansk Patologiselskab: Kvalitetsudvikling af hospitalsobduktioner, referenceprogram (www.danskpatologi.org)

Sundhedsloven, LBK nr. 95 af 07.02.08.

Vejledning om ligsyn, indberetning af dødsfald til politiet og dødsattester m.v., VEJ nr. 10101 af 19.12.06.

Vejledning om samtykke til lægevidenskabelige obduktioner m.v. (hospitalsobduktioner), VEJ nr. 100 af 07.12.06.

Den danske kvalitetsmodel.

Vejledninger vedr. blodbåren smitte og hygiejne.

Patologiafdelingens sikkerhedsinstrukser.

 

Tilbage til top

Akkrediteringsstandarder

Bilag