Fysioterapeuter ansat i Fysio- og Ergoterapien, der informerer, undersøger og behandler kvinder med descensus vaginalis og samtidig mangelfuld bækkenbundsfunktion.
Instruksen beskriver procedurer for henvisning, undersøgelse og behandling/genoptræning til patienter med descensus vaginalis og samtidig mangelfuld bækkenbundsfunktion på Hvidovre Hospital.
Descensus vaginalis: Nedsynkning af uterus, for- og/eller bagvæg samt evt. skedetop.
Mangelfuld knibefunktion: Ophævet knibfunktion, dyskoordineret knibefunktion eller meget svag knibefunktion < styrke 2 på Oxfordskala 0-5.
Numerisk Rang Skala (NRS): Redskab til måling af smerteintensitet. Patienten angiver smerteintensitet på en linje fra 0-10, hvor 0 er ingen smerter og 10 værst tænkelige smerter (1).
Visuel Analog Skala (VAS): Redskab til måling af smerteintensitet. Patienten angiver smerteintensiteten med en streg/kryds på en linje fra 0-100mm, hvor den en ende indikerer ingen smerter, og den anden ende indikerer værst tænkelige smerter (1).
Modificret Oxfordskala 0-5: Skala, der bruges til evaluering af bækkenbundsen muskelstyrke ved vaginal eksplorationn (2).
Dietz Tonicity Scale: Skala, der bruges til evaluering af bækkenbundsmusklernes hviletonus ved vaginal eksploration (3).
Best/ord sendes til Fysio og Ergoterapien via Sundhedsplatformen (SP).
Patienter, der har fået konstateret nedsynkninger af underlivsorganer og samtidigt mangelfuld knibefunktion.
Før opstart af fysioterapi orienterer fysioterapeuten sig i patientens journal og tager evt. kontakt til sygeplejerske og lægen i Gynækologisk Ambulatorium. Der er fokus på gennemgang af det hidtidige behandlingsforløb i Gynækologisk afdeling og evt. forløb i Gastroenheden.
Vurdering og undersøgelse kan indeholde følgende:
Udfra journalen afdækkes tidligere bækkenbunds- og inkontinensproblematikker.
Følgende afdækkes via samtale med patienten og læsning af journalen: Hvilken nedsynkning der er tale om, om der er blære- eller tarmtømningsbesvær cystitsymptomer, fremfald af celer i introitus.
Patientens nedsynkningsgener afdækkes. Forbedrende og forværrende faktorer på graden af nedsynkning, hvordan det åvirker patientens hverdag.
Blæretømningsbesvær, hyppighed afdækkes.
Begrænsninger i dagliglivet pga. nedsynkning; fritidsaktiviteter, arbejdsliv, socialliv, seksualliv.
Samtidig tilstedeværelse af urin- eller analinkontinens afdækkes ligeledes.
Tidligere erfaring med bækkenbundstræning, biofeedback og/eller el-stimulationsbehandling afdækkes.
Der spørges ind til, om patienten har samtidige smerteproblematikker relateret til underliv/bækkenbund. Hvis der er samtidig smerteproblematik, afdækkes smertelokalisation og karakter, om den er konstant/intermitterende, lindrende/forværrende faktorer.
Merteintensitet afdækkes vha. VAS (1) eller NRS (1). Tidligere behandlingstiltag i relation til smerter afdækkes.
Patientens ressourcer og begrænsninger samt forventninger til behandlingen afdækkes.
Der fastsættes behandlingsmål i samarbejde med patienten. Behandlingsmål kan være: forbedring af bækkenbundsfunktion, reduktion af nedsynkningsgener og evt. inkontinensgener, bedre håndtering af nedsynknings- og inkontinensproblematik, afklaring af træningspotentiale.
Inden undersøgelsen informerer fysioterapeuten patienten, hvad det fysioterapeutiske tilbud indeholder, og der indhentes samtykke, inkl. samtykke til at palpere bækkenbunden.
Patienten informeres om bækkenbunden og lukkemusklens anatomi, funktion og korrekt knibeteknik ud fra plancher /bækkenmodel. På plancher vises nedsynkning af livmoder, for- og/eller bagvæg samt skedetop.
Ved inspektion inspiceres for evt. fremfald/prolaps med og uden bugpres.
Patienten tilbydes vaginal og evt. anal palpation mhp. instruktion i korrekt knibeteknik samt vurdering af bækkenbundens og lukkemusklens funktion (2). Muskelstyrke afdækkes via modificeret Oxford Scale 0-5 og statisk og dynamisk muskeludholdenhed bestemmes (2).
Hviletonus kan bestemmes ud fra Dietz Tonicity Scale (3). Der registreres nedsynkning af livmoder, for- eller bagvæg.
Eventuelle palpationssmerter beskrives ift. smertelokalisation, karakter og intensitet med VAS eller NRS (1).
Undersøgelse med biofeedback kan foretages mhp. undersøgelse af bækkenbundsfunktionen i liggende, siddende og stående stillinger samt funktionelt ved f.eks. forflytninger, host, løft m.m.
Instruktion i hjemmetræning med bækkenbundsøvelser ud fra undersøgelsesfund.
Behandling med el-stimulation, biofeedback eller vibrationsbehandling ved behov.
Instruktion i udspændings- og afspændingsøvelser ved behov.
Evt. instruktion i brug af kontinenstamponer eller ringbehandling f.eks. ved fysisk aktivitet.
Instruktion i smertereduktion/håndtering ved behov.
Patienten kan tilbydes 3-5 behandlinger i Fysio- og Ergoterapien med 1-2 mdr.`s interval. Behandlingerne består overvejende af information, instruktion og vejledning i selvtræning. Der skal udarbejdes en specialiseret genoptræningsplan fra 1. behandling.
Der dokumenteres i patientens journal efter hvert besøg (i vurderingsskema eller som et notat) ud fra de smarttexts/smartphrases, der er tilgængelige i Sundhedsplatformen. Smarttexts/smartphrases i Sundhedsplatformen imødekommer kravene fra SP-dokumentet ”Journalføring - vurdering og indhold".
Intervention registreres med SKS koder efter hver undersøgelse og behandling.
Ledelse og medarbejdere i Fysio- og Ergoterapien har ansvar for at kende og anvende instruksen (Descensus vaginalis og samtidig mangelfuld bækkenbundsfunktion - fysioterapeutisk undersøgelse og behandling) i praksis.
Derudover har afdelingsledelsen ansvar for at instruksen opdateres/revideres løbende.