Alkohol og graviditet

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner
Fremgangsmåde

 

Baggrund

Fosterskader

Smartphrase

Statistik

Prænatal håndtering

Abortrådgivning

Alkohol abstinenstilstand (ICD-10) og behandling

Alkoholabstinenstilstand 

Intrapartum håndtering

Postpartum håndtering
 

Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag


Målgrupper og anvendelsesområde

Alle ansatte ved Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, Hvidovre Hospital, som varetager omsorgen for kvinder og deres fostre/børn før, under og efter graviditet.

Tilbage til top


Definitioner

En genstand:
En genstand alkohol svarer i Danmark til 12 gram eller 15 mL ren alkohol.
Der er ca. 1 genstand i: 1 almindelig øl på 33 cL, 0,5 stærk øl, 2 lyse øl, 1 glas vin på 12,5 cL, 1 glas hedvin på 8 cL, 1 glas spiritus på 4 cL.

Binge drinking: ≥ 5 genstande ved én lejlighed

Fosterskadende effekter af alkoholforbrug under graviditeten:

Fetal Alcohol Spectrum Disorders (FASD) er en samlet betegnelse for tilstande forårsaget af prænatal alkoholeksponering. Den alvorligste grad af føtal alkoholskade er diagnosen Føtalt Alkoholsyndrom (FAS).

FASD: Medfødte alkoholskader strækker sig over et bredt spektrum fra organmisdannelser, lille vækst, karakteristiske ansigtstræk til kognitive og adfærdsmæssige forstyrrelser. Benævnelsen FASD blev introduceret grundet et behov for en samlet betegnelse for skader blandt børn, der ikke opfylder de diagnostiske kriterier for FAS. Der findes ikke danske tal for forekomsten af FASD, men den globale forekomst er angivet til 7,7 promille.

FAS:

FAS diagnosticeres ud fra 3 kriterier (karakteristiske ansigtstræk, væksthæmning og neurologiske udviklingsforstyrrelser) og enten bekræftet eller formodet udsættelse for alkohol i fostertilværelsen. På verdensplan er der rapporteret mellem 0,2 og 2,0 tilfælde pr. 1.000 levendefødte barn (11). I Danmark er der i hver fødselsårgang registreret ca. 12 børn med FAS (10).


Tilbage til top


Fremgangsmåde

Baggrund

Alkohol er et potent teratogent rusmiddel, der griber ind i den normale udvikling af embryonet og fosteret. Alkohol passerer moderkagen. Fosteret får samme promille i blodet som moderen, men alkoholen er længere tid om at blive nedbrudt, da fosterets evne (leverenzym) til at nedbryde alkohol er 3-10 % af moderens (GA 9 3-5%). Føtal alkohol nedbrydning foregår derfor primært ved diffusion af alkohol tilbage over placenta til moderens kredsløb, og nedbrydning i moderens lever. Fosteret er derfor udsat for alkohol i længere tid, da nedbrydningen af alkohol i fostervandet først sker efter indtag og udveksling over placenta

Selv et alkoholforbrug med lav risiko for en kvinde kan udgøre en risiko for et foster. Alkoholforbrug under graviditet eller amning skal tages alvorligt, eftersom skaderne hos børn kan være irreversible og kan give livsvarige problemer inden for stort set alle områder i barnets udvikling. Omfanget af skade afhænger bl.a. af alkoholmængden, hvornår i graviditeten alkoholen indtages, såvel moderens som fosterets optagelse samt omsætning og samtidigt forbrug af andre rusmidler såsom tobak (forlænger alkoholnedbrydning), cannabis m.fl.

Da den nedre grænse for uskadeligt forbrug ikke kendes, anbefaler Sundhedsstyrelsen at undgå alkohol under graviditet. Imidlertid er der fundet sammenhæng mellem udvikling af FAS og udsættelse for seks eller flere genstande dagligt samt hyppige episoder med højt alkoholforbrug (≥ 5 genstande ved samme lejlighed = binge gennem hele graviditeten). En præcis grænse for hvor meget alkohol under graviditeten, der medfører risiko for FAS kendes imidlertid ikke (10).

