Introduktion af nyansatte

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Formål

Formålet med denne vejledning er at sikre,

  • At alle nyansatte introduceres til hospitalet samt afdelingen
  • En ensartet generel introduktion til hospitalet
  • Sammenhæng og koordination mellem introduktion til hospitalet og den ansættende afdeling
  • Et individuelt tilrettelagt onboardingprogram som skal sikre, at den nyansatte får en god opstart i jobbet samt bidrage til, at vi lykkes med at fastholde vores nyansatte.

Tilbage til top

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen gælder samtlige nyansatte på Amager og Hvidovre Hospital uanset tiltrædelsesdato og erfaring. Introduktionen omfatter dels generel introduktion til hospitalet, dels en ramme for introduktion til den pågældende afdeling.

Introduktionen af nyansatte med fast tjeneste på Amager og Hvidovre Hospital, men som er ansat hos en anden arbejdsgiver, er ikke medtaget i denne vejledning, idet omfanget fastlægges i kontrakten med leverandøren.

Tilbage til top

 

Definitioner

Introduktion til hospitalet: Fællesintroduktion.

Introduktion til afdeling: Lokal introduktion via et individuelt tilrettelagt onboardingprogram.

Ny medarbejder: En nyansat eller en allerede ansat, der vender tilbage til hospitalet efter længere tids fravær (orlov eller lign.).  

Onboarding på AHH: Den proces, der følger efter rekruttering af en ny medarbejder. Onboarding er måden, hvorpå der modtages nye medarbejdere og integrerer dem på arbejdspladsen både socialt og i forhold til den faglige opgaveløsning.

Onboardingmodel: AHH tager udgangspunkt i samme onboardingmodel som benyttes i Region Hovedstaden.

Et billede, der indeholder tekst, logo, Font/skrifttype, symbol

Automatisk genereret beskrivelse

En god onboarding strækker sig fra ansættelse og op til 6-12 måneder med aktiviteter som kultur, regler, netværk, samarbejde, kompetencer og resultater.

Onboardingprogram: Et veltilrettelagt onboardingprogram gennemgår 3 faser:

  • Pre-boardingfasen som er perioden fra ansættelseskontrakten er modtaget til medarbejderens første arbejdsdag.
  • Introduktionsfasen som er den første måned af ansættelsen og som efterfølges af
  • Den lange mission som er perioden fra 1 måned og op til 6-12 måneder efter ansættelsen.

Mentorordning: Mentorordningen er en vigtig del af en god onboarding. Mentorordningen er den indsats, hvor en nyansat følger en erfaren kollega i en tidsdefineret periode. Målet er, at den nye medarbejder får udviklet de kompetencer, der er behov for og føler sig værdsat i arbejdsfællesskabet. Indsatsen omkring mentorordningen indeholder mentorkursus, mentornetværk samt lokal defineret mentorordning med beskrivelse af opgaver, ansvar og roller.

Buddy: Grundlæggende er en buddy en "ven", som sørger for at mødes med den nyansatte første arbejdsdag, og i de efterfølgende uger f.eks. spiser frokost sammen, svarer på spørgsmål om alt fra det sociale til det organisatoriske og det strategiske, introducerer til andre kollegaer osv.

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Introduktion af nyansatte omfatter dels introduktion til hospitalet, dels introduktion til ansættende afdeling.

Hjemmesiden Jobstart

Hjemmesiden Jobstart er en væsentlig del af introduktionen til hospitalet. Den nyansatte får i forbindelse med sin ansættelse tilsendt et link til Jobstart. Som hospital og afdeling kan vi præsentere os selv og hospitalet inden den nyansatte starter – Pre-boarding fasen. Jobstartsiden giver den nyansatte mulighed for at orientere sig om praktiske oplysninger og få større indsigt i Amager og Hvidovre Hospital som arbejdsplads. Det er også på jobstartsiden, at hver afdeling præsenterer sig selv, f.eks. med relevant materiale målrettet nyansatte.

Introduktion til hospitalet

Direktionen byder hver måned nyansatte velkommen i samarbejde med HR, arbejdsmiljø og uddannelse. Dette foregår ved fællesintroduktion til hospitalet i undervisningsbygningen på Hvidovrematriklen.  Fællesintroduktionen gennemføres hver den 1. hverdag i måneden fra kl. 8.00 – 10.00, efterfulgt af et ½ times MAT-kursus for kliniske vagtgående læger og plejepersonale.

Formål med introduktion til hospitalet

Formålet er at sikre, at nyansatte:

  • Føler sig velkommen på Amager og Hvidovre Hospital, så de hurtigt kommer til at fungere såvel fagligt som socialt i jobbet.
  • Får en generel viden om hospitalet, kerneopgaven, strategier, indsatsområder, politikker, samarbejdsrelationer og struktur.
  • Får orientering om hospitalets beredskabsplan.
  • Introduceres til hjertestopproceduren for relevant matrikel. 

Tilmelding til obligatorisk introduktion til hospitalet

Den lokale administrator/den personaleansvarlige i afdelingen tilmelder de nyansatte til fællesintroduktion via Kursusportalen, hvor også tilmelding sker til de obligatoriske kurser: MAT, informationssikkerhed og databeskyttelse, brand, håndhygiejne og eventuelle specialespecifikke kurser.

Indholdet på fællesintroduktionen til hospitalet

Indholdet på fællesintroduktion til hospitalet fremgår af program for fællesintroduktion (bilag 1).

