Røntgenfoto, bestilling delegeret til behandlersygeplejerske

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker i Akutklinikken, som opfylder følgende kriterier og har aftalt med afdelingssygeplejersken, at de har kompetence til at ordinere røntgenundersøgelser selvstændigt:

  1. Et års klinisk erfaring i skadedelen af Akutklinikken, samt ½ dags ophold i DR-røntgenrum på Radiologisk sektion
  2. At have gennemlæst pjecen ”Røntgenstråler-hvad er risikoen”
  3. At have gennemgået strålehygiejnisk kursus
  4. At være bekendt med relevante instrukser fra Diagnostisk Afdeling og "knoglebogen"
  5. Denne instruks gennemlæst
  6. Gennemgået klinisk oplæring 

Tilbage til top

Definitioner

Sygeplejerskeordineret røntgenbillede:

  1. Røntgenordination på oplagte knoglebrud kan foretages af sygeplejerske, undtagen på børn under 10 år og gravide.
  2. Bestilling af røntgenbilleder på børn 10-15 år. Her kan behandlersygeplejerske bestille røntgen af én anatomisk region, men såfremt der vurderes behov for supplerende billeder, skal der af hensyn til røntgenbestrålingen være en forudgående lægelig undersøgelse og røntgen skal være lægehenvist.Ved bestilling af røntgenbilleder skal der være fokuseret på et større led. Ved ønske om flere regioner/led skal der lægehenvises.

Tilbage til top

Fremgangsmåde


 

For at undgå unødvendig ventetid for patienter med klinisk oplagte knoglebrud eller luksationer i Akutklinikken er indikationen for visse røntgenundersøgelser (basisprojektioner) hos disse patienter uddelegeret til behandlersygeplejersker.

Procedure:

Røntgenordination må udføres på følgende indikation

  1. Relevant skade mod fingre, mellemhånd, håndled, underarm, albue, skulder, tå, mellemfod, bagfod, ankelled eller hofte.
  2. Smerter.
  3. Direkte og indirekte ømhed af knogle.
  4. Evt. strepitus/fejlstilling.
  5. Oplagt klinisk mistanke om røntgenfast fremmedlegeme.
  6. Oplagt mistanke om luksation.

Hvis der er tydelig deformitet er det ikke nødvendigt specifikt, at undersøge for direkte og indirekte ømhed af knogle, idet dette altid vil være til stede ved forskudte knoglebrud.

Der skal altid undersøges for puls, sensibilitet, hudfarve og temperatur. Såfremt en eller flere af disse parametre er påvirkede skal kirurgisk skadelæge straks vurdere indikationen for grov reponering inden røntgenoptagelse. Ved svær deformitet skal der altid foretages grov reponering inden røntgen. Åbne brud skal altid konfereres med kirurgisk skadelæge.

Smykker, piercing og røntgenfaste beklædningsgenstande skal altid fjernes forud for røntgen.

Efter anamnese og objektive fund støttes frakturen om nødvendigt med en transportskinne og røntgenhenvisningen udfyldes i Web-ris og røntgenafdelingen adviseres.  

Tilbage til top

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingssygeplejersken er ansvarlig for at relevante ansatte introduceres til instruksen, og at det aftales med den enkelte behandlersygeplejerske, hvornår hun har opnået kompetence til at have delegeret ordinationsret til rekvisition af røntgenbilleder.
Behandlersygeplejersken er selv ansvarlig for at sige fra, hvor patientforløbet er af en sådan kompleks karakter, at den delegerede ordinationsret ikke kan gælde.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag