Diagnosen
Appendicitis er den hyppigste årsag til akut abdominal kirurgi hos børn. Ses hyppigst hos børn > 10 år, men forekommer i alle aldre.
Typiske symptomer:
Symptomerne kan dog være mere ukarakteristiske - især hos mindre børn med diffuse mavesmerter og påvirket almen tilstand.
Diagnosen er klinisk (”bed-side”) og kræver normalt ikke blodprøver eller billeddiagnostik
Differentialdiagnoser (de vigtigste):
Procedure og samarbejde med Gas.Kir.Afd.
Ved klinisk mistanke om app.ac laves best. ord. i SP og gas.kir.afd.’s mellemvagt kontaktes læge til læge på søger 2-5413 mhp. tilsyn. Tilsynet skal ikke afvente resultat af evt. blodprøver, som er ordineret af hensyn til differential-diagnostiske overvejelser. Beslutningen om evt. operation afgøres på grundlag af den kliniske undersøgelse. UL skanning har ikke plads i diagnostikken af almindelig appendicitis acuta. Ved konkret mistanke om absces (og hvis gas kir tilsyn konkluderer, at der ikke er akut operationsindikation) er det relevant at bestille leuco, diff, CRP og billeddiagnostik (typisk UL af abdomen).
Operatøren orienterer familien om resultatet af det operative indgreb.
Flere undersøgelser tyder på, at en del patienter med ukompliceret appendicitia acuta kan behandles med antibiotika og undgå kirurgi. Evidensgrundlaget er ikke solidt nok til, at denne behandling bør implementeres i det almindelige kliniske arbejde.
KOMPLICERET APPENDICITIS ACUTA (= perforeret appendicitis acuta med peritonitis eller absces)
Klinisk mistanke om peritonitis:
Klinisk mistanke om absces:
Hvis gas kir tilsyn konkluderer, at der ikke er akut operationsindikation, er det relevant at bestille leuco+diff og CRP (CRP vil typisk være klart forhøjet) og billeddiagnostik.
Valg af strategi:
I dagtiden: UL
I vagten, akut medtaget patient: UL eller CT af abdomen afhængigt af rgt lægens konpetencer. Ved inkonklusiv UL er det i de fleste tilfælde relevant at supplere med akut CT abdomen.
I vagten, ikke akut medtaget patient: start antibiotika (Piperacillin/Tazobactam og Metronidazol) og bestil UL mhp. udførsel næste formiddag
Behandling af peritonitis uden absces (operationspatient):
Antibiotika
Inflammeret eller gangrænøs app.ac. Peroperativ éngangsbehandling:
Perforation med peritonitis, absces eller klinisk sepsis. Tre dages behandling (inkl 1.dosis på COP) er standard, men kan evt. forlænges ved behov:
Generelt kan patienten overgå til peroral antibiotika (fx ciprofloxacin + metronidazol) og evt udskrives før 3. dag, hvis de indtager per os, har mavetarmfunktion, er afebrile og i sikker klinisk bedring.
Svær diffus peritonitis
Gas.kir.stuegang kun nødvendig ved kompliceret forløb
Ukompliceret forløb: ikke grund til kontrol af blodprøver eller billeddiagnostik
Mistanke om komplicerende absces: leuco, diff, CRP og UL på 3.dagen
Behandling af absces (påvist ved UL/CT):
Behandling vil normalt være punktur og drænage.
Mindre absces hos kun let påvirket patient: kan evt ses an med kontrol af UL efter 4-7-14 dage
Større absces hos påvirket patient: drænage i UA med punktur eller anlæggelse af dræn, som hos børn sker i UA. Skal koordineres med både UL, anæst og operationsgang.
Behandling efter punktur og evt drænanlæggelse:
Antibiotika ved mistanke om peritonit eller medtaget AT (se ovenfor)
Drænet skylles med isotonisk saltvand x6 dgl (10 ml ad gangen til klar returvæske). Hvis der ikke kan aspireres fra drænet efter skylning bestilles UL mhp drænets placering. Når returvæsken er klar allerede efter de første 10 ml (efter nogle dage), bestilles ny UL til udførsel samme dag/dagen efter, og hvis absceskaviteten er tom, kan drænet seponeres. Stuegang ved gas kir afd bestilles før seponering af dræn samt ved mistanke om komplikationer.
Efter seponering af dræn kontrolleres med UL efter 3-7 dage (evt kombineret med kontrol af inf. tal)
Leuco, diff og CRP kontrolleres før deponering af dræn og ved kompliceret forløb
ALMINDELIG POSTOPERATIV PLEJE OG BEHANDLING
Smertestillende
Stuegang ved gas.kir.afd.
Postoperative undersøgelser
Information ved udskrivelsen
Almindelig kost
Panodil p.n. ved smerter, evt. suppleret med NSAID
Brusebad til sårherling, derpå tillades karbad og havbad
Ingen grund til at begrænse fysisk aktivitet – dog frarådes kontaktsport (fodbold, håndbold, brydning og lign.) de første 2 uger
Sutur eller agraf fjernelse på 10.dagen post operativt hos egen læge