SP

Sundhedsplatformen

Udskrivning

Kan ske fra både stationært afsnit, ambulatorium og akutmodtagelse/-

Snitfladekatalog for genoptræning

Beskrivelse og tydeliggørelse af de faglige kriterier, der ligger til grund for sondering mellem almen og specialiseret, ambulant genoptræning indenfor specifikke diagnosegrupper. Snitfladekataloget er udarbejdet af en tværfaglig og tværsektoriel arbejdsgruppe og er et bilag til Sundhedsaftalen for Region Hovedstaden.

Almen genoptræning

Foregår i en kommune. 

Afgrænsningen mellem almen genoptræning og specialiseret genoptræning er detaljeret beskrevet i Snitfladekatalogerne.

Specialiseret genoptræning

Foregår på hospital og er af Sundhedsministeriet defineret ud fra to kriterier:

  1. Patienterne har behov for genoptræningsindsatser, der varetages af autoriserede sundhedspersoner med specialiserede kompetencer indenfor deres fagområde og med tæt koordinering af genoptræning, udredning og ambulant hospitalsbehandling.
  2. Patientens sikkerhed: ”Genoptræningsindsatserne varetages på hospital, hvis genoptræningen af hensyn til patientens sikkerhed forudsætter mulighed for bistand fra andet sundhedsfagligt personale, som kun findes i hospitalsregi” fx speciallæger
  3. Patienten sakl stadig have et åbent forløb i relevante ambulatorie/afdeling

Delt forløb

Lægen eller fysioterapeuten har på udskrivningstidspunktet vurderet, at patienten indledningsvis har behov for specialiseret, ambulant genoptræning i hospitalsregi i en afgrænset periode, inden patienten overgår til almen, ambulant genoptræning i kommunalt regi.

Lægen kan ved ambulant kontrol vurdere, at genoptræningen ved behov kan overgå fra almen- til specialiseret genoptræning.

Specialiseret rehabilitering

Foregår på særlige enheder, og betalingen varetages i fællesskab af patientens region og kommune.

Patienten har behov for både genoptræningsindsatser og andre rehabiliteringsindsatser, som varetages af teambaserede, autoriserede sundhedspersoner og andre fagpersoner med specialiserede kompetencer, indenfor deres fagområde. Der er særlige krav til tilrettelæggelse af helhedsorienterede forløb, timing og organisering. Det drejer sig typisk om komplicerede, omfattende, sjældne og/eller alvorlige funktionsnedsættelser af væsentlig betydning for flere livsområder. Herunder oftest omfattende mentale funktionsnedsættelser, men det kan gælde alle områder.

  • Der skal altid være en tværfaglig vurdering bag beslutningen om at udarbejde en GGOP til specialiseret rehabilitering.
  • Kommunen skal inddrages så tidligt som muligt, så kommunale aktører kan nå at deltage i udskrivningskonference og finde det rette tilbud til patienten.
  • Det er kommunen, der beslutter, hvordan opgaven skal løftes, herunder beslutte hvilket rehabiliteringstilbud, patienten skal have.
  • Involver altid din leder, hvis en patient skal udskrives med GGOP til specialiseret rehabilitering.