Målgrupper og anvendelsesområde
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling, Hvidovre Hospital
Ved mere end 3 sammenhængende hellig-/weekenddage, skal der 1 ergoterapeut i vagt mhp. varetagelse af ergoterapi til patienter med primært dysfagi.
Ergoterapeuter der har vagtarbejde på Hvidovre Hospital. Som udgangspunkt er alle ergoterapeuter, som til daglig arbejder med patientbehandling af indlagte voksne, vagtbærende. Ergoterapeuten der tildeles en vagt skal have kvalifikationer sv.t. basis vurdering af synkefunktion i forbindelse med drikke- og spisefærdigheder, dokumentation i form af spise- og drikkevejledning, sende best ord på minus per os i SP og eventuel instruktion i øvelser til bedret synkefunktion.
Det tilstræbes, at vagten ser alle patienter, som har fået en best ord på dysfagi og udfører revurdering på de patienter, der tidligere har fået vurderet ”intet per os”. Ved revurderinger bør der ligge et oplæg fra den behandlende ergoterapeut i specialekommentar.
Ergoterapeuten på vagt er ansvarlig for at tjekke/prioritere og behandle best/ord. Best ord tjekkes fra kl. 8.30 til kl. 14.45.
Det er vigtigt, at kolleger, der lægger patienter til revurdering på listen, nøje beskriver, hvad der skal følges op på og hvornår.
Der oprettes en patientliste i SP ved hver helligdagsvagt, hvor der lægges max 6 patienter. Der skrives i specialekommentaren, hvad planen med patienten er, og der skal inden vagten prioriteres i forhold til, hvilke patienter der SKAL ses, og hvilke der kan vente, hvis der kommer mange nye.
I vagten udføres der fortrinsvis vurdering og revurdering af dysfagi. Ved nye best ord patienter vurderes det, om patienten har behov for en ergoterapeutisk indsats samme dag.
Nedenstående prioritering af patienterne følges:
Dokumentation og ydelsesregistrering foretages tidstro i forhold til behandlingstidspunktet. Se SP dokument om Journalføring - vurdering og indhold.
Vagter i jul og påske tilrettelægges af en afdelingsterapeut, der indkalder alle ergoterapeuter til et møde for at fordele julens mulige vagter og den kommende påskevagt i september måned.
Hvis der et år ikke er behov for en ergoterapeut på vagt over julen, kan der i stedet indkaldes til møde om påskevagten i december.
Der er som udgangspunkt 1 ergoterapeut på vagt, når der er mere end 3 på hinanden følgende hellig-/lukkedage. Dette sker hver år i påsken og nogle år i julen. Der kan, efter behov, være ændringer i antallet af ergoterapeuter på den enkelte vagt. Dette varsles med samme varsel.
Det tilstræbes at afsætte vagten på frivillig basis. Er dette ikke muligt, trækkes der lod, dog undtagen den eller de ergoterapeuter, der har været på vagt året før.
Arbejdstiden er fra kl.08.30 – 15.00.
Som udgangspunkt må man gerne bytte sin vagt med en kollega, så længe de rette faglige kompetencer er til stede på vagten. Dette skal koordineres med overterapeuten.
2.5.1. Ikke afsatte vagter
Ledige vagter afsættes mindst 4 uger før vagtdagen. Ved uplanlagt fravær afsættes vagten, når fraværet kendes.
I tilfælde af ikke afsatte vagter ved sygdom el.lign. forsøges vagten afsat på frivillig basis. Kan dette ikke lade sig gøre, afsættes vagten ved lodtrækning blandt de relevante ergoterapeuter dog undtaget den eller de, der har haft vagt året før.
2.5.2. Fravær i forbindelse med vagt
Hvis en ergoterapeut skulle blive syg på selve vagtdagen, kontakter hun/han en afdelingsterapeut. Der findes som udgangspunkt ikke en erstatning.
Ergoterapeuter, der er introduceret til dysfagi vurdering og behandling af voksne sv.t. basis, kan indgå i vagtordningen. Afdelingsterapeuterne i de enkelte specialegrupper er ansvarlige for introduktion til vagtarbejde.
Ledelse og ergoterapeuter i Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling har ansvar for at kende og anvende denne instruks. Derudover har ledelsen ansvar for at instruksen opdateres/revideres løbende. Instruksen er godkendt på LMU d. 21-02-22.