NB. Det er politiet der tager initiativet til at udbede sig oplysninger.
Legitimation
Henvender politiet sig:
· personligt og iført uniform - kræves ingen legitimation
· personligt og civilklædt - anmodes politiet om at legitimere sig
· pr. telefon, beder hospitalet om et tlf. nr og ringer tilbage
· navn og politistation noteres i journalen
· politiet må redegøre for, hvorfor oplysningerne ønskes. Lægen (bagvagtsniveau) skal give tilladelse til videregivelse af oplysninger
Samtykke
Hvis patientens samtykke opnås kan oplysninger videregives indenfor rammerne af patientens samtykke. Samtykket skal være skriftligt, hvis det er muligt.
Manglende samtykke
Hospitalet har lov til enten på forespørgsel fra politi/anklagemyndighed eller på eget initiativ at videregive oplysninger, der er nødvendige til berettiget varetagelse af åbenbar almen interesse eller væsentlige hensyn til patienten, sundhedspersonen eller andre.
Det betyder, at patientoplysninger kan videregives, såfremt der er tale om en politimæssig efterforskning af alvorlig kriminalitet, som manddrab, seksualforbrydelser, grovere vold m.v. herunder vold mod børn. (Lov om patienters retsstilling med tilhørende bekendtgørelser og vejledninger).
Videregivelse af oplysninger på hospitalets initiativ uden politihenvendelse.
Oplysninger kan videregives i samme tilfælde, som ved politiets henvendelse. Inden afdelingen selv tager initiativ til henvendelse til politiet, bør dette drøftes på overlægeniveau.
Angående spritbilister
Det kan være berettiget at underrette politiet, hvis bilisten har til hensigt at genoptage spritkørslen, f.eks. efter skadestueophold – men der er ikke anmeldelsespligt.
Anmeldelse af dødsfald til politiet