Fysioterapeuter, der beskæftiger sig med patienter med total knæalloplastik på Hvidovre Hospital.
Instruksen beskriver procedurer for best./ord., fysioterapi og ergoterapi til indlagte patienter opereret med total knæalloplastik på Hvidovre Hospital.
TKA: Total Knæ Alloplastik
Basismobilitet: Evnen til at komme ind og ud af seng, rejse sig fra og sætte sig i stol, gang over kortere distancer samt vending (1).
NRS (Numerisk rang skala): Et måleredskab til vurdering af smerteintensitet. NRS kan graduere patientens oplevelse af smerten – målt på skala fra 0 – 10 (2).
ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health): International Klassificering af Funktionsevne, Funktionsevne nedsættelse og Helbredstilstand. ICF´s domæner kan ses som afgrænsede aspekter af den samlede helbredstilstand. Disse domæner beskrives i et krops-, person- og samfundsmæssigt perspektiv i to komponenter: ”Kroppens funktioner og anatomi” og ”aktiviteter og deltagelse” (3).
Funktionsevne: Knytter sig som begreb til ICF og beskrives som en interaktion mellem flere komponenter - kroppens funktioner og anatomi, samt aktiviteter og deltagelse (4).
AROM (Aktiv Range of Motion) knæ: Måling af knæets aktive maksimale fleksion og ekstension (6)
3.1. Henvisningsprocedure:
Best./ord. til indlagte patienter, se instruksen Rekvirering af fysio- og ergoterapi (Bilag 1)
3.2. Indikation for fysioterapi og ergoterapi:
Alle patienter med knæ alloplastik henvises til fysioterapi. Fysioterapeut eller plejepersonalet sender en best./ord. på ergoterapi ved behov.
3.2.1. Restriktioner:
Alle patienter:
3.3. Kontraindikationer for fysioterapi:
Se operationsbeskrivelse.
3.4. Vurdering og undersøgelse:
Før fysioterapi/ergoterapi orienterer terapeuten sig i patientens journal og tager evt. kontakt til plejepersonalet for at høre, om patienten vurderes klar til behandling. Vurdering og undersøgelse kan indeholde følgende:
3.4.1. Tidligere funktionsevne:
En orientering om, hvordan patienten har klaret sig før indlæggelse, herunder grad af selvstændighed i forbindelse med basismobilitet, anvendelse af evt. gangredskab, samt evt. idrætsaktiviteter og erhvervsevne.
3.4.2. Aktuelle funktionsevne:
Fysioterapeuten undersøger og vurderer patientens funktionsevne i forhold til grad af selvstændighed ved transfer ind/ud ad seng, rejse/sætte sig og gangfunktion med angivelse af gangredskab.
Vurdering af:
3.4.3. Behandlingsmål:
I samråd med patienten og evt. pårørende fastsætter fysioterapeuten behandlingsmål på kort sigt, hvor alle aspekter af ICF, så vidt muligt, inddrages.
3.5. Behandling/genoptræning:
På operationsdagen:
Instruktion i:
Træning i basismobilitet:
0.postoperative dag SDK (sammedagskirurgiske patienter):
Patienterne gøres færdige med øvelser og mobilisering - udskrivelse samme dag.
1.postoperative dag og evt. følgende dage:
Øvelser som på operationsdagen.
Træningen foregår i træningslokalet, medmindre almentilstanden forhindrer det og suppleres med:
TKA:
Øvelser fra træningsguiden: ”Træningsguide til patienter med knæprotese”
Fokus er på træning af m. quadriceps og bevægelighed i knæet. Fleksion og især ekstension.
Ved udskrivelse: Testes aktiv ROM ud fra standardiseret manual (5)
Behandlingshyppighed: Dagligt, mandag – fredag.
3.5.1. Instruktion/information om:
Ved behandlingsstart informeres patienterne om det fysioterapeutiske behandlingstilbud under og efter indlæggelse.
Udlevering af pjecen: ”Træningsguide til patienter med knæprotese”
I forbindelse med udskrivelse informeres patienterne om ”copingstrategier” overfor smerter og ødem.
Fysioterapeuterne henviser til øvelser i APP: ”Mit Forløb”.
Der udleveres udlånsbeviser ved udlevering af gangredskaber.
3.5.2. Kriterier for afslutning af behandling/genoptræning:
Fysioterapi afsluttes, når patienterne opfylder udskrivelseskriterierne (pt. skal selvstændigt kunne komme ind/ud af sengen, rejse/sætte sig samt gå selvstændigt med passende gangredskab).
3.6. Dokumentation:
Fysioterapeuterne dokumenterer ved genoptræningens start og afslutning. Der skrives i patientens journal ud fra de smartteksts/smartphrases, der er tilgængelige i Sundhedsplatformen. Smartteksts /smartphrases i Sundhedsplatformen imødekommer kravene fra SP-dokumentet ”Journalføring - vurdering og indhold" (Bilag 4).
Intervention registreres med SKS koder efter hver undersøgelse og behandling.
Ved afslutning af genoptræningsforløbet dokumenteres patientens videre genoptræningsbehov. Ved behov for videre genoptræning i kommunalt regi udfyldes Almen genoptræningsplan og det dokumenteres i journalen (instruks ”Genoptræningsplaner, Amager Hvidovre Hospital”, Bilag 5).
Ledelse og medarbejdere i Fysio- og Ergoterapien har ansvar for at kende og anvende denne instruks i praksis. Derudover har afdelingsledelsen ansvar for at instruksen opdateres/revideres løbende.