Anmeldelse af smitsomme sygdomme

 

Genveje

Generelt

Individuelt anmeldelsespligtige sygdomme (SEI2)

Telefonisk meldepligt (øjeblikkelig)

Anmeldelse af MRSA

Andre anmeldelser

Sygdomme der ikke skal anmeldes

 

Generelt

Ifølge Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse om smitsomme sygdomme, skal en række infektionssygdomme anmeldes, nogle individuelt og andre på laboratorieniveau. Det er et lægeligt ansvar, at smitsomme sygdomme anmeldes og generelt gælder det, at for individuelt anmeldelsespligtige sygdomme er det den læge, som først stiller diagnosen, som anmelder sygdommen. Det vil sige, at det i nogle tilfælde vil være vagthavende bagvagt og andre gange stuegangsgående læge, som har ansvarsforpligtigelsen. Se følgende link for bekendtgørelser og vejledninger: https://stps.dk/da/sundhedsfare-og-beredskab/smitsomme-sygdomme/

Bemærk: Tidligere har Lene Rosenørn fra 144 været ansvarlig for anmeldelse af HIV. Dette er ikke længere gældende og ansvaret for anmeldelse af nyopdaget HIV påhviler nu den læge, som stiller diagnosen.

Individuelt anmeldelsespligtige sygdomme (SEI2)

Anmeldelse skulle tidligere ske skriftligt på formular 1515 eller særlige formularer for gonorré og syfilis (formular 1510), hiv-infektion (formular 4001-6) og MRSA (formular 5001) til Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) og Statens Serum Institut (SSI), men efter 1. juli 2022 er alle anmeldelsesskemaer (undtagen for MRSA, som endnu ikke kan indberettes elektronisk) samlet i et fælles anmeldelsesskema på SEI2. Ved elektronisk indberetning via SEI2 får SSI indberetningen, og kopi af indberetninger for relevante sygdomme sendes automatisk til STPS.

Udførlig vejledning til elektronisk indberetning findes her:
https://www.ssi.dk/-/media/arkiv/dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/anmeldelse-af-sygdomme/lovpligtige-meldesystemer/vejledning_til_indberetning_af_smitsomme_sygdomme.pdf

Listen over individuelt anmeldelsespligtige sygdomme, og hvordan de skal anmeldes findes her:
https://www.sst.dk/da/Viden/Sygdomme/Smitsomme-sygdomme/Anmeldelse-af-smitsomme-sygdomme/Anmeldelsespligtige-sygdomme

Telefonisk meldepligt (øjeblikkelig)

Enkelte af de individuelt anmeldelsespligtige sygdomme skal endvidere anmeldes telefonisk til Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS), Tilsyn og Rådgivning Øst/Nord/Syd; som har døgnvagt.

Tilsyn og Rådgivning Øst (Region Sjælland og Region Hovedstaden)

Telefontid mandag – fredag 09.30-15.00:
Telefon ###TELEFON###

Døgnvagt Øst (dækker det geografiske område øst for Storebælt):
Vagttelefon ###TELEFON###

Yderligere kontaktoplysninger fremgår af Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside:
stps.dk/da/om-os/kontakt

Anmeldelse af MRSA

Tilfælde, hvor personer får påvist MRSA for første gang eller får påvist en MRSA-subtype, som personen ikke tidligere har fået påvist ("en ny subtype"), skal anmeldes til SSI via papirformular 5001. Der arbejdes aktuelt på, at MRSA papir-formular 5001 ligeledes erstattes af et elektronisk skema, men det er for tidligt at sige, hvornår dette bliver en realitet.

Andre anmeldelser

Sygdomme der ikke skal anmeldes

De sygdomme, der ikke skal anmeldes, bliver i tilfælde af udbrud, f.eks. i børneinstitutioner, som hovedregel håndteret af den kommunale sundhedstjeneste. Selv for de sygdomme, som ikke skal anmeldes, gælder det dog, at hvis der bliver observeret en usædvanlig udbredelse, så skal lægen gøre Styrelsen for Patientsikkerhed opmærksomme på det. De forskellige instanser undersøger sammen, hvad der foregår, og gennem en fælles indsats bliver udbruddet forsøgt stoppet.