1. Booking
2. Præoperativ klargøring
3. Specielle hensyn
1. Booking
Elektiv operation
I tilslutning til, at der stilles indikation for operation på gas.kir.afdelings operationsgang foretager den læge, der stiller operationsindikationen følgende:
For patienter til operationstyper, der opskrives på venteliste til senere booking ved sekretær, endoskopiske undersøgelser f.eks. er det vigtigt at anføre ønsket operationdato i casen. Ved kræftpakke endoskopier benyttes relevante kræftpakke endokopi best ord sæt.
Akut operation
2. Præoperativ klargøring
Type og BAS
Type og BAS bestilles automatisk, hvor det er relevant når man benytter Gastroenhedens best ord sæt ved booking af case i SP.
Hverken bas eller type:
Kun type:
Blodtype + BAS-test:
Præoperative undersøgelser
Præoperative blodprøver, EKG og urin stix:
Se tværregional VIP instruks, hvor der findes skematisk oversigt:
”Præoperativt, - vurdering, prøver og patientinformation inden anæstesi (voksne og børn)”
https://vip.regionh.dk/VIP/Admin/GUI.nsf/Desktop.html
Som udgangspunkt tages ingen blodprøver hos patienter, der i øvrigt er raske og skal have foretaget elektiv kirurgi. Ingen præoperative prøver tages alene på baggrund af alder, men ud fra individuel vurdering af patientens aktuelle sygdom og co-morbiditet.
Vær opmærksom på tilstande og comorbiditet der kan medføre elektrolytforstyrrelser, lav hgb mm.
Tilstande, hvor der er indikation for supplerende blodprøver er bla: Diabetes, diuretika- eller steroidbehandling, ileus, opkastninger, peritonit, patienter med abnorme tab, svær dehydratio, svært påvirket almentilstand, svære intrakranielle lidelser, langvarigt sygdomsforløb, cancersygdomme, nyresygdomme.
Urinstix kun hos patienter med (mistanke om) DM samt patienter i steroidbehandling
Røntgen af thorax:
Der foreligger ingen indikation for rutinemæssigt røntgen af thorax. Rgt thorax tages udelukkende efter individuel vurdering, evt efter konference med anæstesien. Indikationer kan være akut eller kronisk vejrtrækningsbesvær samt inkompenseret hjertesygdom
Anæstesiologisk tilsyn
Patienter, der er booket til operation på COP går til receptionen på COP, når AOP og casebestilling foreligger mhp præ-medicinering.
Patienter, der bookes til operation i dagkirurgisk afsnit får præanæstesiologisk tilsyn på dagkirkurgisk afsnit på operationsdagen, fraset første patient der skal have anæst præ forudgående, ligeledes i dagkirurgisk afsnit.
Akut præanæstesiologisk tilsyn
Akutte præoperative tilsyn rekvireres ved at kirurgen kontakter personsøger ###TELEFON###, der tilser patienten på afdelingen.
AHA patienter meldes altid til anæst bagvagt på ###TELEFON### (se AHA instruks).
De akutte patienter der selv er i stand til at gå til præop i receptionen (fx nogle absces patienter) kan gøre det når de bookes i almindelig dagtid på hverdage
Epiduralkateter
Ved alle laparotomier anlægges som standard epiduralkateter præoperativt. Dette anvendes dels peroperativt, dels til en kontinuerlig postoperativ smertebehandling, der sikrer hurtig mobilisering af patienterne.
Faktor 2,7,10 skal foreligge ved f.eks. koagulopatier, mistanke om leverpåvirkning osv. Faktor 2,7,10 skal som hovedregel være > 0,40.
Anæstesiafdelingen er bekendt med, hvilke patientkategorier, der skal have epiduralkateter.
Præoperativt medicinsk tilsyn
Indikationer for medicinsk (evt. kardiologisk) tilsyn:
Bestillende læge laver oplæg mhp vurdering af specifik medicinsk lidelse, specielt om denne er optimalt behandlet, dvs. om risikoen kan reduceres ved at optimere den medicinske behandling. Der skal foreligge et oplæg til medicinerne. Det medicinske tilsyn skal ikke ordineres m.h.p. vurdering af den anæstesiologiske eller operative risiko. Denne vurdering foretager henholdsvis anæstesiologisk og kirurgisk afdeling selv.
