Formål
Angiver retningslinjer for sikker udførelse af alt arbejde i laboratorieområder klassificeret I tilhørende Klinisk Forskningsafdeling. Indgangen til laboratorierne er mærket med ”Genteknologisk område – Klasse 1” og Biohazard-skilt.
Klasse I laboratorierne er godkendt til arbejde med humane virus og virusholdigt biologisk materiale (cellekulturer, vævs- og blodprøver). Enhver form for håndtering af biologisk aktivt materiale skal foregå i henhold til denne instruks.
Arbejde og færden i klasse I laboratorie indebærer en reel, men lav, risiko for menneskers sundhed, hvilket betyder, at der er skærpede sikkerhedsregler, som denne vejledning gennemgår.
Omfang
Vejledningen gælder i Klinisk Forskningsafdelings laboratoriegeografi, specifikt laboratorieområderne, som er klassificeret til genteknologisk arbejde klasse I.
Vejledningen suppleres af projektspecifikke forholdsregler, som defineres i forbindelse med risikoklassificering og anmeldelse af genteknologiske forskningsprojekter til Arbejdstilsynet.
Ansvar
Denne vejledning gælder alle, der arbejder i genteknologiske laboratorier klasse I, laboratorie nr. 101, 201, 211 og 221 svarende til rum nr. 400.27.404, 400.27.401, 400.26.401, 400.25.401, 400.24.401 og 400.23.403 samt transport til rum nummer 370.22.401.
Det er sikkerhedslederens og laboratoriechefens ansvar, at vejledningen bliver overholdt. Afdelingsledelsen for de klasse I klassificerede områder har det overordnede ansvar. Arbejdsmiljøorganisationen har ansvar for at kontrollere procedurer og tjekke sikkerhedsudstyr.
Område: afsnit 249 mærket ”Genteknologisk område klasse 1”
Sikkerhedsforskriften er gyldig for lokale(r): 101, 201, 211 og 221, som er omfattet af Lab id: 230 603. I laboratorium klassificeret til GMO kl. 1 må der kun arbejdes med genmodificerede mikroorganismer og/eller cellekulturer, der sandsynligvis ikke er sygdomsfremkaldende for mennesker.
Hvis der arbejdes med ikke-genmodificerede organismer i laboratoriet, skal sikkerhedsforskriften for arbejde med GMO kl. 1 følges. Arbejde med genmodificerede mikroorganismer må kun foretages af fagligt sagkyndige, dvs. at der altid skal ske oplæring, inden arbejdet må udføres selvstændigt.
Evt. frysere, centrifuger, inkubatorer eller andet udstyr som er knyttet hertil, men som er placeret i andre lokaler: 370.22.401
Ansvar og kontaktpersoner
Laboratorie/GMO ansvarlig er: Laboratoriechef Linda Andresen og GMO-ansvarlig sikkerhedsleder Jens Bukh og har det overordnede ansvar for laboratorierne og dermed for, at laboratoriets tilstand, samt adfærden heri, altid lever op til gældende krav for GMO-lokaler.
Rengørings- og håndværkerkontaktperson i laboratoriet: ###NAVN###.
Adgang
Første gang en person arbejder i faciliteten skal der instrueres i anvendelse af desinfektionsmidler, nødbruser, øjenskyller, førstehjælpsudstyr, ildslukker, evt. hjertestarter, samt flugt- og redningsveje (kontakt laboratoriechef for obligatorisk sikkerhedsintroduktion til laboratorierne inden arbejde påbegyndes).
Arbejde i laboratoriet må kun udføres af personer, som har fået skriftlig og mundtlig instruktion i retningslinjerne for arbejde i GMO 1 klassificeret laboratorium.
Det er ikke tilladt at spise, drikke eller ryge i laboratoriet.
Tasker, overtøj m.m. skal opbevares udenfor det klassificerede område.
Mobiltelefon opbevares i en lomme inden for kitlen. Når den ringer, kan mobilen tages op (uden handsker!) og nummer tjekkes. Der ringes tilbage uden for laboratoriet, og det forlades på normal vis med håndvask og aftagning af kittel.
Tablet kan medtages i laboratoriet. Den betjenes uden handsker og skal sprittes af, når den tages ud af laboratoriet. Alternativt kan den puttes i pose, som kasseres, når laboratoriet forlades.
Personlige værnemidler
Laboratoriebrugere (inkl. rengøringspersonale og håndværkere) skal altid bære lukket kittel ved arbejde i laboratoriet.
Kitlen må ikke bruges uden for det klassificerede område – undtagen dog færdsel til andet GMO-klasse 1 område i umiddelbar nærhed. Når det klassificerede laboratorium forlades, tages kitlen af og hænges på en knage i laboratoriet.
Engangshandsker skal bruges ved risiko for kontakt med biologisk aktivt materiale. Undgå at røre ved håndtag på skabe, døre m.m. med handsker på. Bemærk mærkning af skabe for vejledning om handskebrug. Sørg for at hænder vaskes inden GMO1 området forlades samt ved eventuel kontakt med biologisk aktivt materiale.
Evt. hovedtørklæde skal bæres under kitlen, hvor dette er muligt. Langt hår skal være opsat.
