Pre exposure profylakse (PrEP) mod HIV

Genveje

Baggrund

Hvem?

Hvordan?

Medicinering

Opfølgning

Referencer

 

Baggrund

Effekten af profylaktisk behandling med antiretroviral medicin, såkaldt Pre-Exposure Prophylaxis (PreP), hos personer i høj risiko for at blive smittet med HIV, har vist sig at være meget høj, men sandsynligvis ikke 100%.

Hvem?

PrEP bør overvejes til mænd som har sex med mænd (MSM) og transpersoner, der ikke er HIV-smittede og som regelmæssigt dyrker anal sex uden kondom med forskellige partnere.

En tværregional arbejdsgruppe har anbefalet følgende kriterier for start af PrEP behandling, hvor alle kriterier helst skal opfyldes:

  1. Personen er HIV–negativ
  2. Personen tilhører gruppen af MSM eller gruppen af transkvinder eller transmænd der har sex med mænd, og opfylder mindst 1 af nedenstående kriterier:
  1. Personen er ≥15 år
  2. Personen har normal nyrefunktion (eGFR- ≥ 60 mL/min)
  3. Personen har acceptabel lever- og knoglemarvsfunktion:
  1. Personen skal være indstillet på at følge gældende retningslinjer i forhold til behandlingen

Indikation for PReP behandling må vurderes løbende og stoppes i tilfælde af at patienten ikke længere er i højrisikogruppen for at blive smittet med HIV.

Hvordan?

Screening og behandling kan foregå både på Checkpoint og i infektionsmedicinsk ambulatorie. 

Hvis kriterierne for PrEP vurderes som opfyldte ved 1. konsultation udføres:

Ved negativ hepatitis A og/eller B serologi bør tilbydes vaccination.

Personer, som har kronisk hepatitis B tilbydes også behandling med PrEP, men det skærpes, at behandlingen med PrEP kun ophører, hvis dette er aftalt med en læge, da der er risiko for, at der sker en opblussen af hepatitis B virus (flare).

Hvis PrEP tilbydes, skal personen informeres om, at de skal have sikker sex i 4 uger før behandlingen startes. Efter de 4 uger skal personen møde fysisk op på hospitalet og have foretaget en HIV-test. Dette med henblik på at sikre, at personer der starter PrEP behandling, ikke er smittet med HIV inden behandlingen starter.

Hvis HIV-testen er negativ, vil personen få udleveret medicin med information om:

Medicinering

Som PrEP anbefales primært tbl. Truvada (emtricitabin, tenofovirdisoproxil) x 1 dagligt.

Ved relevante, men ikke så hyppige ekspositioner, kan PrEP ”on demand” eller ”ferie PrEP” anbefales. Hvis PrEP ”on demand” vælges, anvendes en dobbelt dosis 2-24 timer før samleje efterfulgt af en dosis 24 og 48 timer efter (2).

I stedet for Truvada kan tenofovir og lamivudin som enkeltstoffer anvendes.

 

Opfølgning

Derefter skal personen hver 3-6. måned møde op i det infektionsmedicinske ambulatorium, hvor følgende skal udføres:

Hver 6. måned testes der for hepatitis A, B og C i forhold til følgende:

Når det vurderes, at personen er i et stabilt forløb (ofte efter 2. opfølgningsbesøg), kan personen ses hver 3-6 måned afhængig af compliance, hyppighed af kønssygdomme mm. Det nærmere forløb aftales mellem den enkelte person og den infektionsmedicinske afdeling.

Personer med flere komorbiditeter og ambulante forløb skal primært følges ambulant på Hvidovre Hospital og ikke i Checkpoint.

 

Referencer

  1. Anbefalinger vedr. ibrugtagning af PrEP: https://www.regioner.dk/media/10858/anbefaling-prep.pdf