Anlæg indrettet til anvendelse af strålekilder på Amager og Hvidovre Hospital

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre overblik over, hvilke anlæg på Amager og Hvidovre Hospital, der er indrettet til anvendelse af strålekilder samt beskrivelse af afskærmningsgrad.

At give oversigt over områder klassificeret som henholdsvis overvåget og kontrolleret samt sikre korrekt skiltning i forhold til klassificering.

At sikre korrekt afskærmning ved indretning af nye anlæg samt ved ændringer på allerede eksisterende anlæg.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Afdelinger på Amager og Hvidovre Hospital, der har og anvender strålekilder. Personale fra Center for Ejendomme (CEJ) der er involveret i etablering af nye eller ændring af eksisterende røntgenanlæg samt personale med ansvar for skiltning.

Tilbage til top

Definitioner

Anlæg: Rum, herunder laboratorier, radiografirum og opbevarings- og affaldsrum, med tilhørende bygningsdele, der er konstrueret og indrettet til at yde strålebeskyttelse ved brug af strålekilder, samt køretøjer, der er konstrueret og indrettet til at yde strålebeskyttelse ved anvendelse af strålekilder.

Strålekilde: Radioaktivt stof eller strålingsgenerator.

Overvåget område: Et område skal klassificeres som overvåget:
hvis en arbejdstager ved ophold i området ved drift eller ved hændelser og uheld vil kunne modtage en effektiv dosis på mere end 1 mSv/år, dog højst 6 mSv/år, eller en ækvivalent dosis til hud eller ekstremiteter på mere end 50 mSv/år, dog højst 150 mSv/år.

Kontrolleret område: Et område skal klassificeres som kontrolleret:
1) hvis en arbejdstager ved ophold i området ved drift eller ved hændelser og uheld vil kunne modtage en effektiv dosis på mere end 6 mSv/år eller en ækvivalent dosis til øjelinsen på mere end 15 mSv/år eller en ækvivalent dosis til hud eller ekstremiteter på mere end 150 mSv/år eller
2) hvis der er væsentlig risiko for forurening med radioaktivt materiale af omgivende områder.

Strålebeskyttelsesekspert: For radioaktivt stof: Hospitalets fysiker indenfor nuklearmedicin, for strålingsgeneratorer: Hospitalets fysiker indenfor diagnostisk radiologi.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Oversigt over anlæg

En virksomhed, der er ansvarlig for et anlæg, skal føre en fortegnelse, der indeholder følgende oplysninger (BEK 670 §17, BEK 671 §10):
1) Oplysninger til entydig identifikation af anlægget.
2) Anlægstype (kun et krav for anlæg anvendt til radioaktive stoffer)
3) Tegning af anlægget med oplysninger om konstruktionen og indretningens evne til at yde strålebeskyttelse.
4) Eventuel klassifikation som kontrolleret eller overvåget område.
5) For anlæg, for hvilke der er krav om eftersyn, dato for sidste eftersyn samt seneste dato for næste eftersyn.

For at imødekomme kravene i bekendtgørelserne samt sikre overblik over, hvilke anlæg, der er indrettet til anvendelse af strålekilder på Amager og Hvidovre Hospital, skal der for hver relevant afdeling udarbejdes en anlægsoversigt, der beskriver afdelingens anlæg og hvorledes de er afskærmet.

Anlæg skal være registreret i Sundhedsstyrelsens register for strålekilder og anlæg. Afdelingsledelsen sørger sammen med strålebeskyttelseseksperten for at registreringen er på plads før anvendelse.

 

Overvågede og kontrollerede områder

For alle anlæg skal det vurderes, om området skal klassificeres som overvåget eller kontrolleret. Vurderingen foretages af strålebeskyttelseseksperten på baggrund af sikkerhedsvurderingen.

Hvor brug af strålekilder giver anledning til, at et område skal klassificeres som overvåget område, skal området, hvor det er relevant i forhold til den radiologiske risikos karakter og omfang, være skiltet med advarselsskilt for ioniserende stråling.

Hvor brug af strålekilder giver anledning til, at et område skal klassificeres som et kontrolleret område, skal området være skiltet med advarselsskilt for ioniserende stråling.

Alle skilte skal være tydelige og holdbare og være i A5 format eller større.

Se Bilag: Advarselsskilte til klassificering af områder for tekst og udseende.

Det enkelte rums status af ’Overvåget område’ eller ’Kontrolleret område’ skal fremgå af anlægsoversigten og det skal ligeledes fremgå, hvor skilte for overvågede og kontrollerede områder skal opsættes. Skiltning markeres med et nummer svarende til det skilt, der skal opsættes.

Afdelingsledelsen rekvirerer opsætning af skilte hos CEJ.

