Praktiske implikationer
Alle patienter hvor elektiv operation planlægges:
Spørges om alkohol og rygevaner.
A/ Patienten har et alkoholforbrug på 5 genstande om dagen eller mere
Hvis patienten har et alkoholforbrug på 5 genstande om dagen eller mere skal patienten informeres om risiko og komplikationer, og opfordres til at holde op med at drikke og Sundhedsstyrelsens folder udleveres (Bilag 1).
Hvis alkoholforbruget er så stort at der er risiko for udvikling af abstinenser behandles i henhold til den fælles regionale instruks herfor.
Hvis patienten har et så alvorligt alkoholproblem at han/hun har behov for alkoholbehandling henvises til hjemkommunens tilbud herom – se instruks om alkoholbehandling.
B/ Patienten ryger
Hvis patienten ryger skal patienten informeres om risiko og komplikationer, og opfordres til rygeophør og Sundhedsstyrelsens folder udleveres (Bilag 2)
Samtidig tilbydes patienten rygestopcafeens tilbud:
Rygestopcafeen ligger i vandrehallen mellem center 2 og 3. Tlf.: 2 ###TELEFON###
Sundhedsstyrelsens vejledning
I henhold til vejledningen fra Sundhedsstyrelsen har den sundhedsperson, der er ansvarlig for behandlingen, pligt til at give patienten fyldestgørende information som grundlag for patientens stillingtagen til behandlingstilbuddet. Dette indebærer bl.a., at den behandlingsansvarlige sundhedsperson skal spørge ind til alkoholvaner og tobaksforbrug og informere om risici og komplikationer, der er forbundet hermed i forbindelse med operation. Reglerne om informeret samtykke findes i sundhedslovens § 15 og 16.
For at sikre patienten tilstrækkelige handlemuligheder for at nedsætte risikoen for alkohol- og tobaksrelaterede operationskomplikationer, er det en forudsætning, at sundhedsvæsenet giver informationen så tidligt som muligt i planlægningen af et operationsforløb. Derfor må informationen til patienten gives allerede i forbindelse med undersøgelser, der kan formodes at medføre tilbud om operation. Dette gælder både i forhold til alment praktiserende læger, tandlæger og praktiserende speciallæger og ved undersøgelser på sygehuset. Sundhedsvæsenet og kommunen bør samarbejde om at sikre, at der er let adgang til oversigt over samt henvisningsmuligheder til kommunale alkoholrådgivnings/-behandlingstilbud samt rygestoptilbud.
I forbindelse med igangsættelse af undersøgelser på mistanke om operabel lidelse samt ved forundersøgelse til operation skal den behandlingsansvarlige læge informere om risiko ifm eventuel operation og brug af alkohol/tobak, og som en følge heraf spørge ind til patientens brug af alkohol/tobak.
I tilfælde af forbrug af alkohol og/eller tobak skal den behandlingsansvarlige læge informere patienten om anbefalinger vedr. operation og brug af alkohol/tobak og kan fx uddele de relevante informationsfoldere fra Sundhedsstyrelsen.
Ved behov skal den behandlingsansvarlige læge informere patienten om tilbud om rygestoptilbud eller alkoholrådgivning/-behandling.
Baggrund
Alkohol
På baggrund af litteraturgennemgangen og resultaterne fra Sundhedsstyrelsens seneste rapport fra 2001 kan det konkluderes, at et alkoholforbrug på fem genstande eller mere om dagen svarende til 60g alkohol/dag eller mere er forbundet med en øget risiko for postoperative komplikationer. Risikoen for komplikationer generelt er let til moderat øget (OR i størrelsesordenen 1,2-4) især efter
· Abdominalkirurg
· Hoved-halskirurgi
· Mundhule- og tandkirurgi
Der er en let øget mortalitet med en OR i størrelsesordenen 1,5-2
Alkohol er derudover påvist som en risikofaktor for en række specifikke komplikationer. Det gælder især
· Infektioner generelt (OR cirka 3)
· Lungekomplikationer (OR 2-5)
· Sårkomplikationer efter abdominalkirurgi (OR 2,5-5)
· Neurologiske komplikationer
· Forlænget indlæggelsestid.
Alkoholafholdenhed i fire uger eller mere før operation blandt patienter med et alkoholforbrug på fem genstande eller mere per dag tyder på at kunne reducere risikoen for postoperative komplikationer.
Rygning
For rygnings vedkommende er der ikke dokumenteret en sammenhæng mellem rygning og postoperativ mortalitet, mens morbiditeten derimod er øget blandt rygere. Risikoen for komplikationer generelt er således øget blandt rygere med en OR på mellem 1,3 og 5. Dette ses især ved et kumuleret tobaksforbrug på mere end seks pakkeår. Desuden er der dokumenteret en øget risiko blandt rygere for en række specifikke komplikationer.
· Sår- og vævskomplikationer (OR 1,2 - 8,1)
· Lungekomplikationer (OR 2,2- 10,0)
· Anastomoselækage efter anastomoser (OR 1,1-6,4)
· Implantatsvigt efter tandkirurgi (OR 1,9-2,7).
· Postoperative infektioner generelt
· Indlæggelse på intensivafdeling
· Forlænget indlæggelsestid
· Organafstødning efter transplantation
Intensiv rygeintervention reducerer risikoen for tobaksrelaterede komplikationer. Interventionen skal være iværksat mindst seks til otte uger før operation.
Der er ikke dokumentation for en synergieffekt mellem alkohol og rygning på risikoen for postoperative komplikationer.
1. Alkohol, rygning og postoperative komplikationer, Sundhedsstyrelsen. 2018
2. Folderne til uddeling til patienter kan rekvireres hos Rosendahl-Schultz Distribution: email: ###EMAIL### eller telefon ###TELEFON###
a.ALKOHOL OG OPERATIONER – forebyg komplikationer, når du skal opereres
b.RYGNING OG OPERATIONER – forebyg komplikationer, når du skal opereres
3. Rehm J, Baliunas D, Borges GL, Graham K, Irving H, Kehoe T et al. The relation between different dimensions of alcohol consumption and burden of disease: an overview. Addiction 2010; 105(5):817-843.
4. Schane RE, Ling PM, Glantz SA. Health effects of light and intermittent smoking: a review. Circulation 2010; 121(13):1518-1522.
5. Hansen AB, Hvidtfeldt UA, Gronbaek M, Becker U, Nielsen AS, Tolstrup JS. The number of persons with alcohol problems in the Danish population. Scand J Public Health 2011; 39(2):128-136.
6. Statens Institut for Folkesundhed SU. Den Nationale Sundhedsprofil. 2011. Sundhedsstyrelsen. Rygning & alkohol & operationer. Sundhedsstyrelsen; 2001.
Sundhedsstyrelsen. Komplikationer til undersøgelse og behandling. Fællesindhold 2011. 2010. 133-137.