3.1. Henvisningsprocedure
Henvisning til fysioterapi: Se vejledningen ”Rekvirering af fysio- og ergoterapi” (1).
3.2. Indikation for fysioterapi
Alle patienter med revision pga. infektion efter total hofte- eller knæalloplastik.
3.3. Kontraindikationer for fysioterapi
Se journal.
3.3.1 Restriktioner
Bevægerestriktioner: Tjek altid operationsbeskrivelse.
Belastningsrestriktioner: Tjek altid operationsbeskrivelse.
3.4. Vurdering og undersøgelse
Før fysioterapi begyndes, orienterer fysioterapeuten sig i patientens journal og tager evt. kontakt til plejepersonalet for at høre, om patienten vurderes klar til behandling. Vurdering og undersøgelse kan indeholde følgende:
3.4.1. Tidligere funktionsevne
En orientering om, hvordan patienten har klaret sig før primær THA/TKA, samt umiddelbart før aktuelle indlæggelse. Herunder grad af selvstændighed i forbindelse med basismobilitet, anvendelse af evt. gangredskab samt evt. fritidsinteresser/idrætsaktiviteter og erhvervsevne.
3.4.2. Aktuelle funktionsevne
Fysioterapeuten undersøger og vurderer patientens funktionsevne i forhold til grad af selvstændighed ved transfer ud af/ind i seng, rejse/sætte sig og gangfunktion med angivelse af gangredskab.
Vurdering af:
3.4.3. Behandlingsmål
I samråd med patienten og evt. pårørende fastsætter fysioterapeuterne behandlingsmål på kort og evt. lang sigt, hvor alle aspekter af ICF, så vidt muligt, inddrages.
3.5. Behandling/genoptræning
1.postoperative dag
2. postoperativ dag og frem til udskrivelse
Afhængigt af patientens almentilstand, evt. smerter og bevægerestriktioner fortsættes med liggende øvelser for ledbevægelighed og muskelstyrke, progression til siddende øvelser for knæekstensorer og stående øvelser afhængig af evt. belastningsrestriktioner.
THA
Fokus er på de vægtbærende øvelser mhp. træning af mm. glut. og m. quadriceps:
Desuden:
TKA
Fokus er på træning af m. quadriceps og bevægelighed i knæet
Desuden:
Fælles for inficeret THA og TKA
Information om behandlingsforløbet, som kan være yderst forskelligt, men fælles er, at leddet ikke må blive yderligere hævet, rødt og varmt efter træning.
Træningen kan foregå i lokalterapien, medmindre almentilstanden forhindrer det.
Behandlingshyppighed: På hverdage: 2 til 5 x ugentligt.
3.5.1. Instruktion/information
Ved behandlingsstart informeres patienterne om det fysioterapeutiske behandlingstilbud.
Ved behov udleveres patientinformationspjecerne: ”Træningsguide til patienter med hofteprotese” / ”Træningsguide til patienter med knæprotese”
I forbindelse med udskrivelse informeres patienterne om, hvordan smerter og ødem kan håndteres, og patienten informeres om det videre behandlingsforløb. Herunder gennemgang af evt. genoptræningsplan (instruks ”Genoptræningsplan”) (4).
Der udleveres udlånsbeviser ved lån af gangredskaber.
3.5.2. Udskrivelse
Patienterne udskrives efter lægelig vurdering. Ved behov for videre genoptræning udarbejdes genoptræningsplan (GOP), almen eller specialiseret, og det dokumenteres i journalen (instruks: ”Genoptræningsplaner”).
3.5.3. Ambulant specialiseret genoptræning
Opfølgning (information, korrektion, progression) af de givne instruktioner afhængig af restriktioner, og med fokus på leddets tilstand (hævelse, rødme, smerte).
3.5.4 Kriterier for afslutning af specialiseret genoptræning
Når der ikke længere er behov for specialiseret genoptræning ud fra ovenstående kriterier.
3.6. Dokumentation
Der dokumenteres i patientens journal efter hvert besøg (i vurderingsskema eller som et notat) ud fra de smartteksts/smartphrases, der er tilgængelige i Sundhedsplatformen. smartteksts /smartphrases i Sundhedsplatformen imødekommer kravene fra SP-dokumentet ”Journalføring - vurdering og indhold" (5).
Intervention registreres med SKS koder efter hver undersøgelse og behandling.
Ved afslutning af det indlagte forløb dokumenteres patientens videre genoptræningsbehov. Ved behov for videre genoptræning udfyldes genoptræningsplan (GOP). Ved afslutning af den specialiserede genoptræning og behov for videre genoptræning i kommunalt regi, sendes en korrespondancemeddelelse til kommunen.