Links til de enkelte afdelingers anlægsoversigt

Anlæg indrettet til anvendelse af strålekilder på Amager og Hvidovre Hospital.docx 

Bilag - Advarselsskilte til klassificering af områder.pdf

Bilag - AMH Akutklinik.docx

Bilag - AMH Endokrinologisk Amb.docx

Bilag - AMH Røntgenafdeling.docx

Bilag - HVH Akutmodtagelse.docx

Bilag - HVH COP.docx

Bilag - HVH Dagkirurgisk Afdeling.docx

Bilag - HVH Gas Endoskopiafsnit.docx

Bilag - HVH Klinisk fysiologi og Nuklearmedicin.docx

Bilag - HVH Ortopædkirurgisk Amb.docx

Bilag - HVH Osteoporoseenheden.docx

Bilag - HVH Røntgenafdeling.docx

Bilag - Oversigt over stråleområder til tekniketage.docx

Bilag - Oversigt over stråleområder til tekniketage.pdf

Tekniketage på Hvidovre Hospital

De fleste anlæg på Hvidovre hospital er placeret på ambulatorieetagen. Afskærmning for de anlæg mod etagen ovenover er defineret som betondækket mellem de to etager. Under betondækket men over ambulatorieetagen findes en tekniketage, hvortil Center for Ejendommes teknikere har adgang. Denne etage er ikke afskærmet i forhold til anlæg med strålekilder og adgang dertil skal derfor planlægges.

Ved adgang til tekniketagen aftales tidspunkt med afdelingen, hvor anlægget er placeret. Der anvendes ikke stråling mens teknikeren befinder sig over anlægget. Det er vigtigt, at brugerne af anlægget bliver gjort opmærksom på, at der ikke må anvendes stråling i den aftalte periode.

I særtilfælde kan der gives adgang til tekniketagen mens strålekilderne anvendes. Adgangen gives på baggrund af beregninger af strålebeskyttelseseksperten, og de involverede teknikere bliver gjort bekendt med strålingsrisikoen.

Ved adgangsveje til tekniketage i områder med anlæg til strålekilder opsættes advarselsskilte. Skiltene opsættes af Center for Ejendomme.

Se Bilag: Oversigt over stråleområder til tekniketage.

 

Nye anlæg og ændringer af eksisterende anlæg

Ved ændring af eksisterende anlæg eller ved oprettelse af nye anlæg til anvendelse af strålekilder kontakter afdelingsledelsen strålebeskyttelseseksperten samt Center for Ejendomme så tidligt som muligt i projektfasen. Strålebeskyttelseseksperten rådgiver byggeprojektleder om de nødvendige afskærmningsforhold. Det skal være muligt for strålebeskyttelseseksperten at besigtige byggeriet undervejs i byggeriet, dette aftales mellem projektleder og strålebeskyttelsesekspert.

Det påhviler afdelingsledelsen at anmelde og registrere strålekilde og anlæg hos Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelses (SIS), dette gøres i samarbejde med strålebeskyttelseseksperten og leverandøren af strålekilden.

Projektets byggeleder fremsender en plantegning for det pågældende rum til strålebeskyttelseseksperten, med tydelig angivelse af byggematerialer for gulve, lofter, vægge, døre og evt. ruder af blyglas. Plantegning anvendes ved anmelde til SIS samt til opdatering af afdelingens anlægsoversigt.

Kontrol og inspektion af afskærmningen af strålekilder og måling af dosisniveau kan til enhver tid foretages når dette skønnes nødvendigt af strålebeskyttelseseksperten eller på forlangende af SIS.

 

Nedtagning og ændringer på eksisterende anlæg

I anlæg, der har været anvendt til radioaktivt materiale udføres kontrolmålinger, der skal sikre, at der ikke længere er radioaktivitet tilbage. Er der ikke længere radioaktivitet i anlægget kan håndværkerne få adgang til nedtagning/ændring.

Vægge afskærmet med bly skal nedtages efter gældende regler for håndtering af blyholdigt materiale. Ligeledes skal blyholdigt affald opsamles og bortskaffes efter gældende regler.

Det påhviler afdelingsledelsen at afmelde anlæg hos Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelses (SIS), dette gøres i samarbejde med strålebeskyttelseseksperten.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen har sammen med strålebeskyttelseseksperten ansvaret for at anlægsoversigten beskriver afdelingens anlæg og at oversigten opdateres ved ændringer.

Afdelingsledelsen har ansvaret for at registreringen af anlæg hos Sundhedsstyrelsen er på plads før anvendelse. Afdelingsledelsen har endvidere ansvaret for, at skiltning for overvågede og kontrollerede områder er på plads.

Center for Ejendomme har ansvaret for korrekt udførelser af afskærmning samt fremsendelse af plantegning. Center for Ejendomme har endvidere ansvaret for, at den skiltning afdelingen rekvirerer er korrekt opsat i forhold til anlægsoversigt.

Center for Ejendomme har ansvaret for skiltning til tekniketage samt sikring af, at anvendelsen af strålekilder i området er lukket ned i det fornødne tidsrum.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag