Konservativ behandling af stumpe traumer med miltlæsion hos børn:

 

Betingelsen for konservativ behandling af miltlæsioner er en hæmodynamisk stabil patient, og hvor anden kirurgisk behandlingskrævende intraabdominal læsion kan udelukkes. Succesraten for konservativ behandling af miltlæsioner hos børn er høj. Med den nedenstående behandlingsstrategi er risikoen for operationskrævende blødning under 2%, og da langt oftest i de første 1-2 døgn efter traumet.

 

Følgende retningsliner for observation, indlæggelsesvarighed, billeddiagnostik og restriktioner i fysisk aktivitet bør følges:

 

 

CT – grad

I

 

II

III

   IV

Obs. på intensiv afdeling

Ingen

   Ingen

   Ingen

   1døgn

Indlæggelse (dage)**

2

3

4

5

Kontrolskanning før udskrivelse

0

0

CT

CT

Kontrolskanning senere

0

0

0

0

Indskrænkninger i fysisk aktivitet (uger)*

3

4

5

6

*Genoptage fuld aldersrelateret aktivitet. Konkurrencesport efter individuel bedømmelse.

 

**Børn <16 år indlægges på børneafdelingen. Daglig hgb. Observationsniveau ordineres individuelt. Minimum EWS to gange i vagten. Jo højere gradering af miltlæsion, jo større risiko for behov for intervention (blodtransfusion/ transarteriel embolisering (TEA)/operation). Ved stabilt barn og CT uden ekstravasation og uden anden ledsagende organskade, må barnet få kost efter evne og mobilisere efter evne på sengeafsnittet.

 

Anbefalingerne er baseret på en gradinddeling af læsionerne ud fra resultatet af CT-skanning. Nødvendigheden af denne gradinddeling har været debatteret en del, men er den bedst dokumenterede vejledning for behandlingen.

 

Børn skal, som voksne, ved miltlæsioner grad III og IV have udført kontrol CT på 4-5. dag før udskrivelse med henblik på pseudoaneurismer. Der er ikke enighed om nødvendigheden af kontrol scanning i litteraturen, ovenstående instruks lægger sig op af RH’s retningslinier. Rutine kontrolscanninger i øvrigt, det være sig ultralyd- eller CT-skanning, kan generelt udelades med mindre patienten udvikler symptomer, som bør udløse en skanningsundersøgelse.

 

Fraset anvisning vedr. kontrol CT for grad III og IV læsioner følger retningslinierne American Pediatric Surgical Association Trauma Commitee’s retningslinier for konservativ behandling af miltlæsioner.

 

Grad-inddelingen af miltlæsion på CT scanning

Blot ét af kriterierne for de enkelte grader skal være opfyldt

 

Miltlæsion

Subkabsulært

hæmatom

Laceration

Parenkym

Hæmatom

I

<10% af overfladen

<1 cm

ingen

II

10-50% af overfladen

1-3 cm

< 5 cm

 

 

 

 

III

>50% af overfladen eller

rumperet

>3 cm

>5 cm eller rumperet

IV

 

omfatter segment- eller hiluskar med devaskularisering sv.t. >25 % af milten