Denne vejledning gælder for alle afdelinger på Amager og Hvidovre hospital.
###TABEL_1###
Klinisk Mikrobiologisk Afdeling har ansvaret for den mikrobiologiske diagnostik af kliniske tilfælde af legionærsygdom og i samarbejde med de kliniske afdelinger at vurdere , om der er tale om sygehuserhvervet legionærsygdom.
Hygiejneorganisationen foreslår i tilfælde af konstateret legionærsygdom en handlingsplan for den videre udredning, herunder iværksættelse af vandprøvekontrol.
Center for Ejendomme er ansvarlig for at vedligeholde og teknisk overvåge vandledningssystemet.
RegionH Koncernindkøb har ansvar for at indkøbe kimfrit kildevand.
Det påhviler Serviceafdelingen, at sikre at haner og brusehoveder ikke kalker til.
Afdelingsledelserne har ansvaret for, at patienter med legionella anmeldes i henhold til lovgivning.
Legionellabakterier forekommer naturligt i vand. De hyppigste smitteveje er inhalation af aerosoler, (små vanddråber) indeholdende bakterier og fejlsynkning (aspiration) af vand.
Hurtig diagnostik og behandling er vigtig ved mistanke om legionellainfektion. Der tages følgende prøver:
Prøverne sendes til Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.
Der bør altid benyttes sterilt vand til undersøgelses- og behandlingsudstyr der kan danne aerosoler eller på anden måde overføre legionella til respirationsvejene (dette gælder eksempelvis også PEEP/CPAP-systemer).
Til immunsuprimerede patienter på hospitalet, må kun anvendes kimfrit eller sterilt vand til f.eks. følgende:
Alle patienter på intensiv hører ind under ovenstående kategori.
Center for Ejendomme sikrer vedligeholdelse og teknisk overvågning ved temperaturmåling på vandledningssystemet og orienterer Hygiejneorganisationen om væsentlige afvigelser ved behov.
Hygiejneorganisationen, Amager og Hvidovre hospital, iværksætter i samarbejde med Center for Ejendomme undersøgelse af vandprøver ved mistanke om udbrud på relevante afdelinger.
Vandhaner og brusehoveder afkalkes efter fastlagt interval på samtlige afdelinger af hospitalets rengøringsfunktion. Rengøringsfunktionen fører kontrollister over dette og Amager og Hvidovre Hospitals Rengøringssupport gennemfører stikprøvekontroller på Amager og Hvidovre Hospitals geografiske område minimum 2 gange årligt på 20 tappesteder. Resultatet af stikprøvekontrollerne registreres.
Patientens stamafdeling anmelder alle diagnosticerede tilfælde af legionærsygdom til embedslægeinstitutionen på patientens opholdssted og Statens Serum Institut, Epidemiologisk Afdeling. Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Hvidovre Hospital orienteres med kopi af anmeldelsen.