HVH.FERT.LAB.20 Oplæring af laboratoriepersonale

 

Formål

At sikre, at laboratoriepersonalet oplæres korrekt og godkendes til arbejdet før de frigives til selvstændigt arbejde.

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Gældende for laboratoriepersonale på Fertilitetsklinikken Hvidovre Hospital.

 

 

Fremgangsmåde

Forhåndskvalifikationer

Personale, som skal oplæres i at varetage det daglige arbejde i IVF-laboratoriet, skal have en godkendt uddannelse som bioanalytiker (hospitals laborant) før ansættelsens start. I særlige tilfælde kan andre uddannelser fx cand.scient. i Biologi ol. som giver de samme kvalifikationer accepteres.

 

Oplæring

Oplæringen er opdelt i syv moduler. Indholdet af de enkelte moduler kan ses af oplæringsplanen. Hvert modul består af et antal metoder som skal indøves, tilhørende procedure som skal gennemlæses og en afsluttende minitest og samtale med laboratorielederen om det lærte. Metoderne indlæres ved at følge allerede oplærte erfarne medarbejdere. Først ses metoden udført et par gange. Derefter udføres metoden med støtte, hvis muligt i første omgang på ikke brugbart materiale. Dette påføres oplæringsskemaet og en udlært medarbejder kvitterer på oplæringsplanen hvorefter metoden må udføres selvstændigt. Når alle metoder i et givent modul kan udføres holdes den afsluttende samtale med laboratorielederen som kvitterer med dato og underskrift på oplæringsplanen.

Som en del af oplæringen følges hospitalets to-dages introduktionsforløb. Der afsættes ligeledes tid til at følge klinikkens sygeplejersker og læger i et par dage i starten af forløbet.

På samtlige arbejdsdage skal der altid være mindst én bioanalytiker tilstede, som har fået godkendt de seks første moduler, og dermed kan varetage alle daglige opgaver.

 

Vedligeholdelse af kompetencer

Laboratoriets arbejdsplan er tilrettelagt således, at personalet rokerer imellem de forskellige arbejdsmetoder. Der opretholdes således rutine i de indlærte arbejdsmetoder i dagligdagen. De første par måneder efter indlæring af en ny metode, skal metoden udføres flere gange om ugen, hvis muligt. Det tilstræbes herefter, at alle metoder udføres minimum en gang om måneden. Dette vil dog ikke være muligt med metoder, som kun benyttes sjældent (fx nedfrysning af sæd).

Hvis en udlært medarbejder har været væk fra laboratoriet i mere end et halvt år, skal alle relevante forskrifter læses på ny. Medarbejderen skal derefter have metoderne fremvist af en oplært kollega, før medarbejderen selv kan vende tilbage til arbejdet.

 

Efteruddannelse

Det tilstræbes, at laboratoriepersonale har mulighed for efteruddannelse og kompetenceudvikling inden for laboratoriets arbejdsområde. Dette kan ske ved deltagelse i kurser, konferencer, årsmøder samt diverse firmasponsorerede arrangementer.

 

Oplæringsplan

En oplæringsplan for hver enkelt medarbejder skal forefindes i laboratoriet eller på laboratorielederens kontor.

Oplæringsplanen forfindes og versionsstyres i DMDC.

 

Ansvar og organisering

Laboratorielederen har ansvaret for, at instruksen er tilgængelig og opdateret.

Laboratoriepersonalet har ansvaret for at kende til og arbejde efter instruksen.

Bilag

Se bilaget Oplæringsplan som forefindes i DMDC.