Læger og sygeplejersker i Gastroenhedens medicinske sektion, som er tilknyttet Leverklinikken og sygeplejesporet.
Sygeplejesporet i afsnit 310 er et tilbud til patienter med levercirrose. Patienter og pårørende tilbydes en indledende samtale og opfølgende samtaler afhængig af behov og følgevirkninger.
Formålet er at øge livskvalitet og forebygge komplikationer og genindlæggelser hos patienter med levercirrose.
Tilbage
Henvisning
Patienter med kompenseret eller dekompenseret levecirrose henvises til sygeplejespor i Leverklinikken.
Læge som udskriver patient opretter best. ord. til 310, leverlæge, 20 minutter. Sekretær indplacerer på program indenfor 1 uge efter udskrivelse.
Leverlæge i 310 opretter best. ord. til Indledende besøg i Sygeplejespor 1 time og evt. til Sygeplejespor/delegerede opgaver 45 minutter. Sekretær indplacerer på program indenfor 2 uger efter udskrivelse.
Læge i 310 og 331-M opretter best. ord. til Indledende besøg i Sygeplejespor 1 time og evt. til Sygeplejespor/delegerede opgaver 45 minutter. Sygeplejerske fra 310 og 331-M kan oprette best. ord. på kompenserede patienter til indledende besøg. Sekretær indplacerer på program.
Sygeplejespor
Sygeplejerskernes dialog og samtale med patienter og dennes pårørende er baseret på principper fra Familiesygeplejen. Formålet med samtalen er at forebygge komplikationer og indlæggelse samt at øge livskvalitet.
1. Indledende samtale 1 time – patienter som er kompenserede og dekompenserede
Information og samtale om diagnose, tegn på komplikationer/dekompensation, hvad patienten selv kan gøre for at forebygge komplikationer (ernæring, motion, alkohol og rygning, mave-tarm funktion), medicincompliance, hverdagen og støtte fra primær sektor.
Henvisning til primær sektor mhp sekundær forebyggelse dokumenteres i pt. journal.
Ernæringsscreening og vejledning om ernæring indgår i alle samtaler i sygeplejesporet.
Indledende samtale kan i særlige tilfælde planlægges som hjemmebesøg.
Kompenserede patienter kan afsluttes i sygeplejesporet og fortsætte ambulant kontrol i medicinsk ambulatorium.
Ved særlige problemstillinger (f.eks. sociale-, ernærings- eller livsstilsmæssige) kan patient og pårørende komme til opfølgende besøg i Sygeplejesporet hvis de ønsker det. Sygeplejersken indplacerer på program.
Anvendte screeningsværktøjer:
2. Opfølgende samtale og delegerede opgaver 45 minutter – patienter med dekompensation
Ernæring/Fysisk aktivitet
Titrering af medicin m.v.
Varicer
Ascites
Diuretika kontrol og titrering foretages i sygeplejespor:
Tapning af ascites foretages på Ascitesspor i Daghospital
Hepatisk encephalopati
Lægelig supervision
Sygeplejesporet planlægges indledningsvis mandag og torsdag, hvor leverlæger arbejder i afsnit 310.
Dagens patienter gennemgås og drøftes af læge og sygeplejerske mellem kl. 8.30 og 9.00 på afsnit 310.
Afslutning i sygeplejespor
Afslutning i sygeplejespor og opfølgning i ambulatoriet drøftes ved tværfaglige konferencer. Patienter som tilbagehenvises til medicinsk ambulatorium henvises til samme lægespor, som de kom fra.
Efter oplæring til delegerede opgaver (titrering af medicin) har sygeplejersken ansvaret for behandling i sygeplejesporet under hensyntagen til ovennævnte beskrivelser.
Sygeplejersken skal konferere patienter med en læge i henhold til relevante retningslinjer indenfor det specifikke område, eller hvis sygeplejersken i øvrigt er i tvivl om vurdering og behandling af patienten.
Vejledning om autoriseret sundhedspersoners benyttelse af medhjælp (Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed). Vejl nr. 115 af 11/12 2009. https://www.retsinformation.dk/eli/mt/2009/115
Behandling af patienter med levercirrose i ambulant regi 2022. https://dsgh.dk/wp-content/uploads/2022/08/Ambulant-cirrose-guideline-2022.pdf