Tracheostomipleje

Formål

Definitioner

Ansvarsfordeling

Fremgangsmåde

Baggrund for anlæggelse af Tracheostomi

Årsager og kriterier for tracheostomi er anlagt på intensiv afdeling

Modtagelse af patient med tracheostomi

Forberedelse til og udførelse af forbindingsskift af nyanlagt tracheostomi

Der skal altid være en Trousseau på stuen hos tracheostomerede patienter

Patienter der kommer hjemmefra med Trakostomi

Trachealsugning til prøvetagning D+R. 7

Kommunikation

Ernæring

Obstipation

Seponering af trakeotomi

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag

  

Formål

Formålet med denne instruks er at anvise en sikker fremgangsmåde for udførelse af sygeplejefaglige opgaver i relation til observation og pleje af patienter med tracheostomi.

Observation og sygeplejeopgave ved Tracheostomi

Definitioner

En tracheostomi er en operativ, kunstig åbning på forsiden af halsen gennem hvilken der er skabt forbindelse til luftrøret (trachea) til sikring af sufficient respiration.

Daglige observationer og plejehandlinger har til formål at:

Daglige observationer har desuden til formål at undgå komplikationer, så som blødning og displacering af tuben. Det er af stor vigtighed, at sygeplejersken er fortrolig med tracheostomipleje, da manglende viden er forbundet med større morbiditet og mortalitet.

Instruksen omfatter arbejdsgange ved og principper for udførelse af plejeopgaver og observationer hos tracheotomerede patienter.

Instruksen er gældende for alle patienter på infektionsmedicinsk afdeling, som får anlagt eller har tracheotomi under indlæggelsen. Instruksen omfatter desuden arbejdsgange ved og principper for udførelse af plejeopgaver og observationer hos tracheotomerede patienter, hvilket er:

Ansvarsfordeling

Det er plejepersonalets ansvar at sikre sig, at instruksen overholdes. Instruksen er udarbejdet og godkendt af afdelingsledelsen og revideres min. hvert andet år.

Fremgangsmåde

Baggrund for anlæggelse af Tracheostomi

Tracheotomi er forbundet med en række fordele i forhold til oral intubation. Blandt de væsentligste

er følgende:

Årsager og kriterier for tracheostomi er anlagt på intensiv afdeling

Modtagelse af patient med tracheostomi

Patienten vil typisk ankomme til afdelingen med en plastkanyle (tuber uden cuff, også kaldet ”glat”).

(Hvis det er muligt, har patienten også en inderkanyle, hvilket bedrer muligheden for rengøring af tuben uden at trække kanylen ud af trachea.)

Tracheostomien skal holdes steril det første døgn efter anlæggelsen, og forbindingen skal kun skiftes ved total gennemblødning.

Observationer:

Sikre at patienten selv kan hoste sekret op. CPAP kan være en hjælp til ophostning af sekret.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at medmindre kanylen er med prop eller taleventil, så kan patienten ikke tale. Patienten kan da instrueres i, at sætte en finger på kanylen, når vedkommende ønsker at tale.


Forberedelse til og udførelse af forbindingsskift af nyanlagt tracheostomi

Rensning og forbindingsskift

Forberedelse:

Remedier:

 Fremgangsmåde:

Procedurer for forbindingsskift foregår som oftest efter lokale principper og konsensusbeslutninger og kan på nuværende tidspunkt kun i ringe grad understøttes af evidens. På denne baggrund er det besluttet at anvende nedenstående fremgangsmåde.

Forbindingsskift sker mindst 1 gang i døgnet ved aseptisk teknik. Aseptisk teknik omfatter brug af sterile artikler samt at man ikke må berøre det ny-opererede område uden brug af handsker grundet risiko for kontamination med mikroorganismer fra hænderne.

Der skal altid være en Trousseau på stuen hos tracheostomerede patienter (Tracheal Dilatator) samt nødtracheostomi sæt. I akutte tilfælde kan et sterilt sugekateter sættes i stomien for at holde det åbent, ind til der kommer lægehjælp.

Der skal altid være 2 personer om proceduren. Én person, som udfører proceduren (primær) og én som agerer hjælper (sekundær).

Ved en nyanlagt tracheostomi observeres hyppigt for blødning og gennemsivning. Ved vedvarende gennemsivning kontaktes vagthavende intensivlæge.

Der er risiko for, at spidsen af tuben kan lædere trachea ved træk i tuben i forbindelse med kanylepleje – pas derfor på med træk i denne.

Patienter der kommer hjemmefra med Trakostomi

Patienter der kommer hjemmefra kan have en tracheostomi med inderkanyle.

Rensning af inderkanyle

Ved anvendelse af tube med inderkanyle, skal denne rengøres 2. gange i døgnet, samt efter behov. Dette for at undgå tilstopning på grund af indtørret sekret.

Det tilrådes, at der altid er inderkanyle i tracheostomituben. Det reducerer risikoen for at tuben blokeres for sekret.

Remedier:

Fremgangsmåde:

Trachealsugning

Der kan være indikation for trachealsugning hos hosteinsufficiente patienter med sekretstagnation eller som diagnostisk anvendelse til ophentning af sekret fra de nedre luftveje –fx pneumoni.

Der er ingen absolutte kontraindikationer. Ved risiko for generelle eller lokale blødninger skal dog overvejes hvorvidt man ved trachealsugning kan risikere, at udløse blødning i et omfang, der kan give respirationsproblemer.

