Formålet med arbejdsinstruktionen er at beskrive, de sikkerhedsmæssige minimumsforanstaltninger der skal gennemføres, når der udføres arbejde i brand – eller eksplosionsfarlige områder, af interne samt eksternt personale.
Arbejdsinstruktionen gælder for Hvidovre Hospitals virksomhedsområder, hvor der kan forekomme eksplosiv atmosfære, og i brandfarlige områder samt for udførsel af varmt arbejde
Farlige medier:
Væsker og stoffer samt materialer, der er mærkningspligtige, som farlige og brandfarlige. Fællesbetegnelse brandfarlige materialer/ brandfarlige væsker/ brandfarlige faste stoffer/ brandfarlige medier
Eksplosionsfarligt område:
Områder der er klassificeret, som eksplosionsfarlige i henhold til brandmyndighedernes regler. Fællesbetegnelse eksplosionsfarlige områder, eksplosiv atmosfære, zoneklassificeret område.
Brandfarlige områder:
Områder, der er klassificeret, som brandfarlige, i henhold til brandmyndighedernes regler.
Varmt arbejde:
Svejsning, skæring, lodning, tørring, opvarmning og andet varmeudviklende eller gnistgivende værktøj.
Procesanlæg:
Er maskinanlæg, elektriske installationer og mekaniske installationer, der er tilført ekstern energi, såsom elektricitet, pneumatik og hydraulik, og som har en roterende bevægelse.
Gnistgivende værktøj/ udstyr:
Værktøj/ apparater, som afgiver gnister ved anvendelse. Eksempelvis boremaskiner, måleinstrumenter, mobiltelefoner, MP3 afspiller, IPOD/IPAD/TABLETS lommelygter, transportabel nødgenerator etc.
Arbejdsleder:
Er eksempelvis, Teknisk chef, Teamleder, Driftsleder, Byggeleder, Aut. Elinstallatør (el-ansvarlig), Chefbioanalytiker, Chefsygeplejerske, Cheflæge, Arbejdsmiljøleder etc.
Uklassificerede områder, hvor anlæg med brandfarlige materialer er tilstede:
Herved forstås områder, hvor procesanlæg, der til tider bærer brandfarlige medier er til stede.
Eksplosionsbeskyttet udstyr:
Udstyr, materiel og komponent som er godkendt til anvendelse i et eksplosionsfarligt område. Identifikationen af sådant udstyr er minimum
Eex II G eller G
Generelle arbejdsprocedurer:
Patologiafdelingen (spritoplag), serviceenheden og teknisk central (spritoplag og gasoplag), Byggeleder (eksterne entreprenører)har ansvaret for, at hver enkelt ansat eller ekstern entreprenør, uanset ansættelsesforholdets karakter og varighed, får en tilstrækkelig og hensigtsmæssig oplæring og instruktion i at udføre arbejdet på farefri måde i et brand-eller eksplosionsfarligt område. Arbejdsinstruktion skal følges ved arbejde i områder der er brandfarlige/ eksplosionsfarlige medier.
Skriftlige instrukser:
Er nødvendige og skal forefindes, når sikkerheden (helt eller delvist) afhænger af medarbejdernes adfærd og hvor sikkerhedskravene ikke er indlysende.
Instruktion og oplæring:
Medarbejdere skal udover de generelle instruktioner være bekendt med brandslukningsudstyr, nødstoptrykkenes placering, brandalarmeringstryk, flugtvejsforhold og beredskabsplaner etc.
Tilladelse til arbejde i eksplosionsfarlige områder:
Arbejdstilladelse til arbejde i eksplosionsfarlige områder skal indhentes, såfremt der skal udføres arbejde i et eksplosionsfarligt område (zoneklassificeret område) og arbejdet kan føre til en eksplosion eller antændelse af brandfarligt medie, eksempelvis ved vedligeholdelsesarbejde etc.
Arbejdstilladelse til områder, hvor der kan forekomme eksplosiv atmosfære – idaglig tale kaldet eksplosionsfarlige områder og brandfarlige områder- må kun udstedes af personale (arbejdsledere), som er særligt trænede og bemyndiget hertil. På Amager Hvidovre hospital er denne funktion forbeholdt hospitalernes brandtekniske koordinator med udvidet ATEX uddannelse.
Tilladelse til varmt arbejde:
Tilladelse til varmt arbejde kræves for ethvert arbejde, der omfatter flammer eller procederende varme og/eller gnister ved/ i spritoplag eller gasoplag på Hvidovre hospital.
Varmt arbejde omfatter, men er ikke begrænset til:
Tilladelse til varmt arbejde i områder, må kun udstedet af personale (arbejdsledere), som er særligt trænede og bemyndiget hertil. Dette kan ikke ske uden spritoplag/gasoplag er tømt først.
På Amager Hvidovre hospital er denne funktion forbeholdt hospitalernes brandtekniske koordinator med udvidet ATEX uddannelse.
Eksterne entreprenører:
Eksterne virksomheders udførelse af arbejdsopgaver ved/i spritoplag og gasoplag er langt den farligste aktivitet. Dette skal ses på baggrund af manglende kendskab til områder, arbejdsprocesser og sikkerhedsregler, - bla. håndværkeren fokuserer på at få løst opgaven, og har ikke fornødent indblik til at vurdere risikoen. Det er derfor ualmindeligt vigtigt, at arbejdsinstruktioner og tilsyn med håndværkeres arbejde prioriteres højt af teknisk afdeling/ byggeledere.