 

Fosterskader

Vi ved, at alkohol kan påføre fostret et bredt spektrum af skadelige effekter, hvoraf flere er livsvarige. Desuden kan skaderne opstå i alle faser af svangerskabet. Disse skader kan forhindres fuldstændig, hvis den gravide kvinde undlader at drikke alkohol. Selv mindre mængder eller enkelte gange med forbrug af flere genstande kan være skadeligt, og der er ikke mulighed for at pege på et forbrug, der med sikkerhed ikke indebærer nogen risiko for alle kvinder.

Ved et forbrug af andre rusmidler sammen med alkohol kan risikoen for skader øges fx brug af alkohol og kokain eller tobak.

¥ Systematisk beskrevne risikomål. Enkeltstudier kan have vist højere relative risici.

*Øget eller nedsat risiko vist i et eller få studier, hovedparten af studier har ikke vist en sådan sammenhæng                                  

                                                                                                                     Kilde: DSOG og Sundhedsstyrelsen

Smartphrase .obsahhfamambalkohol

Der findes ikke nogen sikker nedre grænse for alkoholindtag uden konsekvenser for fosteret. Alkohol (7-14 genstande/uge) øger risikoen for spontan abort, misdannelser, specielt ansigt, lille hovedomfang, lav højde og vægt, præterm fødsel, væksthæmning, dødfødsel, død<1 år, neuropsykologiske udviklingsforstyrrelser. Motoriske udviklingsforstyrrelser (v. >2-3 genstande dgl.) og Føtalt Alkohol Syndrom (v. >6 genstande dgl.). Amning frarådes ved aktivt forbrug .

Der er begrænset evidens for effekt af binge drinking specielt i den helt tidlige graviditet før erkendt graviditet  

 

Statistik
 

Sundhedsstyrelsens seneste alkohol anbefaling er max. 10 genstande/uge og max 4 genstande på én gang. Rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at alkoholindtaget blandt fertile kvinder er højt. Blandt de 16-24-årige drak 14% >10 genstande/uge og 12,5% >4 genstande på én gang min. x1/uge. Tallene for de 25-34 årige var hhv. 4,5% og 4,3%. Dvs. at man især blandt de yngre gravide kan forvente et betydeligt alkoholforbrug før erkendt graviditet. Forbruget af alkohol efter erkendt graviditet er til gengæld lavt. I 2013 angav 83% et 0-forbrug i gestationsuge 12, mens godt 15 % havde et lavt forbrug på 0-1 genstand/uge. Op til 40% angav mindst én forekomst af episodisk højt alkoholforbrug (≥ 5 genstande ved én lejlighed = binge-drinking), næsten alle tilfælde omkring konceptionstidspunktet – og før graviditetserkendelse. 0,1% af gravide har været tilknyttet et alkoholbehandlingstilbud <1 år op til graviditeten

 

Prænatal håndtering

Opsporing af gravide med alkoholforbrug:
WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at sundhedspersonalet spørger alle gravide om forbrug af alkohol og andre rusmidler (nuværende som tidligere) så tidligt som muligt under graviditeten.

Alle gravide får tidligt i graviditeten tilsendt et PRO-spørgeskema, hvor der spørges ind til alkoholforbrug og vaner.

Ved første jordemoderbesøg screenes for forbrug af alkohol i graviditet.

Der findes forskellige screeningsværktøjer, som kan bruges:

AUDIT – Alcohol Use Disorder Test https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/undersoegelser-og-proever/kalkulatorer/alkohol-audit---alkoholafhaengighedstest/

TWEAK – Tolerance, Worried, Eye-opener, Amnesia, Cut-down tweak.pdf

Afdækning af alkoholforbrug i graviditet:

Der spørges ind til: 
•    Alkoholtype
•    Antal genstande
•    Indtagelseshyppighed
•    Typiske situationer, hvor det indtages, fx sociale sammenhænge, eller når den   gravide er alene 
•    Tilfælde af forgiftningstilstand/overdosis
•    Perioder uden indtagelse af alkohol
•    Tidligere behandling for alkoholforbrug
•    Alder for førstegangsbrug
•    Abstinenssymptomer
•    Udgifter til forbruget
Således vurderes graden af afhængighed, tolerance og risiko for abstinenser.

