Diabetisk fodsygdom, visitation og behandlingsstrategi

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og plejepersonale på Amager og Hvidovre hospital inkl. medicinsk afdeling Glostrup

Vejledningen beskriver visitering og henvisning til hospitalets tilbud om forebyggelse, udredning og behandling af diabetiske fodsår og akut Charcot-fod.

(Omfatter ikke malleolsår og skinnebenssår samt kronisk Charcot-fod)

Amager og Hvidovre hospitals endokrinologiske og ortopædkirurgiske afdelinger samarbejder i et multidisciplinært team (MDT) om behandlingen af diabetiske fodsår og akut Charcot-fod.

Vejledningen er supplement til de regionale og lokale vejledninger:

Tilbage til top


Definitioner

Den diabetiske fod:

Omfatter diabetesrelateret polyneuropati og/eller arteriel insufficiens ledsaget af fejlstilling, ændring i hud og forhorning, sår, infektion, gangræn, samt Charcot.

Charcot fod:

Er en osteoartropati eller neuroartropati. Tilstanden er karakteriseret ved patologiske frakturer og dislokation af led, og den kan ende med deformitet ved sen eller manglende behandling.

Akut charcot fod:

Er en klinisk diagnose, typisk lokaliseret til mellemfoden hos patient med perifer neuropati (Vibrationssans bedømt ved biothesiometri >25 V og/eller manglende sensibilitet bedømt med monofilament 10 gram), ødem, rødme og mere end 2 graders temperaturøgning, sammenlignet med den kontralaterale fod.

Multidiciplinært team (MDT) på Amager og Hvidovre:

Kirurg med viden om og erfaring med sårbehandling, endokrinolog, fodterapeut, sårsygeplejerske, diabetessygeplejerske, ortopædkirurg

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Forebyggelse

Alle patienter med diabetes skal som hovedregel årligt have foretaget en fodundersøgelse omfattende som minimum:

Undersøgelsen udføres i diabetesambulatorierne. Er patienten i risiko (se bilag) skal undersøgelsen udføres af en fodterapeut i henhold til samarbejdsaftalen med Steno Diabetes Center Copenhagen.

De enkelte elementer i fodundersøgelsen fremgår af diabetes-navigatoren i Sundhedsplatformen, hvori fodundersøgelsen skal dokumenteres.

Diabetes-navigatoren findes under ’kviknavigatorer’ I SP og gøres til favorit for alle behandlere i diabetesambulatorierne

Patienterne skal i forbindelse med fodundersøgelsen undervises i fodhygiejne, klipning af negle, valg af fodtøj og faresignaler.

Der henvises i fornødent omfang til løbende fodterapi i primærsektoren, specialsyet fodtøj (ortopæd), distal trykmåling samt til karkirurg (RH).

Ved kliniske tegn til arteriel insufficiens samt ved fodsår og Charcot gøres distal tå/ankeltrykmåling (Best/ord) 

 

Indlæggelse ved akut diabetisk fodsygdom

Symptomer ved akut diabetisk fodsygdom:

Visiteres/henvises til ortopædkirurgisk afdeling, Hvidovre Hospital efter aftale med ortopædkirurgisk bagvagt: Tlf. ###TELEFON###, husk ’best/ord’ på henvisning.

Patienter med truende gangræn eller iskæmi som væsentligt element konfereres med bagvagten karkirurgisk afd., RH (tlf. ###TELEFON###) m.h.p. videre udredning og behandling, inden eventuel overflyttelse til karkirurgisk afdeling.

MDT samarbejdet ved akut diabetisk fodsygdom

Ortopædkirurgisk afdeling vurderer behov for akut endokrinologisk tilsyn ved indlæggelsen, eller om det kan vente til dagtid dagen efter.

Patienter, som er indlagt i Ortopædkirurgisk regi med diabetisk fodsygdom, skal have daglig tilsyn/stuegang ved diabetessygeplejerske/endokrinolog.

