Lægers arbejdsgange i Akutklinikken AMH

Lægers arbejdsgange i Akutklinikken AMH

 

Lægers tilstedeværelse

Medicinsk bagvagt (BV) kl. 08 - 20

Medicinsk mellemvagt (MV) kl. 08- 08

Medicinsk forvagt (FV) kl. 08 - 08

Medicinsk hjælpevagt (HJ) kl. 08 - 08

Medicinsk oprydningsvagt (OP) kl. 12 - 20

Flowmaster (FM) kl. 08 -15.30

Overlæge i observationsafsnittet kl. 08 - 15.30

Yngre læge i observationsafsnittet kl. 08-14.30

Overlæge i fællesambulatoriet kl. 08 - 15.30

Skadelæge/lægelig konsulent i Behandlerspor-skade kl. 07 - 24

Lægelig konsulent i behandlerspor-sygdom (lægevagten) kl. 17-23 og weekend kl. 8-23

 

Akutklinikken er opdelt i 4 områder

Modtagelsen: Forvagt, mellemvagt, hjælpevagt (fra ca. kl. 14), oprydningsvagt, bagvagt.

Skadesektion/lægevagten

Observationsafsnit (OA)

Medicinsk Fælles ambulatorie

 

Organisation af lægers arbejde i akutklinikken

Arbejdet i Akutklinikken er organiseret med fokus på at få hurtige smidige forløb for alle patienter. Det er som udgangspunkt sygeplejersker, der modtager patienter ved ankomst. Patienter triageres i hht. I-DEPT. Såfremt pt. triageres Rød, tilkaldes læge omgående. Patienter der opfylder kriterier for forløb i behandlersporet, altså lægevagten, kan visiteres dertil uden fuld triage.

Læger prioriterer at se patienterne i hht. til triageniveau.

Der modtages følgende patienter. Patienter henvist fra 1813 (telefon visiterede både skadepatienter, patienter til medicinsk modtagelse og til lægevagten). Patienter visiteret via 112 (ambulanceindbragte). Patienter henvist via CVI (primært visiteret via egen læge eller akutteam) og selvhenvendere

Visitation skadepatienter (ortopæd.kirurgi)

En kirurgisk skadepatient der triageres til enten blåt eller grønt niveau, visiteres Akutklinikkens 1.sal, hvor der er behandlersygeplejerske og skadelæge. En kirurgisk skadepatient, som triageres til gul, orange eller rødt niveau, visiteres til stueetagen, dog til fortrinsvis at blive tilset af skadelæge.

Visitation medicinske patienter

Medicinske patienter visiteres til stueetagen (modtages som V-patienter). Patienter der opfylder kriterierne for behandlerspor-sygdom (lægevagten) i hverdage 17-22 og weekend 8-22, visiteres til læge på 2. sal til behandlerspor-sygdom (lægevagten).

Hvis patienter afsluttes/hjemsendes fra Akutklinikken, udfærdiges et skadesnotat. Patienter der indlægges, får udfærdiget en AOP inkl. indlæggelsesdiagnose og relevante best/ord. Patienten visiteres til et afsnit og meldes til den visiterende sygeplejerske i afsnittet. Patienter der indlægges, konfereres indtil kl. 18.00 med supervisor/medicinsk bagvagt. Efter kl. 18 konfereres med MV eller BV telefonisk.

Patienter, der modtages i Akutklinikken og ikke videre visiteres til behandlerspor-skade eller behandler-spor sygdom, får taget indlæggelsesprøver straks ved ankomst (Delegeret ordinationsret af akutte prøver ved indlæggelse i Akutklinikken). Blodprøverne kræver ikke lægeordination. Akutte billeddiagnostiske undersøgelser rekvirerer lægen selv i SP og orienterer sygeplejersken som sikrer at patienten sendes til billede diagnostisk afd.

Før en patient indlægges i et afsnit, bestilles blodprøver og eventuelle andre parakliniske undersøgelser til næste dag som best/ord i SP.

Såfremt diagnosen er usikker, eller lægen skønner patienten kun har behov for en meget kort indlæggelse, visiteres patienten til Observationsafsnittet. Det er vigtigt, at der i journalen er beskrevet en klar plan for patienten og at der er taget stilling til opfølgning.

Er patienten kritisk syg og har behov for højere beredskabsniveau, end der er til rådighed på Amager matriklen, konfereres patienten som udgangspunkt først med BV i huset eller med rådighedvagt fra hjemmet. Derefter konfereres med AMA bagvagt Hvidovre eller intensiv bagvagt Hvidovre mhp. overflytning.