Desuden afdækkes for evt. comorbiditet (somatisk/psykiatrisk) samt sociale forhold.

Blodprøve:

Der er aktuelt ikke en blodprøve som med sikkerhed kan give en entydig korrelation til alkoholforbrug.

Urinscreening:

Alle gravide med et aktuelt eller nyligt forbrug af alkohol screenes i Familiambulatoriet med NanoSticka® EtG. Kan detektere alkohol i op til 2 døgn.   

Se VIP-dokument: Urinscreening for rusmidler

Hvis en testen slår positivt ud på urinstixen, og kvinden erklærer sig uenig, bør urinen sendes til konfirmatorisk analyse for kontrol af Etanol.

Henvisning til Familieambulatoriet og inklusionskriterier:
Ved forbrug i graviditet / op til graviditet jf. Familieambulatoriets inklusionskriterier (Se Inklusions- og opfølgningskriterier i Familieambulatoriet (link indsættes) henvises den gravide til fuld afdækning af forbrug i Familieambulatoriet ved læge eller jordemoder.

Familieambulatoriets formål er forebyggelse af medfødte skader, fejludvikling, omsorgssvigt og overgreb. Visitationen til Familieambulatoriet kan ske via lægehenvisning, men dette er ikke en nødvendighed.

Familieambulatoriets tilbud gælder alle gravide med alkoholforbrug uanset eventuelle diagnoser og deres sociale status. 
I det ofte anvendte misbrugsbegreb ligger, at der er tale om et skadevoldende forbrug. Alkoholforbrug er imidlertid altid potentielt skadeligt for fosteret, og derfor er Familieambulatoriet også for gravide, som har et alkoholforbrug, som hverken de eller omgivelserne normalvis ville opfatte som problematisk for kvinden. 

 

Opfylder den gravide inklusionskriterierne, men ønsker ikke henvisning, kan Familieambulatoriet kontaktes for anonym sparring. Opfylder den gravide ikke inklusionskriterierne, skal sundhedspersonalet informere om WHO’s og Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at afholde sig fra alkohol under hele graviditeten samt om, at der ikke nogen nedre sikkerhedsgrænse.

 

Abortrådgivning
 

Er den gravide med alkoholforbrug ikke så langt i sin graviditet (<22uger), er det vigtigt at rådgive om mulighed for abort og samtidigt sikre, at den gravide har et kvalificeret grundlag for sin beslutning. Hvis den gravide ønsker abort, kontaktes den gynækologiske vagthavende for tid samme/efterfølgende dag (<GA 12+0). Ellers ansøges Samrådet om tilladelse til abort.

Kontrolprogram i graviditeten - VIP Forløbsplan for gravide med rusmiddelproblematik i Familieambulatoriet

Tæt tværfagligt samarbejde med forløb hos jdm, obstetriker, socialrådgiver i FA.

For gravide med et fortsat forbrug efter erkendt graviditet eller med risiko for tilbagefald, anbefales henvisning til Rusmiddelcenter. Ved positiv urinscreening ved første besøg i FA aftales urinscreeninger i FA hver 3. dag indtil opstart i Rusmiddelcenter, som efter aftale overtager urinscreeninger og den fortsatte rusmiddelbehandling.

Anbefaling mhp. obstetrisk kontrol i graviditeten

Gravide som følges i Familieambulatoriet pga. aktivt alkoholforbrug bør tilvækstskannes pga. risiko for væksthæmning.