Regler skal defineres klart og tydeligt og potentielle risici i arbejdsområdet skal klarlægges.
Koordinering af arbejdet:
Ethvert indgreb i et procesanlæg skal koordineres med driftsledelsen, således at nedlukningen er afklaret for hvad angår omfang og tid.
Planlægning af vedligeholdelsesarbejde:
Ved klargøring og sikring af anlægget/anlægsafsnittet i eksplosionsfarlige områder, skal der indhentes en arbejdstilladelse hvor arbejdsomfanget er beskrevet. Således at det sikres at alle muligheder for tilførsel af eksempelvis farlige medier er identificeret og vurderet.
Ved varmt arbejde i spritoplag/gasoplag skal total adskillelse altid foretages, da en uventet lækage kan få katastrofale følger.
Før arbejdet påbegyndes, skal brandfarlige medier fortrænges. Vær specielt opmærksom på:
Værktøj og strømkilder:
Såfremt der skal anvendes gnistgivende værktøj i spritbur skal dette tømmes og nedklassificeres først. Dette kan alene foregå efter aftale med brandteknisk koordinator på Hvidovre hospital og afdelingsledelse i Patologiafdelingen.
Personlige værnemidler:
Der skal som minimum anvendes personlige værnemidler, som beskrevet i sikkerhedsdatablad/ APB er for det berørte medie.
Der kan henstilles til yderligere krav til personlige værnemidler, afhængigt af arbejdsopgavernes beskaffenhed.
I spritoplaget bør anvendes beskyttelsesbriller og beskyttelsesgummihandsker. For det tilfælde at en medarbejder får kemikalier på huden eller i øjne, forefindes 1.hjælps ark der medbringes til skadestue.
Arbejdsbeklædning og personligt sikkerhedsudstyr i spritoplag og gasoplag skal være i antistatisk materiale.
Der anvendes ATEX klassificeret (zone 1 klassificeret) stabelløfter og i øvrigt gnistfrit udstyr til arbejdsopgaver i hhv. spritoplag og gasoplag.
1. Hjælp:
Der anvendes beskyttelsesbriller og handsker - disse forefindes i spritoplag.
Ved stænk af kemikalier på hud eller i øjne, skylles med rigelige mængder øjenskyllevæske - forefindes i spritoplag, samt inden for glasdør.
Ved behov for skadestuebesøg, forefindes 1. hjælpsark med information om indholdsstoffer og korrekt 1. hjælp metode. Dette medbringes til skadestue.
Brandslukningsmateriel:
Skal forefindes i både spritoplag og gasoplag. Skumslukker er ophængt på væg.
Ved anvendelse af brandslukningsudstyr meddeles dette til brandteknisk koordinator der foranlediger at udstyret serviceres/ reetableres hurtigst muligt.
Forbudte genstande i eksplosionsfarlige områder:
Det er ikke tilladt at anvende eller medbringe materiel og udstyr i eksplosionsfarlige områder, som ikke er i eksplosionsbeskyttet udførsel, eksempelvis:
Elektrisk og mekanisk materiel SKAL være i eksplosionsbeskyttet udførsel(gnistfrit)
Undtagelser for dette er: Høreapparat og indvortes pacemaker. Disse må medbringes uden skriftlig arbejdstilladelse.
Adgang til eksplosionsfarlige områder:
Spritoplag:
Spritoplaget er aflåst alle døgnets timer.(undtaget ved pladssætning/tømning af væsker)
Spritoplaget kan alene låses op via nøglekort. Kun personale med ATEX kursus og lokalt kendskab til instruktionerne for området kan opnå adgang. Adgang bevilges af afdelingsledelse i patologiafdeling efter aftale med brandteknisk koordinator og serviceenheden.
Ved strømsvigt forefindes nøgle til manuel oplåsning af spritoplag i Patologiafdelingen (hos Chefbioanalytiker), hos brandteknisk koordinator og hos servicechef/driftschef.
For adgang til spritoplag kræves som minimum ATEX-Kursus og lokal sikkerhedsinstruktion.
I tilfælde af brand forefindes godkendt beredskabsplan. Hovednøgle findes i informationen i henhold til aftale med beredskabet.
Gasoplag:
Gasoplaget er aflåst alle døgnets timer.( undtaget ved pladssætning/tømning af flasker)
Gasoplaget kan alene oplåses med nøgle. Kun personale med ATEX kursus og lokalt kendskab til instruktionerne for området kan opnå adgang. Adgang bevilges af driftschef i teknisk central efter aftale med brandteknisk koordinator.
For adgang til gasoplag kræves som minimum ATEX-Kursus og lokal sikkerhedsinstruktion.
I tilfælde af brand forefindes godkendt beredskabsplan. Hovednøgle findes i informationen i henhold til aftale med beredskabet.
Alle der udfører arbejde i et brand – eller eksplosionsfarligt område har pligt til at følge denne arbejdsinstruktion og andre lokale instruktioner om emnet, som f.eks. arbejdsbeskrivelse af opgaver i ”spritbur”, betjeningsvejledninger etc.
Arbejdslederen har ansvaret for at kommunikere arbejdsinstruktionen til medarbejderne
Arbejdslederen skal sikre, medarbejderne er gjort bekendt med sikkerhedsdatabladet/ leverandørbrugsanvisningerne/ APB for de tilstedeværende farlige stoffer og materialer.
Udvidet arbejdspladsvurdering Amager Hvidovre hospitals virksomhedsområde
Arbejdsbeskrivelse se Spritoplag, håndtering af arbejdsopgaver