Har patienten behov for vurdering/behandling i et speciale som ikke findes på Amager matriklen, konfereres som hovedregel først med den medicinske BV på Amager matriklen og derefter med vagthavende i relevant speciale.

 

Dokumentation

Alle patienter, der afsluttes i Akutklinkken og ikke indlægges, skal have et fokuseret notat (skadenotat), som kan fungere som epikrise. Dette gælder uanset henvisningsmetoden. Patienter der indlægges, skal have en fuld indlæggelsesjournal (AOP).

Det skal altid dokumenteres i journalen, om patienten er orienteret om diagnose og plan, og om pt. har accepteret denne.

Medicin skal ordineres i SP.

Inden patienten forlader modtagelsen og kører til andet afsnit, skal svar på blodprøver og øvrige parakliniske undersøgelser ses og signeres. Den initiale behandling skal være givet og prøver skal være indsamlet i størst muligt omfang. Medicin skal gives og dokumenteres i SP.

Ved udskrivning skal FMK ”ajourføres”. Dette gælder også indlagte der kun er indlagt i kort tid og hjemsendes fra modtagelsen. Alle parakliniske undersøgelser skal som udgangspunkt være signeret inden patienten forlader modtagelsen.

 

Skadedelen/Behandler/vurderingsspor-skade

Skadelægen behandler og færdiggør skadepatienter, der er ankommet indtil kl. 22.00. Såfremt alle skadepatienter, der er visiteret til skadelægen, er færdiggjort inden kl. 2300, skal skadelægen kontakte medicinsk MV og ansvarshavende sygeplejerske mhp., om der er patienter i modtagelsen, som skadelægen kan hjælpe med at behandle.

Det er instrukserne fra ortopædkirurgisk afd. Hvidovre Hospital som er gældende for patienterne i skadeområdet.

Tavlemøder

Kl. 9 afholdes morgenmøde med relationsdannelse mellem personalet som primært fokus. Alle faggrupper deltager og præsenterer sig ved navn og funktion evt. fælles informationer deles.

For at sikre optimal ressourcefordeling er der alle dage tavlemøde kl. 12 i modtagelsen, hvor FV, MV, HJ, OP, FM og BV deltager. Patienterne gennemgåes.

Kl.13.00 er der visitationsmøde i modtagelsen med deltagelse af BV/FM og en repræsentant fra alle afsnit og koordinerende sygeplejerske fra modtagelsen som er ordstyrer.

Kl. 16.30 holder afgående og tilgående vagthold + BV tavlemøde i modtagelsen ved lægernes vagtskifte mhp. status og fordeling af opgaver i Akutklinikken og øvrige medicinske afsnit. Ved tavlemødet kl. 16.30, skal MV sikre sig, at der bliver fulgt op på eventuelle ikke helt færdiggjorte patienter.

Kl. 21.30 holder vagtholdet tavlemøde i modtagelsen for at lægge plan for de resterende patienter.

 

 

Kapacitetskonference:

Videokonference med deltagelse fra Hvidovre, Amager og Glostrup matriklerne.

Bagvagt og koordinerende sygeplejerske deltager og har ansvar for at skabe overblik over belægningen i afdelingerne før mødet. Da akutklinikken ikke fremgår i kapacitetssystemet regnes 50% af patienterne som befinder sig i akutklinikken som indlagte.

 

Weekend/helligdage

I weekenden er der 4 seniore læger i dagtid lørdag og søndag. Det er bagvagtens opgave at fordele ressourcerne hensigtsmæssigt. Som udgangspunkt starter en senior læge stuegang på hvert af afsnittene C (fra kardiologisk afd. Amager og Hvidovre) L, G og OA. Den seniore læge, der er BV skal, varetage sin stuegang, men kan ringes op af vagtholdet og kaldes til modtagelsen ved behov for assistance. Efter endt stuegang går BV i modtagelsen.

Der er 3 yngre læger i vagt hhv. lørdag og søndag og de deltager i behovsstuegang efter bagvagtens anvisning. Sædvanligvis vil 1-2 yngre læger deltage i stuegang, indtil de kaldes til modtagelsen. Det er MV og BVs opgave at sikre, at der er tilstrækkelige ressourcer i Akutklinikken.