Indretning af laboratoriet
Radioer, højtalere, musikanlæg i form af iPods i dokstationer, o. lign. må ikke stå i arbejdsområdet, men skal placeres oven på overskabe eller på separate borde afgrænset fra arbejdsområderne.
Computere må ikke tages ind og ud af laboratoriet. Ved ønske om brug af computer i laboratoriet, kan der opstilles en fast computer ved en dedikeret skriveplads.
Laboratoriepraksis
Der må arbejdes med beholdere på max. 15 liter med mikrobiologisk materiale.
Mundpipettering er forbudt.
Dannelse af aerosoler skal begrænses. Arbejde, der medfører aerosoldannelse, skal foregå i sikkerhedsbænk (LAF-bænk), stinkskab eller evt. under punktsug.
Laboratoriet skal holdes rent og ryddeligt – kun arbejdsredskaber af relevans for arbejdet må forefindes i laboratoriet og på arbejdsbordene.
Rengøring af borde, sikkerhedsbænke, stinkskabe, analysevægte, laboratorievaske m.m. foretages af dem, der arbejder i lokalet. Arbejdspladser skal hver dag efterlades ryddelige, rengjorte og desinficerede. I tilfælde hvor forsøg varer mere end en dag, er det dog tilladt at have forsøgsopstillinger på laboratorie-borde overnat, forudsat at det er angivet, hvor længe forsøget varer eller der er klare kontaktoplysninger til forsøgets kontaktperson.
Hænder skal vaskes ved kontakt med biologisk aktivt materiale og ved spild. Hænder skal altid vaskes, når det klassificerede lokale forlades.
Følgende desinfektionsmidler anvendes i laboratoriet: 70% ethanol eller Natriumhypochlorit.
Desinfektionsmidler, papir til aftørring, affaldspose, samt handsker skal også forefindes ved siden af fx frysere, centrifuger o. lign. udstyr, der hører til klassifikationen, men kan også findes i depot på afsnit 144.
Ved spild på kitlen skiftes denne, og spildet på kitlen inaktiveres med Ethanol 70%. Derefter kan kitlen vaskes som normalt.
Affald
Overordnet gælder at affald skal bortskaffes straks efter brug jf. nedenstående instrukser og at anvendelse af utensilier begrænses mest muligt.
Fast affald (fx handsker og kontaminerede papirservietter etc.) bortskaffes som klinisk risikoaffald. Det tjekkes, at poser er hele, og at spande og sække er korrekt lukkede før hensætning til fjernelse. På sækken/spanden skrives afsender, institut og dato.
Glasaffald (pipetter til sug, mikroskopiglas m.m.) kasseres i beholder mærket ”klinisk risikoaffald”.
Kanyler, skarpe genstande m.m. lægges i kanylebokse mærket ” klinisk risikoaffald”.
Stangpipetter og andre ”lange genstande” som kan perforere plastsække kommes i beholder mærket ” klinisk risikoaffald”.
Flydende biologisk aktivt affald skal inaktiveres, førend det hældes i vasken. Det inaktiveres med Natriumhypochlorit i min. 24 timer.
Fyldte spande eller sække med klinisk risikoaffald fjernes dagligt ifm. den almindelige arbejdsgang for klinisk risikoaffald.
Materiale, der ikke er kontamineret (fx emballage og papir fra aftørring af hænder efter håndvask), skal bortskaffes som almindeligt affald.
Kemikalier, der ikke er kontamineret skal bortskaffes via den almindelige procedure for kemikalie-sortering og bortskaffelse.
Transport af GMO-materiale
Alt materiale opbevares og transporteres i indpakket tilstand.
Før transport af GMO-materiale mellem klassificerede områder (fx fra fryser til laboratorium) pakkes materialet i dobbelt emballage, hvor den yderste emballage skal være en lukket brudsikker beholder. Transportbeholderen er mærket ”GMO kl. 1”. Ved større antal beholdere transporteres disse på rullebord.
Besøg af håndværkere
Håndværkerbesøg inkl. besøg af vinduespudser må ikke forekomme uden aftale med laboratoriets kontaktperson på telefon ###TELEFON###, laboratoriechef eller tilsvarende, se i øvrigt ovenstående retningslinjer.
Laboratoriets brugere skal sørge for at lukke alle forsøg ned, som kører i nærheden af håndværkerens arbejdsområde. Borde desinficeres inden håndværkerbesøget.
Skafter på værktøjet skal desinficeres med: Ethanol 70%, inden laboratoriet forlades.
Laboratorieleder, ledende laborant eller tilsvarende skal være til stede med henblik på tvivlsspørgsmål.
Procedure for service af LAF-bænk
Laboratorierne skal være rengjorte inden planlagt service, se i øvrigt ovenstående retningslinjer.
Åndedrætsværn (P3) skal benyttes ved filterskift. Kitlerne skal lægges til vask efter brug. Handsker samt evt. engangsmaske (P3) bortskaffes som klinisk risikoaffald. I forbindelse med filterskift pakkes det gamle filter i en dertil medbragt tæt plasticpose, der bortskaffes som klinisk risikoaffald.