Denne instruktion beskriver procedure for aflæsning af køleskabe og frysere – som ikke er på central overvågning – i Klinisk Forskningsafdelings laboratoriefaciliteter tilknyttet afsnit 249. Proceduren skal sikre stabile og korrekte temperaturforhold for de opbevarede prøvematerialer og reagenser.
1. Beskrivelse
Temperaturregistrering foretages løbende ved kontrol af skabets display eller digitalt temperaturmåler af brugerne af laboratoriet eller ved konstateret alarm fra skabet. Denne vejledning gælder kun for fryser og køleskabe – som af forskellige årsager, herunder midlertidigt – ikke er på central overvågning via LOGIT systemet.
2. Aflæsning af digitale temperaturmålere
IN-temperaturen er temperaturen i rummet. OUT-temperaturen er temperaturen i køleskab eller fryser. Aktuel IN- og OUT-temperatur aflæses på display. For at aflæse max. og min. temperatur i rummet (IN), tryk en gang på memory. For at aflæse max. og min. temperatur i køleskab eller fryser (OUT), tryk to gange på memory.
Når max. og min. temperaturen i køleskab og fryser er aflæst, skal memory slettes på følgende måde: For at slette memory for temperaturen i rummet (IN), tryk memory en gang - derefter clear. For at slette memory for temperaturen i køleskabet/ fryseren (OUT), tryk memory to gange - derefter clear.
3. Afvigelser i temperaturforhold
Observeres der udsving eller temperaturer over/under anbefalet temperatur afhjælpes problemet ved fejlmelding til Teknisk Central – samt flytning af materiale, som ikke kan tåle det observerede udsving i samarbejde med relevante brugere af forskningslaboratorierne. Tiltag for afhjælpning samt temperatur registreres på skema på køleskabets eller fryserens dør.
Laboratoriechefen har det daglige ansvar for, at proceduren i denne instruktion gennemføres og overholdes. Det er de enkelte brugerne af forskningslaboratoriets ansvar, at særligt følsomt eller kostbart materiale ikke sættes til langtidsopbevaring i skabe, der ikke er tilknyttet den centrale overvågning.