Faste
Alle operationspatienter skal faste fra 6 timer før operationen. Dette gælder både fast føde samt mælkeprodukter, bolsjer og alt andet end klare væsker. Operationspatienter må få klare væsker (te, vand, saft,) om indtil 2 timer før operationen. Dvs. faste 6 timer, tørste 2 timer.
Fasteregler for børn > 1 år er som hos voksne (børn under 1 år overflyttes som udgangspunkt til Rigshospitalet hensyn til den anæstesiologiske ekspertise).
Ovenstående instruks fraviges efter lægelig vurdering, f.eks patienter med akut blødning, AHA patienter og andre patienter, der opereres på vital indikation.
Specielle hensyn
Diabetes
Bookes om muligt som første patient på lejet ved elektive operationer
Se i øvrigt detaljeret tværregional instruks:
”Anæstesi og diabetes mellitus - faste og perioperativ behandling hos voksne (operationspatienter)”
https://vip.regionh.dk/VIP/Admin/GUI.nsf/Desktop.html
Steroidbehandling
Patienter i steroidbehandling skal have steroidparaply efter VIP instruks, se
”Steroid, anæstesi, paraply”
https://vip.regionh.dk/VIP/Admin/GUI.nsf/Desktop.html
Jehovas vidner
Såfremt en patient, der er Jehovas vidne, giver udtryk for, at vedkommende under ingen omstændigheder ønsker blodtransfusion, skal denne selvbestemmelsesret respekteres. Vægringen mod blodtransfusion bør være nedlagt personligt af en voksen, mentalt habil person i enrum, dvs uden påvirkning af familie etc.
Patienten skal informeres om konsekvenser af vægringen mod transfusion, i yderste konsekvens patientens død.
Det skal klart af kirurgens journalnotat fremgå, at patienten er orienteret om risici, at vægringen mod transfusion er absolut.
Ved elektiv kirurgi må lægen, både kirurg og anæstesiolog overveje, om han hun vil medvirke på de givne betingelser eller henvise til en anden læge. Såfremt kirug og /eller anæstesiolog ikke mener at kunne operere eller bedøve patienten uden transfusionssamtykke, skal der konfereres med overlæge, også i vagten.
I akutte situationer, hvor det ikke er muligt at overdrage behandlingen til kolleger, kan det behandlende personale, dvs operationssygeplejersker, anæstesisygeplejersker samt læger fra de respektive afdelinger ikke fritages fra at medvirke i behandlingen af en patient, der afviser aft modtage blod. Dvs patientens selvbestemmelsesret skal respekteres, selv om dette betyder, at patienten efter lægens opfattelse ikke får en optimal behandling, og sin yderste konsekvens kan medføre patientens død.
I akutte situationer, hvor det ikke er muligt at overdrage behandlingen til kolleger, kan det behandlende personale,
Den bevidstløse eller bevidsthedsslørede patient: Foreligger der en skriftlig erklæring fra patienten om vægring mod blodtransfusion, skal dette respekteres. Hvis alene de pårørende erklærer, at patienten ikke ønsker blodtransfusion, kan nægtelsen ikke accepteres.
Børn: Informations- og samtykkekravet i forbindelse med behandling af mindreårige varetages af forældrene ifølge myndighedsloven, men der påhviler samtidig disse en overordnet omsorgspligt. Forældrene ejer ikke deres børn. Man respekterer barnet med ret til et selvstændigt liv og ansvaret for barnets behandling overlades til lægen. I tilfælde med akut behandlingsbehov har lægen pligt til på egen hånd at gøre det nødvendige for at redde barnets liv og førlighed. I disse tilfælde kan lægen give blod og skal underrette det Sociale Udvalg efter Bistandslovens paragraf 20 m.h.p. midlertidige indskrænkninger i forældreretten ud fra barnets tarv.
AK-behandling og kirurgi
Se særskilte instrukser
”Kontrol af blodfortyndende behandling hos akutte patienter”
”antikoagulering ved invasive procedurer”