Målgruppe og anvendelsesområde
Dekontaminering af personer eller overflader
Måling af ekstern stråling fra patienter
Oversigt over sektionens strålingsmonitorer samt vejledning i betjening af dem.
Denne vejledning er gældende for alle medarbejdere, der benytter strålingsmonitorer i klinisk fysiologisk/nuklearmedicinsk sektion, Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed, Hvidovre Hospital.
Kort gennemgang af anvendelsesområder for strålingsmonitorer, sidst i vejledningen er billeder af de enkelte instrumenter.
Anvend Geiger-Müller-instrument med probe. Minimonitor 900G (gult instrument fra Thermo) har en passende følsomhed for de fleste isotoper, dog ikke for energier under 50 keV. Proben føres langsomt henover måleemnet, affaldet kan kasseres, hvis dosishastigheden er <0,3 µSv/h, svarende til baggrundsstrålingen. Siden på proben er mest følsom (på andre instrumenter kan det være enden på proben, se de enkelte vejledninger).
Se i øvrigt vejledning 10.2.HH.2 Radioaktivt affald
Dekontaminering af personer eller overflader
Afhængigt af isotop, kan man vælge forskellige instrumenter, men oftest vil et instrument med scintillationsprobe (f.eks. Thermo mini 900 med NaI-probe) være et godt valg, på grund af den høje følsomhed og det store energiområde, det dækker. Til rene beta-emittere med høj energi skal instrument med beta-probe anvendes, f.eks. Forurenings- og intensitetsmåler M 87 (orange instrument fra Civilforsvaret). Ved overfladekontaminering eller ved kontaminering med gamma- og beta-emittere med lav energi, kan Herfurth Microcont (orange overflademonitor til hånd-måling) anvendes.
Instrumenterne måler i counts pr. second (cps), dvs. instrumenterne er ikke kalibreret til miljødosishastigheder (µSv/h).
Enden af proben (ved stråling med lav energi skal beskyttelseslåg evt. afmonteres) holdes tæt ved måleemne, emnet afskærmes/afvaskes/opbevares, indtil stråling er mindre end 3 gange baggrund, dvs. ca. 0,3 cps ved almindeligt baggrundsniveau.
Se i øvrigt vejledning 14.2.HH.1. Dekontaminering
Måling af ekstern stråling fra patienter
Brug samme instrument som til affaldsmåling. Mål i afstanden 1 m.
Anvend flademonitor (Herfurth Microcont).
Ansvarlig fysiker har ansvaret for udarbejdelse og revision af denne vejledning.
Sektionens ledelse har ansvar for at godkende og realisere denne vejledning.
Vejledningen skal kendes og følges af alle ansatte der benytter strålingsmonitorer i sektionen.
Ikke relevant
Strålingsmonitor: apparat, der måler gamma-, røntgen- eller beta-stråling fra åbne eller lukkede radioaktive kilder. Definitionen begrænses til apparater, der anvendes i forbindelse med strålehygiejne, eksklusive persondosimetri (se 13.2.HH.3. Elektroniske persondosimetre).
Dosishastighedsmåler: Strålingsmonitor (typisk med Geiger-Müller-rør), der kan måle dosishastighed (f.eks. miljødosisækvivalent pr. tidsenhed i enheden µSv/h). Anvendes til alle former for strålehygiejne, afhængig af måleområde (energi-linearitet og spændvidde for dosishastigheder).
Miljødosisækvivalent, H*(10): Et mål for effektiv dosis, målt 10 mm inde i 30 cm kugleformet fantom, ved parallelt strålefelt direkte forfra på måleinstrumentet. Er sammenlignelig med persondosisækvivalent, Hp(10), som måles med persondosimetre. Forskellen er at der er brugt et mere menneskelignende fantom til kalibrering af sidstnævnte.
Betaprobe: Geiger-Müller-rør med tynd indkapsling til måling af beta-emittere.
Scintillationsprobe: NaI-krystal til detektion af lave dosishastigheder og lave gamma-energier.
Ikke relevant
12.2.HH.4.1. Kvalitetskontrol af strålingsmonitorer
12.2.HH.4.4. Herfurth microcont
12.2.HH.4.5. Intensitets- og forureningsmonitor M87
13.2.HH.3. Elektroniske persondosimetre RAD 60 S
13.2.HH.3.1. Elektroniske persondosimetre EPD MK2+
###TABEL_1### ###TABEL_2###