 

Vagtforpligtigelse ved sygdom

Ved akut sygdom i vagtholdet, har yngre læger forpligtelse til selv at sikre holddriften, dvs. at vagten dækkes. En løsning på dette findes på hverdage ved drøftelse af situationen til morgenkonferencen. Udenfor hverdage dagtid, må YL ringe/skrive til kollegaer i vagtlaget mhp. dækning. BV vil være behjælpelig med at rådgive og vejlede, men i sidste ende kan vagtholdet være nødsaget til at udpege eller trække lod om at blive, indtil afløsning kan ske.

Såfremt der ikke kan findes en holdbar løsning, kan det ende med et pålæg fra den ledende overlæge.

Lægefunktioner i Akutklinikken

Forvagt (FV): Kl. 08-17.00 + kl. 16.30-8.30.

Møder efter morgenkonferencen direkte i modtagelsen og arbejder der hele døgnet. Har ansvaret for at mors-patienter færdigregistreres. Deltager i tavlemøde kl.12.00, kl. 16.30 og 21.30.

Mellemvagt (MV): kl. 08-17.15 + kl. 16.30 - 08.30.

Ved vagtskifte defineres, hvem hvilken af de tilstedeværende YL, som skal være ansvarshavende og mellemvagt. Forvagten kan meget vel være lige så kvalificeret, og det kliniske arbejde de vagthavende imellem er ens.

MV er ordstyrer ved tavlemøderne kl. 12.00, 16.30 og 21.30 i modtagelsen. BV er til stede som back-up ved vagtskiftet kl. 12.00 og 16.30, har en superviserende rolle, og er den overordnede ansvarlige for processen.

MV har ansvaret for at prioritere og fordele opgaverne til resten af vagtholdet, hvad angår de opgaver, der ligger i afsnittene (f.eks. overflyttede patienter, der på afsnittene ikke har fået skrevet overflytningsnotat i dagtiden pga. travlhed eller ankomst i vagtskifte) og de opgaver der ligger i Akutområdet.

Før BV går hjem skal MV have besked om pladssituationen og patienter i afdelingerne der skal være skærpet opmærksomhed på.

Hjælpevagt (HJ): kl. 08.00 - 17.00 + kl. 16.30 - 08.30.

Efter morgenkonferencen, er HJ på hverdage en del af Fælles ambulatoriet. Både subakutte og akutte patienter kan visiteres dertil. Der udfærdiges en plan for patienten(superviseret af seniorlæge i Fælles ambulatoriet), behandling iværksættes og der dokumenters i SP.

Der kan være planlagte procedurer (pleuracentese, ascitespunktur)

HJ overgår, når arbejdet i Fælles ambulatoriet er færdigt, kl. ca 14.00 til at hjælpe i modtagelsen og deltager ved tavlemøde (kl. 12.00), kl. 16.30 og kl. 21.30.

Efter kl. 14.00 er HJ den primære tilkaldevagt for de stationære afsnit. HJ laver overflytningsnotat på overflyttede ptt., hvis dette ikke er nået i dagtiden. Der prioriteres til tavlemødet, således at overflyttede patienter ikke bliver udsat til allersidst, men tilses afhængig af EWS/triage.

Oprydningsvagt (OP) kl12-20

Møder kl. 12 i modtagelsen og deltager primært i arbejdet i modtagelsen.

Telefonopkald fra huset:

MV (kan uddelegere tilsyn/opgaver i huset til forvagt/hjælpevagt, hvis der er behov for at MV er i modtagelsen.

 

Bagvagt (BV): kl. 08 - 20.00 (tilkald kl. 20.00 - 08.00).

Møder kl. 08.00 til morgenkonf. med de øvrige fra vagtholdet. Har sin funktion i hele Akutklinikken i hele vagten. Er overordnet ansvarlig for triagen, behandlingen og visitationen i hele Akutklinikken.

Skal hele tiden have overblikket over og være opdateret om pladssituationen i belægningsoversigten på både AH og AMA HVH. Deltager i morgenmøde, tavlemøder, kapacitetskonf., vis.konf. Eller aftaler med flowmaster, at denne deltager.

BV er tilgængelig på telefon for praktiserende læger som ønsker faglig sparring og hospitalslæger fra andre hospitaler vedr. visitationsspørgsmål.

BV skal være opdateret på patienterne i Akutklinikken og sikre, at ressourcerne er rigtigt fordelt. Desuden sammen med flowmaster sikre, at der er iværksat relevant udredning og behandling og, at der er lagt en plan for det videre patientforløb.