  1. Hos raske personer er luftvejene sædvanligvis sterile fra rima glottidis og distalt. Ved ekspektoration af sekret fra de nedre luftveje skal sekretet imidlertid passere via de øvre luftveje der er koloniseret med talrige bakterier.
  2. Trachealsugning er en steril procedure. Patienten kan enten være siddende eller liggende. Der skal ikke anvendes lokalbedøvelse.
  3. Der skal altid være 2 personer om proceduren. Én person, som udfører proceduren og én som agerer hjælper.

 

Trachealsugning til prøvetagning D+R

Remedier:

Trachealsugprøvesæt (spidsglas) samles med sugeaggregatet ved hjælp af mellemstykket og spidsglassets ene slange. Den anden slange har et hul, der som ventil kan lukkes med en finger, når der suges.

 

Fremgangsmåde:

 

I tilfælde af, at der ikke kommer sekret i prøveglasset ved sugningen, stikkes kateterspidsen ned i det isotonisk NaCl og 1-2ml suges gennem kateteret, som føres ned i prøveglasset.

Hvis patienten har meget sekret i næse og svælg, kan det være fordelagtigt at suge dette rent med et andet kateter inden trachealsugningen udføres.

Patienter der er respiratoriske påvirkede og har behov for ilt, kan få ilt gennem næse/mund, mens undersøgelsen står på.

Fugtning, filtrering og opvarmning af indåndningsluften

For at mindske udtørring af slimhinder, sejt sekret, og for at give ciliefunktionen de bedst mulige betingelser skal fugtighedsprocenten i inspirationsluften øges. Dette kan gøres ved at patienten anvender ”banan”, ”svensk næse”, evt. saltvandsdråber og at trakeotomien proppes mhp. at normalisere respirationen. Stort set alle patienter i afd. 112 med trakeotomi er i et aftrapningsforløb af iltbehov. Såfremt der er et iltbehov over 5 l/min. skal man anvende ”bananmaske”, fra 1 – 5 l/min. anvendes ”svensk næse” når patienten kan undvære ilten kan trakeotomien proppes.

Bananmaske En anordning der fugter og opvarmer inspirationsluften via et stort fugtersystem.  Bananmasken skiftes ved behov, dog minimum 1 gang i døgnet. Der kan gives minimum 5 liter pr. minut ilt via banamasken.

Svensk næse En anordning der fugter, filtrerer og opvarmer inspirationsluften. Den er forsynet med et filter, der forhindre dråber af spyt i at blive slynget ud fra tracheostomien. Den svenske næse skiftes ved behov, dog minimum 1 gang i døgnet. Der kan ved behov tilsluttes ilt. Der kan gives mellem 1 – 5 liter pr. minut ilt via den svenske næse.

Saltvand Hvis patienten er generet af skorper og tør hoste, kan der sprøjtes få dråber isoton Nacl ned i stomaet. Dette gøres med en spray, og med forsigtighed.

Prop Hvis man er i tvivl om patienten kan dekanyleres, skal patienten i minimum 1 døgn anvende en prop, der sættes i kanylen. Patienten træner dermed at trække vejret på normal vis.

Kommunikation:

 

Ernæring

Obstipation

Seponering af trakeotomi

Seponering af tracheostomien skal lægeordineres.

Oftest er proceduren at det over 24 timer dokumenteres antal gange patienten har behov for at blive suget. Når patienten selv kan hoste sekret op evt. vha. CPAP, påsættes en ”rød prop” og det vurderes i yderligere 24 timer om kanylen kan seponeres

 

Forbindingen skal være tør. Det er vigtigt at forbindingen er lufttæt og der ikke dannes lækage da stomien således ikke får optimale betingelser for at vokse sammen. Forbindingen skal derfor tilses hyppigt og skriftes ved behov for at undgå infektion/lækage.

Man kan lære patienten at ligge en hånd på forbindingen ved hosteanfald, mhp der ikke opstår lækage

Hullet heler normalt på få døgn, afhængig af hvor længe kanylen har været i og hvor meget sekret, der kommer fra tracheostomaet.

Ansvar og organisering

Afdelings- og afsnitsledelser har ansvaret for, at vejledningen implementeres og følges.

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil:

Björling G, Belin A, Hellström C, Schedin U, Ransjö U, Ålenius M, Johansson U (2007): Tracheostomy inner cannula care: A randomized crossover study of two decontamination procedures. American Journal of Infection Control, Nov 2007; 35(9): 600-5

De Leyn P, Bedert L, Delcroix M, Depuydt P, Lauwers G, Sokolov Y, Van Meerhaeghe A, Van Schil P; Belgian Association of Pneumology and Belgian Association of Cardiothoracic Surgery (2007): Tracheostomy: Clinical review and guidelines. Eur J Cardiothorac Surg, 2007 Sep; 32(3): 412-21. Epub 2007 Jun 27

Dennis-Rouse Melissa D, Davidson Judy E. (2008): An Evidence-Based Evaluation of Tracheostomy Care Practices. Crit Care Nurs Q, Vol. 31, No. 2, pp. 150-160. Copyright ® 2008 Wolters Kluwer Health – Lippincott Williams & Wilkins

Rigshospitalet – VIP: Kanylepleje, Pleje af patienter med tracheostomi. HovedOrtoCentret, Øre-Næse-Halskirurgisk Klinik, 30.01.08

Rosenberg Jacob(red.)(2010): Kliniske Procedurer – En opslagsbog, FADL’s Forlag.

National Infektionshygiejnisk Retningslinje - Forebyggelse af sundhedssektorerhvervede luftvejsinfektioner med fokus på håndtering af ventilations- og respirationsudstyr". Central Enhed for Infektionshygiejne, Statens Serum Institut 2015.

Mundhygiejne, vurdering af behov og udførelse af, SP-Sundhedsplatform, Region Hovedstaden, 2016

Bilag

 

Tilbage til top