Akut endokrinologisk tilsyn:

Dagtid (til klokken 18 på hverdage, til klokken 15 i weekenden), Tlf. ###TELEFON###

Aften/nat: AMA-vagten: Tlf. ###TELEFON###

 

Indlæggelse ved ikke akut diabetisk fodsygdom

Patienter med fodsår uden ovenstående symptomer, som er indlæggelseskrævende pga. fodproblemet (f.eks. behov for akut aflastning), diabetes sygdommen eller anden medicinsk lidelse, visiteres til medicinsk afdeling.

Patienter indlagt på Amager eller Glostrup overflyttes til Hvidovre hvis der er behov for vurdering/bistand fra MDT

Der rekvireres ortopædkirurgisk sårtilsyn næste hverdag eller efter behov ###TELEFON###. Opstår der behov for kirurgisk intervention overflyttes patienten til ortopædkirurgisk afd.

 

Ambulant behandling af ikke akutte sår i sårambulatorium og diabetesambulatorierne

Patienter med dybe fodsår, der ikke er indlæggelseskrævende i henhold til ovenstående eller ikke udviser helingstendens efter 2-3 ugers aflastning og behandling, visiteres i henhold til den regionale instruks til subakut ambulant vurdering og behandling i MDT (ortopædkirurgisk sårambulatorium).

Der sendes henvisning til ortopædkirurgisk afd. ATT såramb.

Vurderes og behandles her af overlæge med ansvar for sårbehandlingen og fodterapeut.

For eksternt henviste (fra almen praksis eller andre afdelinger), som ikke følges i diabetesambulatorium henvises der som hovedregel til et behandlingsforløb dér.

Sår opstået hos patienter, som følges i diabetesambulatorierne i Hvidovre, Amager eller Glostrup kan initialt vurderes, aflastes og behandles af ambulatoriernes læger og fodterapeuter, men konfereres og henvises til MDT i henhold til ovenstående kriterier.

 

Akut Charcot fod

Akut Charcot-fod med fodsår visiteres til akut ambulant udredning i ortopædkirurgisk traume sektor. Her tages stilling til behov for indlæggelse til aflastning/afhævning.

Ved dårlig kompliance til behandlingsregimet bør patienten også indlægges. Kontakt ortopædkirurgisk bagvagt.

Akut Charcot udredes med følgende:

Infektionstal, HbA1c. Røntgen af begge fødder og ankler med belastning. Hvis dette ikke kan be- eller afkræfte diagnosen laves knoglescintigrafi (SPECT/CT) og/eller MR scanning. Der rekvireres distal tå/ankeltryk måling (best/ord).

Akut Charcot-fod uden sår bør i svære tilfælde håndteres på lignende vis i ortopædkirurgisk afd. Det gælder også patienter fra diabetesambulatorierne, idet gipsbandage kan være indiceret, se lokal Charcot-instruks (LINK).

Mistanke om Charcot-fod og lette tilfælde kan udredes og behandles lokalt i diabetesambulatorierne med aflastning i Walker Aircast.

Kronisk Charcot-fod visiteres til ortopædkirurgisk fod/ankel sektor med henblik på evt. opretning. Der skal foreligge standard udrednings svar inden henvisning.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tværregional vejledning: Diabetisk fodsygdom, inklusiv fodsår og Charcotfod - forebyggelse, udredning og behandling

Regional vejledning: Diabetisk fodsygdom inkl. fodsår - henvisning, visitation og kodning 

National behandlingsvejledning. Den diabetiske fod: http://www.endocrinology.dk/index.php/1-diabetes-mellitus/4-den-diabetiske-fod

Lokal instruks: Diabetes mellitus. Afsnit 2.15; Den diabetiske fod

Lokal instruks: Diabetes mellitus. Charcotfod kort introduktion  

 

Tilbage til top


Bilag

Bilag Patienter i risiko i henhold til Steno initiativet på fodområdet.docx

Tilbage til top