Instruksen er for den akutte abdominalkirurgiske patient med uafklaret patologi. Instruksen gælder ikke for patienter mistænkt for ukompliceret appendicit, ukompliceret divertikulitis internt hernie eller kolecystit.
Denne instruks er en fællesinstruks for Radiologisk Afdeling og Gastroenheden og omhandler radiologisk udredning af AHA-patienten.
Instruksen er for den akutte abdominalkirurgiske patient med uafklaret patologi. Instruksen gælder ikke for patienter mistænkt for ukompliceret appendicit, ukompliceret divertikulitis internt hernie eller kolecystit.
Denne instruks er en fællesinstruks for Radiologisk Afdeling og Gastroenheden og omhandler radiologisk udredning af AHA-patienten.
Patientforløb startes af gastrokirurgisk læge på mistanke om en tilstand der vil kræve større akut kirurgi, f.eks. perforeret hulorgan, ileus, tarmiskæmi eller intraabdominal blødning. Det overordnede forløb er skitseret i vedhæftede flowchart. Alle patienter der er ”obs. fri luft/ileus” er pr. definition AHA-patienter.
Hvis der er indikation for radiologisk udredning, vil det være CT abdomen med iv kontrast uafhængigt af alder. Efter aftale med vagthavende radiolog kan ved behov foretages CT abdomen + thorax. Der kan ved stillet indikation endvidere foretages samtidig CT thorax-abdominal CT angio eller gives peroral kontrast uafhængigt af alder efter konference mellem radiolog og gastrokirurg.
Henvisning til billeddiagnostik: Der laves en best/ord på relevante CT-skanninger iht konference og instruks. Der forfattes et oplæg i henvisningen, og anføres telefonnummer, som der skal gives svar til, når skanning er foretaget. Gastrokirurg kontakter radiolog på 2-6258 - tast 1. sekretær omstiller til radiolog, og CT-skanningen visiteres. Her aftales ligeledes evt anvendelse af IV kontrast ved eGFR < 30 på vital indikation. Hvis der ikke svares på anførte nummer ved svar på skanningen ringes svar til gastrokirurgisk MV1 på 2-5210.
Som udgangspunkt vurderes alle AHA patienter klinisk af gastrokirurgisk bagvagt eller mellemvagt. I tilfælde af at ordinerende gastrokirurgisk læge er forvagt, skal indikation og oplæg være konfereret med mellemvagt/bagvagt.
Ved henvisning til CT skal det vurderes om patientens tilstand kræver lægefølge til undersøgelsen.
Målsætning for tidsrammen fra henvisning med efterfølgende telefonisk kontakt og til svar på CT foreligger er max. 2 timer.
Anvendelse af intravenøs kontrast:
Den som udgangspunkt fastsatte acceptable eGFR for anvendelse af IV kontrast er over 30.
Det prioriteres at få minimeret det diagnostiske delay, herunder hurtigt at kunne få tilstrækkelige informationer fra akutte billeddiagnostiske undersøgelser.
Det kan fra kirurgisk side vurderes, at risikoen for ikke-diagnosticeret intraabdominal patologi er større end risikoen for nyreskade ved brug af IV-kontrast hos patienter med let-til-moderat forhøjet serum kreatinin (eGFR< 30), da tilstanden oftest er forårsaget af den tilgrundliggende tilstand og præ renal uræmi og ikke af kronisk nyresvigt. For disse patienter vil det derfor ofte være hensigtsmæssigt, at der som udgangspunkt anvendes IV-kontrast, dog forud gået af konkret patientaccept, f.eks. i form af nedenstående passus i journal, i forbindelse med oplæg til CT-scanningen:
“Der er moderat nedsat eGFR, men patientens tilstand taget i betragtning er det indiceret aht. udredningen af de akutte abdominalsmerter at få foretaget CT-scanningen med IV-kontrast. Pt. er informeret om at scanning med kontraststof kan medføre både akut og blivende nyrepåvirkning, men at vi skønner at det er nødvendigt, af hensyn til at finde årsagen til mavesmerterne, at få foretaget skanningen med kontrast og patienten accepterer dette.”
Vedrørende almindelige forholdsregler hos patienter med kendt DM, nedsat nyrefunktion, metformin behandling mm og CT-skanning henvises til instrukser vedrørende disse. Der er som hovedregel ingen begrænsninger i forhold til en akut AHA CT-skanning.