En medarbejder eller buddy fra afdelingen henter de nyansatte efter endt fællesintroduktion og viser dem op til egen afdeling for den videre modtagelse og lokale introduktion.

Dokumentation for deltagelse i fællesintroduktion til hospitalet

Efter introduktionen sørger HR, arbejdsmiljø og uddannelse for at sende kursusbeviset til de nyansattes mailadresse samt overføre beviset til den elektroniske personalesag.

Introduktion til afdelingen

Afdelingsledelsen skal sikre at fremsende afdelingsvendt onboardingprogram og link til jobstart til den nyansatte inden tiltrædelsen. Onboardingprogrammet skal udarbejdes ud fra den beskrevne onboardingmodel for afdelinger på Amager og Hvidovre Hospital jf. intranetsiden En god jobstart

Onboardingprogrammet tilpasses den enkeltes individuelle behov og opgaver. Introduktionen har en varighed på op mod 6-12 måneder, og den nyansatte tilknyttes en erfaren kollega i introduktionsperioden via en evt. mentorordning.

Formål med introduktion til afdelingen

Formålet er, at den nyansatte føler sig ventet og velkommen.

Udover at give den nyansatte en god oplevelse af at starte i afdelingen, kan det være en fordel at planlægge onboardingprogrammet, så det skaber retning og forventning hos alle parter.

Ramme for introduktion til afdelingen

Introduktion i afdelingen skal tage udgangspunkt i onboardingmodellens elementer og nedenstående ramme for afdelingsvendt introduktion, herunder:

  • Afdelingens kultur, historie, normer og værdier
  • Målsætning, strategi, opgaver og samarbejdsrelationer
  • Forventninger til arbejdsopgaver, ansvar, kompetence og resultater
  • Afdelingens administrative retningslinjer vedrørende arbejdstider, sygdom, ferie etc.
  • Afdelingens indretning og geografiske placering
  • Sikkerhedsforhold og brandveje
  • IT, herunder SP, intranettet samt informationssikkerhed og databeskyttelse
  • Program for infektionsforebyggelse
  • Patientsikkerhed
  • MUS - Medarbejderudviklingssamtaler
  • Udviklings- og uddannelsesmuligheder
  • Tillidsrepræsentant
  • Arbejdsmiljøorganisationen
  • Sociale og faglige netværk og samarbejdsrelationer
  • Røgfrit miljø på Amager og Hvidovre Hospital

Derudover skal afdelingens onboardingprogram indeholde specifikke områder, der er relevante for den enkelte afdeling.

Afdelingsledelsen skal i arbejdstilrettelæggelsen sikre den fornødne tid til introduktion og onboarding.

Dokumentation af introduktionen

Afdelingsledelsen dokumenterer den nyansattes introduktion til afdelingen i forbindelse med opfølgningssamtalen, jf. nedenfor. Dokumentationen opbevares i den elektroniske personalesag.

Opfølgnings-/prøvetidssamtale – (8-ugers samtale)

Nærmeste leder afholder en opfølgningssamtale med medarbejderen senest efter 2 måneders ansættelse. I samtalen følges der op på introduktionen og medarbejderens faglige kvalifikationer vurderes, jf. Rekruttering og ansættelse i Region Hovedstaden

Der indgås aftaler for medarbejderens videre introduktion og oplæring i afdelingen.

Introduktion af timelønnede, studerende mv.

Timelønnede medarbejdere, studerende og personer uden ansættelsesbrev deltager ikke obligatorisk i ovenstående introduktionsprogram til hospitalet.

Afhængig af kategorien af ovenstående udarbejder afdelingsledelsen relevant introduktionsmateriale, der som minimum omfatter introduktion til alarmeringsinstruksen. I varierende grad kan de nævnte emner i afsnittet ”Ramme for introduktion til afdelingeninddrages.

Dokumentation for ovenstående arkiveres i den elektroniske personalesag.

Eksterne rengøringsmedarbejdere deltager i introduktion til hospitalet og praktisk brandøvelse, e-learning brand samt e-learning håndhygiejne for rengøringspersonale.  ​​​

Frivillige, håndværkere og eksterne firmaer deltager ikke obligatorisk i ovenstående introduktionsprogram, men skal instrueres i brand- og alarmeringsinstruks.

 

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen har ansvar for, at den nyansatte bliver tilmeldt introduktionen til hospitalet samt den lokale introduktion, jf. Rekruttering og ansættelse i Region Hovedstaden.

Afdelingsledelsen har ansvaret for, at medarbejdere, der har været fraværende i en længere periode, bliver tilmeldt introduktionen til hospitalet, når de vender tilbage.

HR, arbejdsmiljø og uddannelse har ansvaret for at afholde introduktion til hospitalet den første hverdag i hver måned, samt at sikre evaluering af denne.

Hospitalsdirektionen har ansvaret for at sikre udarbejdelse og afvikling af et individuelt introduktionsprogram for nyansatte i afdelingsledelser.

Afdelingsledelsen har ansvaret for, at der udarbejdes og afvikles et individuelt introduktionsprogram, og at der efterfølgende sker en evaluering af introduktionen.

Afdelingsledelsen har et særligt ansvar for introduktion af nyansatte, der ikke tiltræder den 1. i måneden, jf. afsnittet ”Introduktion til afdelingen” samt for timelønnet personale, studerende mv., der ikke deltager i introduktionen til hospitalet, jf. afsnittet ”Introduktion af timelønnede, studerende mv.” 

 

Tilbage til top

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Bilag