Ved tvivl om hvilket afsnit en patient skal visiteres til, kan BV beslutte dette.

BV skal sikre sig tilbagemeldinger fra senior læge fra alle stationære afsnit om eventuelle kritisk syge patienter.

Inden hospitalet forlades, er det BVs ansvar, at belægningsforholdene kendes og, at der er overblik over de alvorligt syge patienter.

Såfremt der er sygemelding fra læge i behandlerspor-sygdom (lægevagten), er det BV opgave at sikre, at de allerede af sekretæren iværksatte tiltag ender ud med en løsning i forhold til de patienter der bliver sat til i behandlerspor-sygdom. Endvidere at der bliver taget hånd om evt. allerede fremmødte patienter. 

Flowmaster (FM): kl. 8 – 15.30

Seniorlæge i front, skal sammen med bagvagten sikre, at patienterne vurderes rettidigt i hht. triage, at der foretages relevant prioritering, ressourcerne allokering og flow optimering, samt at pt. behandles i hht. faglig standard.

FM skal deltage i supervision af YL, gerne bed-side. Patienter konfereres desuden løbende. FM er fysisk til stede i modtagelsen og har ikke arbejdstelefon.

FM skal endvidere have et tæt samarbejde med den koordinerende sygeplejerske for allerede ved patientens ankomst at optimere patientforløbet, herunder at facilitere tidlig og relevant ordination af parakliniske undersøgelser og/eller behandling.

Patienter der er triageret gule eller grønne og er oppegående, kan visiteres videre til fællesambulatoriet og det er FM opgave at have fokus på dette. Ved større patientindtag skal FM selv deltage i journaloptagelse/patientbehandling, dog med fokus på korte og hurtige forløb for at undgå ”head down”.

Alle visiterede patienter der hjemsendes, skal konfereres med FM/BV og efter kl. 18 MV.

FM skal i stille perioder sørge for undervisning af læger og sygeplejersker. Endvidere sikre opdatering og implementering af nye retningslinjer og instrukser.

Deltager i morgenmøde, tavlemøde og kan efter aftale med BV, deltage sammen med eller i stedet for BV til øvrige faste møder i Akutklinikken.

Skal inden Akutklinikken forlades overleverer ikke afsluttede forløb til BV.

Det er hensigten, at alle patienter, der kommer i dagtiden, bliver vurderet af flowmaster på et tidspunkt i deres forløb.

Flowmaster skal have fokus på at udvikle og optimere forholdene/arbejdsgangene i modtagelsen, så der opnås et optimalt flow for alle patienter.

 

Overlæge/seniorlæge OA: kl. 08-15.30.

Møder efter morgenkonferencen kl. 8.30 i OA.  Deltager kl. 08.45 i tavlemøde ved patienttavle i sygeplejekontoret. Fordeler patienter mellem stuegangsgående læger. Alle patienter i OA tilses og sygeplejerskerne orienteres løbende om ordinationer og plan. Det forventes, at en stor del af patienterne kan udskrives efter 1-2 døgns indlæggelse, alternativt visiteres til stationært afsnit L, C el. G.

Tilser endvidere løbende de nye patienter, som visiteres til OA fra modtagelsen og følger op på behandlingsplanen. Har derudover et tæt samarbejde med lægerne i Fælles amb.

Det er målet, at der foreligger en plan og at denne er noteret på tavlen i OA inden kl.12.30 mhp. at den koordinerende sygeplejerske er opdateret til kapacitetskonferencen kl.13.00

Deltager i supervision og undervisning af yngre læger i Akutklinikken.

Yngre læge OA: kl. 8-14.30.

Møder efter morgenkonferencen i OA og går stuegang på de patienter der er tildelt den yngre læge ved tavlemødet. Stuegangen superviseres af seniorlæge.

Skadelæge: Møder kl. 7.00 i skadeafsnittet.  Deltager i skaderøntgenkonference, og såfremt nye fund kræver opfølgning, tages kontakt til pågældende patienter. Det foregående døgns skadesedler kontrolleres af en fastansat skadelæge.  

Seniorlæge fællesamb.: Kl. 8 -15.30

Møder efter morgenkonferencen i fællesambulatoriet, hvor der er planlagte patienter. Skal endvidere sammen med den yngre læge i fællesambulatoriet tilse patienter, der er visiteret fra modtageområdet, orlovspatienter fra OA samt DVT-patienter. Har derudover et tæt samarbejde med lægerne i OA.