12.2.HH.4.1. Kvalitetskontrol af strålingsmonitorer

Formål

Målgruppe og anvendelsesområde

Fremgangsmåde

Funktionstest

Kvalitetskontrol

Ansvar og organisering

Formularer

Definitioner

Referencer

Bilag/links

Dokumentation/arkiv

 

Formål

Formålet er at dosishastighedsmålere, persondosimetre, kontamineringsmonitor og betaprober fungerer optimalt. Dette sikres gennem hyppig funktionstest og regelmæssig kvalitetskontrol, som beskrevet i dette dokument.

 

Målgruppe og anvendelsesområde

Denne instruks er gældende for alle medarbejdere, der udfører kvalitetskontrol på strålingsmonitorer i klinisk fysiologisk/nuklearmedicinsk sektion, Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed, Hvidovre Hospital.

 

Fremgangsmåde

Funktionstest

Udføres for dagligt brugte apparater hver dag. Apparater, der anvendes sjældnere, checkes hver måned. Strålingsmonitorer i skadestuen checkes og udskiftes med instrumenter fra afdelingen efter rotationsprincip, en gang om måneden.

Batteriet checkes i henhold til apparatets vejledning (Analogt instrument: Typisk en indstilling af omskifteren til battericheck. Digital instrument: Typisk en tekst eller et symbol, der angiver "Low battery"). Det kontrolleres at instrumentet giver udslag ved måling på Tc99m (fra et færdigt kit eller eluat) eller en anden veldefineret strålekilde.

 

Kvalitetskontrol

Kvalitetskontrollen udføres årligt.

Kilder til kvalitetskontrol:

 

Følsomhed måles med kilder med kendt aktivitet i fast afstand:

  1. Anbring kilden på bord eller anden plan overflade, så vidt muligt bruges det samme lokale hver gang.
  2. Anbring monitoren, således at det mest følsomme område peger mod kilden. Afstanden kan være enten 100 cm, 50 cm, 30 cm eller 10 cm afhængig af kilden, men skal for et givet instrument og kilde være den samme hver gang. 
  3. Aflæs værdien i µSv/h eller cps og noter følsomheden som forholdet mellem målt værdi og aktivitet.
  4. Følgende noteres i regneark: Dato, apparaturnavn og -nummer, isotop, evt. serienummer på kilden, måleafstand, aktivitet af kilden på måletidspunktet, måleværdi og følsomhed.
  5. For instrumenter med alarm checkes alarmgrænsen, ved at placere instrumentet nær kraftig kilde. Persondosimetre skal give alarm ved 100 µSv/h.

 

Da de målte værdier kan svinge betydeligt selvom instrumentet fungerer optimalt, er det ikke muligt at angive snævre grænser for accept af instrumentet. For monitorer der kan angive dosis målt over en periode, kan man nulstille monitoren og lade den måle dosis over en periode på flere timer.

 

Ansvar og organisering

Medicinsk Fysisk Ekspert har ansvar for udarbejdelse, vedligeholdelse og realisering af dokumentet.

Klinisk Ansvarlig Sundhedsperson har ansvar for godkendelsen.

Funktionstest udføres af isotoplaboranten. Kvalitetscheck udføres sædvanligvis af Medicinsk Fysisk Ekspert eller af bioanalytikere instrueret i dette.

 

Formularer

Ingen standardformular.

 

Definitioner

Strålingsmonitor: apparat, der måler gamma-, røntgen- eller beta-stråling fra åbne eller lukkede radioaktive kilder. Definitionen begrænses til apparater, der anvendes i forbindelse med strålehygiejne, inklusive persondosimetri.

 

Dosishastighedsmåler: Strålingsmonitor (typisk med Geiger-Müller-rør), der kan måle dosishastighed (f.eks. miljødosisækvivalent pr. tidsenhed, H*(10) i enheden µSv/h). Anvendes til alle former for strålehygiejne, afhængig af måleområde (energi-linearitet og spændvidde for dosishastigheder). Omfatter ikke persondosimetre.

 

Betaprobe: Geiger-Müller-rør med tynd indkapsling til måling af beta-emittere.

 

Kontamineringsmonitor: Strålingsmonitor, der angiver niveau af gamma- og røntgenstråling i counts pr. second. Anvendes typisk til måling på affald og til dekontaminering.

 

Funktionstest: Hurtig test af om apparatet giver udslag. Omfatter desuden kontrol af batterier.

 

Referencer

Bekendtgørelse 670 af 1. juli 2019 samt Sundhedsfagligt Råds kvalitetshåndbog.

 

Bilag/links

Ikke relevant

 

Dokumentation, arkiv

De udførte funktionstest og kvalitetskontroller noteres på relevante skemaer med dato og initialer. Disse skemaer arkiveres i 5 år.