Underetningspligt

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Instruksen er gældende for Gynækologisk / Obstetrisk afdeling.

Hensigten med instruksen er at afklare hvilke handlinger der forventes af os, hvis vi får kendskab til forhold, der giver formodning om, at et foster, et barn eller en ung under 18 år har behov for særlig støtte

Tilbage til top


Definitioner

Ingen

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Efter Lov om Social Service § 154 har alle, der får kendskab til, at et barn eller en ung udsættes for vanrøgt, vold, mishandling, seksuelle overgreb mv. eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, pligt til at underrette kommunen. En særlig udvidet underretningspligt har offentligt ansatte og andre med offentlige hverv, læger, personer, der er beskæftiget ved opholdssteder, familiepleje, krisecentre, behandlingstilbud mv.(Lov om Social Service § 153)

Når kommunen modtager en underretning, skal kommunen foretage en indledende vurdering af sagen. Den, der er underretter, bliver ikke part i barnets eller den unges sag, og får ikke oplysninger om det videre forløb.

Er der tale om en gravid med misbrugsproblemer – eller en formodning herom – kontaktes Familieambulatoriet, som efterfølgende tager kontakt til patient og forestår underretningen.

OBS! Er der tale om voldtægt, eller er der mistanke om anden handling som senere kan føre til politianmeldelse, må der ikke foretages undersøgelse af patienten.

Patienten henvises til: Center for voldtægt, RH, opgang 5, 3.sal, afsnit 5032

For børn under 16 år:

Lægen konferer med vagthavende på Børneafdelingen som derefter tager stilling til det videre forløb jf. børneafdelingen’s instruks om "Overgreb eller mistanke om overgreb mod børn / unge". Forløbet og videre plan dokumenteres i journalen.

Når et barn fra Børneafdelingen skal undersøges gynækologisk, betragtes det som tilsyn, og vil blive foretaget af en bagvagt. Undersøgelsen foretages på gynækologisk afdeling efter aftale med bagvagt. Ved gyn us. tilstræbes hymnale forhold bevaret.

Er der i hjemmet børn der er efterladt uden opsyn, og der ikke findes pårørende til at tage vare på dem kontaktes kommunen eller Familieambulatoriet, der herefter foanlediger fornøden kontakt til relevante institutioner.  

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

JCIA Standard RE 1.5 og 1.6

Lov nr. 573 af 24. juni 2005 om socialservice § 153, stk. 1,2 og 3.

Lov nr. 280 af 5. maj 2005 Bekendtgørelse af lov om socialservice §35 og § 36.

Pjece fra Center for Voldtægt.

”Børn og Unge Håndbogen 2006” af Leif Jappe. Forlaget Frydenlund.

Sundhedsstyrelsens vejledning: ”Sundhedspersoners underretningspligt overfor kommunen”.

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top