Patientens (og BF´s) psykiske tilstand:

 

 

Hvordan er forældrenes psykiske tilstand? Er der reaktivering af psykisk/psykiatrisk lidelse? Påvirkede af rusmidler?

Emotionelt: fx depressive tanker, grådanfald, angstanfald, skyldfølelse, selvbebrejdelser, kaotisk, usikker, psykotiske episoder.

Kognitivt: fx Koncentrationsbesvær, nedsat hukommelse, påvirket tankegang fx urealistisk selvopfattelse, nedsat evne til at ræsonnere og reflektere, tankemylder, nedsat affektregulering, tvangstanker fx tanker om at skade barnet / skræmmende tanker, tvangshandlinger

Søvnmønster:

Søvnscreening og søvnplan – se nedenfor under 3)

Spisemønster:

Ændret spisemønster? For lille eller stor appetit, glemmer at spise? Kostregistrering? Reaktiveret spiseforstyrrelse?

Psykomotorik:

Høj arousal: agitation (indre uro), svært ved at finde ro, rastløs - Obs suicidal adfærd.

Lav arousal: hæmmet motorik, Mimikfattig, langsomme / sparsomme bevægelser, fremstår forstenet, svarer med latenstid.

Pt´s fysiske tilstand, der kan påvirke den psykiske tilstand:

Fx: Er pt. fysisk handicappet? Thyreoidealidelse? Lav Hgb? (kan påvirke den psykiske tilstand). Præeklampsi – sløret sensorium.

Forældrenes samspil med barnet:

Øjenkontakt: øjenkontakt m. barn under måltid? Respekterer mor når barnet kigger væk/undviger? Kvaliteten?

Fysisk kontakt: Kan forældrene aflæse barnets signaler og respondere adækvat på dem fx sult – amme, bleskift, uro – trøst verbalt og fysisk? Fysisk afstemning? Berøring? Hvor meget sidder de med barnet, ligger sammen i sengen, lader barnet alene i barnevogn/vugge? Vitaliserer de barnet? Kan forældre give barnet plads til respons (turtagning)?

Verbal kontakt: Tonalitet ift. barnet? Emotionalitet i stemmen? Italesættelse af barnets / egne initiativer?

Sensitiv (følelsesmæssig) kontakt: Er de omsorgsfulde ift. barnet? Affektivt afstemte? Kan de trøste barnet? Kan de regulere barnet? Respons på barnet – responsfleksibilitet?

Almindelig rutine: Initiativ til pleje af barnet, badning, madning (basale behov)? Kan forældrene varetage og strukturere de praktiske opgaver vedr. barnet og sig selv, skabe en døgnrytme, samt overholde aftaler? Kan forældrene acceptere og afstemme barnets forskellige rytme fra dag til dag? Kan de handle selvstændigt? Har de behov for vejledning, og hvordan omsætter de denne? Beder de om hjælp i de situationer hvor de føler sig usikre?

Fysisk risiko: Samlet vurdering af ovenstående. Er der sikkerhedsmæssige risici – ex ligger barnet alene på puslebord? Er der risiko for at de taber barnet?

Forældres relation til barnet:

Manglende moder/faderfølelse? Angst for ikke at kunne knytte sig til barnet eller gøre det godt nok som forælder? Føler ikke glæde i forhold til sit barn?

Forældres samspil med hinanden:

Kan de hjælpe hinanden med at strukturere de praktiske opgaver? Kan de støtte hinanden følelsesmæssigt? Hvordan er stemningen mellem dem?

Selvmordsscreening:

Se VIP: Vurdering af selvmordsrisiko - i somatisk regi, når dette er relevant.

Særlig observation:

Fremstår forældrene påvirkede af rusmidler? Er der tegn på vold? I givet fald skal der handles akut med henvendelse til socialforvaltningen eller Den Sociale Døgnvagt.

Må forældrene forlade afdelingen med barnet?

Hvis de ikke må, skal socialforvaltningen kontaktes, hvis forældrene går med barnet. Udenfor åbningstid skal Den Sociale Døgnvagt orienteres på tlf: ###TELEFON### (Kbh.´s kommune)eller i andre kommuner politiet, der kontakter døgnvagten.