Sikkerhed, forebyggelse og håndtering af vold

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

AMH


Målgrupper og anvendelsesområde

 Alt personale i Akutklinikken

Tilbage til top


Definitioner

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Hensigten med sikkerhedsinstruksen er, at alle ansatte

Vold og trusler om vold

Ansvar og forventninger til den enkelte

Såfremt den enkelte i den konkrete situation ikke kan handle, forventes det, at de øvrige kollegaer uopfordret griber ind ved at gøre sig synlige i situationen, støtte kollegaen og/eller overtager ansvaret for afvikling

Akutklinikken har 20 alarmer mærket 1-20 fordelt:

 

###TABEL_1###


Alarmen aktiveres ved at du trykker på den røde knap, obs. alarmen giver IKKE lyd, men der lyder en alarm på gangen. Panelerne i henholdsvis reception 1, 2 og Observationsafsnit viser, hvilken alarm der er aktiveret. Alarm går til Siemens kontrolcentral, som tilkalder politiet og vagthavende portør. Ved fejltryk, se procedure, som hænger ved panelerne. 

Ved morgenmøderne er det ansvarshavende/koordinerende sygeplejerske ansvar at udlevere alarmerne og skrive tallet fra alarmen udfra sygeplejersken/assistenten på vagttavlen, så alle har en alarm på sig. Ved vagtskifte er det sygeplejersken opgave at overlevere overfaldsalarmen til sygeplejersken/assistenten som overtager patienter/stuerne i aftenvagten. Derved gives alarmen automatisk videre.

Forebyggelse og håndtering af voldsepisoder

Forebyggelse af trusler og vold handler om konfliktdæmpende kommunikation. 

Konfliktdæmpende kommunikation og adfærd:

 Signalaflæsning:

 Under en volds- eller trusselsepisode:

Alarmeringen:

Vurder om der skal kaldes hjælp ved alarmtryk. Brug hellere alarm en gang for meget end én gang for lid. Forlad stedet, hvis patienten kaster med inventar eller slår ud. Beskyt andre patienter ved at vise dem andet steds.

Når skaden er sket:

Efter en volds- eller trusselsepisode:

Hvis man har været udsat for trusler eller vold, er det sandsynligt at krop og psyke vil reagere på det bagefter.

Psykisk førstehjælp:

Samtalen:

 Det praktiske:

Nyttige råd til den psykiske førstehjælper:

Defusing:

Defusing organiseres og gennemføres af lederen eller den ansvarshavende. Defusing er et møde mellem de involverede, som her får mulighed for at udveksle umiddelbare indtryk. Mødet skal sikre, at de ansatte ikke forlader arbejdspladsen med en række uafklarede oplevelser. Det er en uformel snak om indtryk, tanker og følelser omkring hændelsen, som har til hensigt at de involverede kan ”få luft”. Defusing gennemføres umiddelbart efter oplevelsen.

Defusing er kortvarig og skal give lederen eller den ansvarshavende mulighed for at vurdere, om der er behov for yderligere opfølgning

Husk alle involverede og vidner skal deltage – også vikarer, portører og andre løst tilknyttede til afdelingen

Sådan gennemfører du en defusing:

Debriefing:

Debriefing er et formaliseret møde med de involverede parter, under ledelse af psykolog f.eks. fra Falck Healthcare, eller anden med erfaring i debriefing.
Debriefing er et møde, hvor tanker, følelser og reaktioner tales grundigt igennem – enten enkeltvis eller i gruppe.

Debriefing gennemføres sædvanligvis 2-5 døgn efter hændelsen og er af længere varighed. Det er ofte nok med ét møde af 2-2,5 timeres varighed, afhængigt af gruppens størrelse. Mødet kan efterfølges af flere, efter behov.

Kun personer der har været direkte involverede i situationen deltager. 

For at sikre at medarbejdere i Akutklinikken ikke er alene efter en voldsepisode på arbejde, er der udarbejdet en pårørendeliste, som findes i mappen med telefonlister forrest i mappen ”Vagtplan” for sygeplejesker og i mappen ”Vagtplan for sekretærer. Der gives besked til de kontaktpersoner, som den voldsramte har bedt om skal informeres. Ledelsen er ansvarlig for ajourføringen af mappen ved nye ansættelser og ophør. Medarbejder er selv ansvarlig for at oplyse om eventuelle ændringer. 

Amager Hvidovre Hospitaler er knyttet til Falk Healthcare, telefon: ###TELEFON###, hvor alle medarbejdere kan modtage gratis og anonym hjælp.

Den voldsudsatte og evt. kolleger der var involveret ved episoden kan have behov for psykologisk og praktisk støtte. Spørg din leder evt. afdelingens netværkspersoner.

Lederen underrettes så vidt muligt umiddelbart efter voldsepisoden.

Anmeldelse:

Anmeldelse til politiet

Fysisk vold, trusler om vold og psykisk vold med forsæt skal altid anmeldes til politiet af afsnitsledelsen. Vold kan anmeldes til politiet, da det er et signal til medarbejdere og omverdenen om at vold er uacceptabelt og skal tages alvorligt. Dette kan evt. drøftes i samråd med din leder.

Såfremt skadelidte i særlige tilfælde har vægtige grunde til ikke at anmelde en voldsepisode, forelægger afsnitsledelsen sagen for direktionen til endelig beslutning.

Ledelsen kan efter en konkret vurdering og i dialog med skadelidte beslutte, om vold på grund af uagtsomhed skal anmeldes til politiet. Den ansatte har altid ret til at anmelde en hændelse. 

Ved fysisk vold er det vigtigt:

Anmeldelse og registrering af arbejdsulykker:

Vold, trusler om vold og psykisk vold skal uanset graden af alvorlighed registreres elektronisk som en arbejdsulykke via A-skade – lige meget om der er fravær eller ej. Det er lederen af afdelingens ansvar og pligt, at det sker. Vold og trusler, som har medført arbejdsudygtighed i en dag eller mere ud over tilskadekomstdagen, skal altid anmeldes til Arbejdstilsynet inden ni dage efter første fraværsdag.

Vold skal anmeldes til arbejdstilsynet som en arbejdsskade/ulykke. Kontakt din arbejdsleder, arbejdsmiljørepræsentant.

Den lokale arbejdsmiljøgruppe registrerer ulykken elektronisk i A-skade. Administrator i Arbejdsmiljøenheden videresender anmeldelsen til Arbejdstilsynet og til behandling hos forsikringsmægleren.

 

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 Afsnitsledelsen

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Kildehenvisning
www.sygehus.at.dk
Branchearbejdsmiljøområdet: Vold og trusler på sygehuse: Forebyggelse – Hvordan? . 2003. Internet:www.bar-sosu.dk
Peter Berliner: Vold og trusler på arbejdet – Forebyggelse af vold og trusler mod personale. G.E.C. GAD forlag Kbh. 1995

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top