Overbåren graviditet håndteres som hos andre gravide

Antabus (Disulfiram) og graviditet

Campral (Acamprosat) og gravidtet

 

 

Kørekort:
Ved mistanke om, at den gravide kører bil påvirket, laves indberetning til Styrelsen for Patientsikkerhed (evt. link?) eller eventuelt direkte til politiet – jf. autorisationsloven.

Alkohol abstinenstilstand (ICD-10) og behandling

Kan alternativt inddeles i tre tilstandsgrader, som udgør et klinisk kontinuum:

 

Alkoholabstinenstilstand 

Udvikles typisk 6-24 timer efter ophør med eller reduktion af et længerevarende stort alkoholforbrug, og som er karakteriseret ved en række fysiske og psykiske symptomer som nævnt ovenfor. Vær opmærksom på, at abstinenser kan opstå, mens den gravide stadig har alkohol i kroppen, da abstinenser udløses ved faldende alkoholpromille.

Abstinensgraden vurderes vha. abstinensscoreskema Bilag 1 WSA skala - The Withdrawal Syndrome Scale for Alcohol.pdf

Behandling af alkoholabstinenser - Regional VIP: Alkoholabstinensbehandling - visitation, monitorering og scoring

Målet med behandlingen er ophør med indtag af alkohol under hensyntagen til behandling af eventuelle abstinenser hos såvel den gravide som det ufødte/nyfødte barn. Abstinenstilstande kan forværres, hvis behandling udelades. Behandling varetages almindeligvis i Medicinsk regi (AMA) eller på Psykiatrisk afdeling (delirium tremens og Wernickes encephalopati) og kun helt undtagelsesvis på Svangregangen.

Behandlingen af gravide med abstinenser følger samme anbefalede behandling som behandling af ikke gravide, dvs. der anvendes kortvarigt behandling med langtidsvirkende benzodiazepiner til gravide med alkoholabstinenser. I sidste trimester bør man imidlertid være påpasselig med anvendelsen af langtidsvirkende benzodiazepiner over længere tid på grund af risiko for udvikling af neonatale abstinenser hos det nyfødte barn.

Se Behandlingsvejledning: link til regional VIP Alkoholabstinensbehandling - visitation, monitorering og scoring

 

Intrapartum håndtering

Fosterovervågning:
Fosterovervågning i henhold til vanlige obstetriske instrukser/retningslinjer.

Forløsning:
For modtagelse, støtte, smertebehandling, abstinenser og information til samarbejdspartnere, se VIP-dokumentet: Rusmidler og afhængighedsskabende medicin i graviditeten

Forløsning ellers i henhold til vanlige obstetriske instrukser/retningslinjer.

Postpartum håndtering, neonatalperioden
 

Pædiater skal orienteres om fødslen og, hvis der forventes et dårligt barn, også være til stede ved fødslen. Under alle omstændigheder skal barnet vurderes af pædiater inden for to timer efter fødslen, hvis mater har taget afhængighedsskabende medikament(er). Abstinenser, neonatale

Urinscreening:
Barnets urin kan screenes for rusmidler jf. intrauterin eksponering, såfremt urinprøve fra moderen ikke kan undersøges. Ift. alkohol bør man dog være opmærksom på, at kun få urin-stix detekterer alkohol, og at man kun får svar på forbrug af de rusmidler, man undersøger for. Se VIP-dokumentet: Urinscreening for rusmidler

Amning (SST, 2022):

Alkohol reducerer mælkeproduktionen i de første timer efter indtagelsen.

Alkohol udskilles i modermælken og opnår her en koncentration på samme niveau som koncentrationen i moderens blod:

 

Opfølgning på barnet: 

Der skal rekvireres pædiatrisk tilsyn på barselsgang førstkommende hverdag i dagstid. Der har været alkoholforbrug i starten af graviditeten med indtag over 7 genstand/uge (ref. til journalnotat hvoraf dette fremgår). Under ophold på barselsafsnit skal rekvireres tilsyn ved pædiater (jf. VIP for alkoholeksponerede børn) med henblik på vurdering af barnet og planlægning af øjenlæge us, ULc og EKG, samt EKKO i løbet af 1-2 måneder og efterfølgende kontrol i neuro-exp-neo ambulatorium.

