Autosomal dominant arvelig sygdom (apc-genet lokaliseret på kromosom # 5), som medfører udvikling af 100 til flere tusinde kolorektale adenomer. Ubehandlet vil alle afficerede udvikle adenokarcinom.
Klinisk diagnose
Påvisning af > 100 kolorektale adenomer hos en voksen patient. Hos 1. grads slægtninge (børn og søskende) under ca. 20 år vil < 100 adenomer dog være et tilstrækkeligt diagnostisk kriterium pga. familieanamnesen.
Diagnosen stilles klinisk ved sigmoideoskopi (se profylaktisk undersøgelse).
Diagnostisk udredning
Når diagnosen er histologisk verificeret, foretages koloskopi med fjernelse af de største polypper for at vurdere graden af dysplasi. Forud for kolektomi gøres ikke forsøg på terapeutisk polypektomi.
Gastroskopi foretages hos patienter > 25 år for at kortlægge tilstedeværelsen af gastroduodenale polypper. Omkring 90% har duodenale adenomer, som er præmaligne, men risikoen for karcinomudvikling er ringe, med mindre der er tale om svær dysplasi.
Behandling
Kolektomi foretages hos voksne patienter snarest muligt efter verificeret diagnose.
Børn kolektomeres omkring 15-20 årsalderen, men tidspunktet afhænger af adenomernes antal, størrelse og dysplasigrad, samt patientens ønsker vedr. f.eks. uddannelse. Indtil kolektomien foretages årlig koloskopi med polypektomi for at overvåge sygdommens progression. Kolektomien kombineres med ét af følgende alternativer afhængig af patoanatomi, alder og pt.s ønske:
Ileorektal anastomose (IRA) anvendes hos patienter med en fredelig FAP-fænotype i familien og forudsat at 1) der ikke er et stort antal rektale adenomer, og 2) at pt. accepterer livslang kontrol af rectum (se kontrol).
Ileoanal J-pouch anvendes hos patienter < ca. 50 år med et stort antal rektale adenomer, en aggressiv FAP-fænotype i familien.
Proktokolektomi udføres hos de få patienter, der ved diagnosen af FAP allerede har udviklet en lav rectumcancer. Kan desuden evt. anvendes hos patienter, som ikke ønsker at følge en regelmæssig kontrol efter IRA eller J-pouch.
Kirurgisk behandling af FAP er en Højt specialiseret opgave, som udføres på tre afdelinger i Århus, Odense og på Hvidovre – sidstnævnte dækker Østdanmark.
Kontrol
Alle > 25 år: Gastroskopi med intervaller afhængig af sværhedsgraden af duodenale adenomer.
Efter IRA: Sigmoideoskopi 1-4 gange årligt (afh. af polypantal, type og dysplasigrad) med fjernelse af polypper over ca. 5 mm.Trods sufficient kontrol er den kumulerede risiko for carcinoma recti 13% efter ca. 30 år.
Efter J-pouch: Pouchoskopi med sigmoideoskop 1 gang årligt.
Profylaktisk undersøgelse af 1. grads slægtninge
Klinisk:
Sigmoideoskopi hvert 2. år i aldersgruppen 10-39 år. Herefter med 3-5 års interval til 60-års alderen.
Alle polyposepatienter udvikler adenomer i rectum, og adenomerne udvikles næsten altid først i rectum. Ved normal sigmoideoskopi er der derfor ikke er indikation for koloskopi.
Molekylærgenetisk:
Præklinisk DNA-analyse er nu muligt i de familier hvor variationen tidligere er påvist. Undersøgelsen udføres i samarbejde mellem Polyposeregistret de 5 klinisk genetiske afdelinger (Aalborg Aarhus Vejle, Roskilde og RH). Familiemedlemmer i risiko eller klinisk diagnosticerede, henvises til såvel mutationsundersøgelse som klinisk genetisk rådgivning.
Prænatal diagnostik v h a ægsortering i v h a IVF-teknik tilbydes genbærere der ønsker dette i familier med kendt mutation
I en stor del af familierne er den specifikke familiemutation påvist. Da den diagnostiske specificitet af testen er 100%, kan molekylærgenetisk diagnostik tilbydes asymptomatiske 1. grads slægtninge til afficerede genbærere, som herefter kan klassificeres som enten genbærere eller ikke-genbærere:
Ikke-genbærere:
kontrolleres herefter ikke yderligere klinisk / endoskopisk.
Genbærere:
følger det klinisk-endoskopiske screeningprogram med henblik på senere kolektomi. Kontrollen af genbærere er en landsdelsopgave, som udføres på 4 afdelinger i Århus, Ålborg, Odense og på Hvidovre – sidstnævnte dækker Østdanmark, dvs. øst for Storebælt.
Registrering
Alle danske patienter med FAP og deres familiemedlemmer registreres i Polyposeregistret på Hvidovre Hospital.
For specifikke retningslinjer for behandling og kontrol også af atenuated polypose (AFAP) henvises til www.polypose.dk
Endvidere henvises til nationale guidelines på
https//dsmg.dk/wp-content/uploads/2021/FAPguidelinegodkendt150421.pdf
Information
Yderligere information for både patienter og læger findes på www.polypose.dk
Polyposeregistret udarbejder i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse informationsbrochure.