Formål
At sikre, at personale, patienter og pårørende ikke udsættes for utilsigtet stråling ved undersøgelser i Radiologisk sektion eller med sektionens eksterne røntgenappartur.
At personalet skal vide, hvordan de forholder sig, hvis en person formodes at være udsat for utilsigtet røntgenstråling.
At personalet skal vide, hvordan de skal håndtere en faresitusuation.
Tilbage til top
Målgrupper og anvendelsesområde
Alle patienter og alt personale tilknyttet Radiologisk sektion Amager-Hvidovre hospital
Tilbage til top
Definitioner
Utilsigtet stråling. Bestråling, der overstiger det, der påføres patient og/eller personale ved korrekt brug af strålekilder og medicinsk bestråling, der er væsentlig forskellig fra den tilsigtede (Strålebeskyttelsesloven)
Tilbage til top
Fremgangsmåde
Strålebeskyttelse:
- Ved et hvert røntgenrum og mobilt røntgenapparat forefindes det nødvendige antal blyforklæder, blyhandsker og gonadeafdækning.
- Ved gennemlysningsrum og CT-skannere skal blyforklæder være af frakketypenære og der skal desuden være thyroidea-beskyttere. I gennemlysningsrum skal der endvidere være blybriller.
- Pårørende er normalt ikke til stede i rummet ved røntgenundersøgelser. Hvis der er tale om røntgenundersøgelse af børn, handicappede, etc. kan det tillades, at pårørende/hjælper er til stede i rummet under røntgenundersøgelse. I så fald skal de bære den fornøden blyafdækning.
- Personale bærer altid blyforklæde, hvis deres tilstedeværelse er påkrævet i røntgenrummet til en røntgenundersøgelse. Ved gennemlysninger og CT-skanninger skal der bæres thyroideabeskytter, og blyforklædet skal være af frakketypen.
- Ved brug af transportabelt apparat undgås horisontale stråleretninger så vidt muligt. Er det undtagelsesvis nødvendigt, og hvis andre personer kan blive udsat for den direkte stråling, skal der umiddelbart bag patient og kassette anbringes en blyafdækning med mindst 1 mm bly. Se endvidere VIP:FBE.RTG.2.2 Røntgen af thorax på stuen
- Der henvises i øvrigt til Bekendtgørelse nr. 671 om brug af strålíngsgeneratorer
Utilsigtet stråleudsættelse:
Ved formodning om utilsigtet stråleudsættelse af patienter, pårørende eller personale, skal radiografen straks orientere nærmeste leder.Nærmeste leder skal vurderer, om den utilsigtede stråleudsættelse har mindre betydning så patientforløbet kan fortsætte, eller om den utilsigtede stråleudsættelse er betydelig og får konsekvens for patientforløbet.
Radiografen opretter en 'Utilsigtet hændelse'.
Nærmeste leder tager stilling til, om den ansvarlige fysiker skal kontaktes for at vurdere, om den utilsigtede stråleudsættelse er opstået pga. apparatursvigt, og hvilke forholdsregler der eventuelt skal iværksættes. Dette skal dokumenteres i en fejlrapport via Medusa.
Sektionsledelsen orienteres om den utilsigtede stråleudsættelse og er ansvarlig for
- at der skal foretages en indberetning til Enhedsledelsen
- at vurdere, om der skal igangsættes en undersøgelse af årsagen til den utilsigtede stråleudsættelse
- at vurdere, om der skal udfærdiges en fejlrapport
- at der bliver lavet indberetning til relevante myndigheder
Faresituation:
Hvis der indtræder en faresituation ved brug af medicoteknisk udstyr i Radiologisk sektion, skal personalet snarest muligt træffe foranstaltninger til at afværge og begrænse faren, samt underrette den ansvarlige fysiker.
I tilfælde af mekanisk fejl på udstyr (f.eks. patient sidder fast i apparatet) eller eksponeringsfejl (f.eks. apparatet vil ikke slukke for røntgenstrålingen) i røntgenrummet, gøres følgende:
- Brug nødstopknap
- Bring patienten ud af rummet
- Informer nærmeste leder og/eller fysiker
- Skriv skilt med tekst: 'Apparat ude af drift' og læg på pulten og på selve apparatet
- HvH: Skriv på vagt-tavlen og i vagtbogen, at apparatet i rum XX er ude af drift, må ikke bruges. AMH: På tavlen på gangen. HUSK dato og initialer.
- Skal herefter meldes i Medusa og som utilsigtet hændelse, hvis der har været patient indblandet.
Tilbage til top
Ansvar og organisering
Sektionsledelsen er ansvarlig for denne instruks, personalet for efterlevelse.
Tilbage til top
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bekendtgørelse nr 669 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse
Bekendtgørelse nr. 671 om brug af strålingsgeneratorer
Bekendtgørelse nr. 706 om ændring af bekendtgørelse om brug af strålingsgeneratorer
Tilbage til top
Bilag
Tilbage til top