Denne vejledning har til formål at tydeliggøre procedurer og arbejdsgange i gynækologisk/obstetrisk afdeling, når personalet får kendskab til forhold, hvor det skønnes, at et nyfødt barn eller et barn/en ung under 18 år, har behov for særlig behandling og støtte.
Denne vejledning er en lokal vejledning til den tværgående vejledning ”Børn der er særligt udsatte”. Den er gældende for personale ansat i gynækologisk/obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital.
Underretning er en pligt til at underrette offentlige myndigheder (dvs. at videregive informationer til kommunen), når personalet har mistanke om, eller erfarer, at et barn er, eller vil blive, udsat for at leve under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare. Alle har underretningspligt, offentligt ansatte i skærpet grad. Underretning medfører, at de sociale myndigheder overdrages ansvaret for at tilse de forhold et barn lever under og undersøge, hvorvidt barn eller familie har behov for støtte.
Et barn er en person under 18 år, for Hvidovre Hospital gælder at, børneafdelingen kan inddrages til barnets 16. leveår, derefter er den unge ikke tilknyttet børneafdelingen.
Obstetrisk område:
For underretning i svangreperioden, se venligst vejledning ”Gravide med særlige behov”.
Hvis der i barselsperioden opstår bekymring om et forældrepar kan varetage pasning af det nyfødte barn i hjemmet, involveres afsnitsledelse, kontaktlæge og socialrådgiver, og en plan udfærdiges. Det er altid en tværfaglig beslutning, hvorvidt der skal laves en underretning til offentlige instanser. Hvis det besluttes at foretage en underretning informeres den involverede kvinde/familie altid forud for underretningen, her uddybes baggrunden for beslutningen.
Gynækologisk område:
Opstår mistanke eller kendskab til forhold, der giver formodning om særligt behov for støtte til børn/unge under 18 år i gynækologisk regi, konfereres altid med ansvarshavende læge og følgende handlinger kan iværksættes:
Underretning
I henhold til Lov om Social Service er der for offentligt ansatte skærpet underretningspligt.
Underretningen udformes almindeligvis af socialrådgiver på baggrund af journalnotater og tværfaglige møder, og godkendes efterfølgende af teamet.
Socialrådgiver sørger ligeledes for, at kopi af underretningen sendes til forældremyndighedsindehaver.
Afdelingsledelsen har ansvaret for, at medarbejdere på gyn/obs er vidende om ovenstående procedure. Den enkelte medarbejder har ansvar for at følge vejledningen.
Fysisk overgreb mod børn og unge eller mistanke herom, udredning og opfølgning (NBV)