Ovenstående plan skal fremgå af fødeplanen.

Prævention:
Ved præventionsønske for kvinder med rusmiddelproblematik, se punktet ”Prævention” i VIP-dokumentet: Rusmidler og afhængighedsskabende medicin i graviditeten

 

Kodning:
DZ358M10 Alkoholforbrug i aktuel graviditet

DZ358M20 Graviditet med tidligere forbrug af alkohol

DZ071A Prænatal eksposition for alkohol (børnekode)

Kodevejledning for Familieambulatoriet


Ansvar og organisering

Ledelsen for Familieambulatoriet har ansvaret for, at instruksen er tilgængelig for alle medarbejdere. Behandlende læger, jordemødre og andre ansatte på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling har ansvaret for at kende og anvende instruksen.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

    1. Dansk Selskab for Obstetrisk og Gynækologi: Familieambulatorie – håndtering af gravide med risikoforbrug af potentielt vanedannende medicin, alkohol eller andre rusmidler (2015) https://static1.squarespace.com/static/5467abcce4b056d72594db79/t/56547a00e4b00b10016240a6/1448376832106/Familieambulatorieguideline+25.03.15.pdf
    2. Regional VIP : Alkoholabstinensbehandling - visitation, monitorering og scoring
    3.  Sundhedsstyrelsen 2022. Dialog om alkohol: https://sst.dk/da/Udgivelser/2022/Dialog-om-alkohol---raadgivnings--og-implementeringsmateriale
    4. AUDIT anvendes (Alcohol Use Disorder Test).  Se side 21 i SST/DSAM 'Spørg til alkoholvaner.pdf 
    5. TWEAK screeningsguide tweak.pdf

 

    1. VIP pædiater Abstinenser, neonatale
    2. Statens Institut for Folkesundhed. Folkesundhedsrapporten. Kapitel 17. Alkohol. 2022
    3. Sundhedsstyrelsen 2015. https://www.sst.dk/da/udgivelser/2015/alkoholforbrug-blandt-gravide-og-kvinder-i-den-fertile-alder-i-danmark Sundhedsstyrelsen
    4. Sundhedsstyrelsen 2015 https://sst.dk/da/udgivelser/2015/Fosterskadende-effekter-af-alkoholforbrug-under-graviditeten
    5. Sundhedsstyrelsen. https://www.sst.dk/da/udgivelser/2023/Amning-en-haandbog-for-sundhedspersonale https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2022/Amning---en-haandbog-for-sundhedspersonale
    6. Dansk Pædiatrisk Selskab, Fetal Alcohol Spectrum Disorders 2019 Fetal Alcohol Spectrum Disorders.pdf
    7. Sundhedsstyrelsen. Forebyggelse af rusmiddelskader hos fostre. 2017 Rusmiddelskader-folder.ashx (ssthttps://www.sst.dk/da/udgivelser/2017/forebyggelse-af-rusmiddelskader-hos-fostre.dk)

 Sundhedsstyrelsen. Rusmidlernes biologi – om hjernen, sprut og stoffer. Henrik Rindom. 2004. https://www.sst.dk/da/udgivelser/2005/rusmidlernes-biologi---om-hjerne-sprut-og-stoffer

    1. Altomalkohol.dk – herunder graviditet og alkohol 2019
    2. Sundhedsstyrelsen.  Udmeldinger om alkohol 2022 https://www.sst.dk/da/viden/Forebyggelse/Alkohol/Alkoholforebyggelse/Sundhedsstyrelsens-udmeldinger-om-alkohol
    3. Sundhedsstyrelsen 2022: https://www.sst.dk/da/udgivelser/2022/danskernes-sundhed
    4. Sundhedsstyrelsen 2023: https://www.sst.dk/da/viden/Foraeldreskab/Graviditet-og-foedsel/Information-til-gravide/Alkohol

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top