Målgruppe og anvendelsesområde
At angive retningslinier for betjening og kvalitetskontrol af gammatælleren 2480 Wizard.
Instruksen er gældende for alle medarbejdere, der betjener 2480 Wizard i sektion 239 på Hvidovre Hospital.
Opbygning af gammatæller:
Tælleren er opbygget med blyafskærmning mellem tællebrønden og prøverør.
Afskærmning
af brønd: 50 mm
mellem prøver: 75 mm
Krystalstørrelse: 3,15" x 3"
Protokolopsætning:
Vi benytter henfaldskorrigeret tælletal, og protokollerne kodes med følgende parametre:
Protokolnummer
Protokolnavn
Protokolbeskrivelse
Isotop
Antal af isotoper
Max tælletid og tælletal
Desuden tages der stilling til om man vil anvende følgende parametre:
Dynamic windows
Spillover correction
Background correction
Decay correction
Normalt fravælges spillover correction.
Forberedelse til tælling:
Hvide plastholdere i sorte racks transporterer prøverør hen til brønden og retur. 2480 Wizard har høje, hvide prøveholdere i to størrelser som kun benyttes til denne tæller.
Check at de hvide prøveholdere er sat korrekt i racket d.v.s. de høje kanter skal være vinkelret på racket.
Forrest på de sorte racks ses en hvid plast ID-clip, her sættes stregmarkering for henholdsvis racknummer (som er fortløbende) og protokolnummer, der bestemmer hvilken isotop man tæller.
På pladsen rack/ special kan også sættes stregmarkering for normalisering af isotoper. Koden for baggrundscheck sættes også her.
Protokolnummer til den ønskede tælleserie ses ved at trykke Main menu → Protocol manager
1. pos. som er markeret på figuren herunder, er det første prøverør, der bliver talt. Dette skal være en tom hvid holder til kontrol af baggrund. I 2. og 3. position placeres standarder, samt efter endt tælleserie.
Den hvide ID- clip skal vende mod stregmarkeringslæseren, den hvide prik skal vende ud mod dig selv.
Rackene kører ind ad forreste slæde i tælleren og kører efter tælling ud ad bagerste slæde.
Der vælges et rack kodet med det ønskede protokolnummer og derefter så mange fortløbende rack, der er behov for.
Hver dag tælleren sættes igang, skal der køres kvalitetskontrol med den 137Cs-kilde og den 129I-kilde der står i gammatællerrummet. 137Cs-kilden står i et rack påskrevet "TEST - 17" og 129I-kilden står i et rack påskrevet "TEST - 4". De sættes på før den/de tællerserier man sætter i tælleren. Efter tælleserierne sættes et stoprack uden hvide plastholdere, så det er muligt nemt at flytte, hvis der senere sættes flere tælleserier i gammatælleren.
Forklaring på opsætning i racks, se12.2.HH.13. Bilag 4. Eksempel: Opsætning af LVK karrusel.
Start af tæller:
Tælleren startes ved at trykke ► på skærmen (touch skærm). Når tælleren er startet vises spektrummet, for den isotop eller baggrund man tæller, på skærmen. Oppe i venstre hjørne af skærmen vises hvilken protocol og isotop man har valgt at tælle. Antal rør og isotop skrives på 12.2.HH.2.13. Formular c. i tællerum, bruges til statistik. Skemaerne gemmes i mappe i tællerum.
Print og overførsel af resultater:
Efter endt tælling, skrives resultaterne automatisk ud på printeren ved siden af tælleren. Resultaterne overføres desuden automatisk til wizardData på Local C-drevet tilknyttet diverse regneprogrammer og kan åbnes fra disse.
Husk:
Er tællingen ikke printet ud automatisk, kan man selv printe den ud ved at:
Hjælper overstående ikke, kan nedenstående prøves:
Stop af tæller før en tælleserie er afsluttet:
Ønsker man at stoppe tælleren inden en tælleserie er afsluttet, kan dette gøres ved at trykke på stop (firkant, nederst i højre hjørne). Derefter vil man få tre muligheder:
Vælger man punkt 1 og 2 udskrives resultater automatisk, på de prøver der er blevet talt. Ved punkt 3 udskrives resultaterne efter endt tælling.
Overordnede regler for hvornår diverse rutineprøver sættes over:
En 99mTc-karrusel sættes over med forsinkelse (rack med protokol nr. 2, en time pr. hvid prøveholder), så den tæller dagen efter prøverne er blevet taget. Er prøverne taget om tirsdagen, sættes de over til at tælle om morgenen onsdag.
En 125I-karrusel sættes over 3 dage efter prøverne er taget. Er prøverne taget tirsdag, sættes prøverne til at tælle fredag. Hvis prøverne er taget onsdag, skal prøverne tælles lørdag og man er derfor nødt til at sætte karrusselen over med forsinkelse med protokol nr. 2. Hver hvid prøveholder tælles en time på protokol 2. Er tælleren fyldt med prøver der i forvejen kører behøves forsinkelse ikke. En 125I-karrusel kan også sættes over om mandagen, hvis den af en eller anden årsag ikke er blevet talt i weekenden.
99mTc-clearance prøver sættes over med forsinkelse (rack med protokol nr. 2, en time pr. hvid prøveholder) efter endt undersøgelse, så de tælles om morgenen/formiddagen (inden kl. 10), dagen efter prøverne er taget.
Dette kan også ses på12.2.HH.13. Bilag 3. Tid for gamma-tællinger hvad der skal sættes over hvornår.
Kontrol af gammatæller
Ved hver tælling, køres kvalitetskontrol med 137Cs-kilde og 129I-kilde, dette gøres for at tjekke tælleeffektiviteten og stabiliteten af gammatælleren. Hvis målingen ligger udenfor det forventede (± 10 %), vil der komme en meddelelse frem på gammatælleren, kontakt da superbruger eller fysiker.
Kontrol hver anden måned:
Årlig kontrol:
99mTc tælles på protokol 13 med en bg først.
Der tælles med passende intervaller i flere dage, første og anden dag tælles 99mTc flere gange dagligt derefter en til to gange dagligt.
Gemmes elektronisk. (Udføres af fysiker)
I tællerummet må kun være den isotop der skal normaliseres.
Der fremstilles en opløsning på ca. 150.000 – 200.000 cpm/ml eller der benyttes en nyfremstillet standard på de isotoper der anvendes og der afpippeteres 1 ml af hver. Prøveholder med rør sættes i første position i specialrack nummereret efter isotop.
Tjek at normaliseringen er Succesfull (Skrivebord, Wizard Data Viewer, View Isotope Normalization or IPA Results, vælg tælling ud fra Isotope Id og dato, tryk View, tjek at CompletionsStatus er Succesfull og at MainPeakShiftPercent er under ±10%)
Skriv MainPeakShiftPercent tallet i Kvaka under Fysiker kontrol. (Udføres af superbruger)
Skemaer med kontrol af gammatæller gemmes elektronisk i 5 år. Mindst hver tredje år rekvireres et servicekontrolbesøg fra "Wallac" PerkinElmer A/S. Servicerapporter og reperationsrapporter gemmes.
Ansvaret for udarbejdelse og revision af instruksen påhviler superbrugeren.
Sektionsledelsen har ansvar for godkendelse og realisering.
Alt personale der betjener gammatælleren har ansvar for at følge instruksen.
12.2.HH.13. Formular a. Hver anden måneds tjek af gammatæller
12.2.HH.13. Formular b. Årligt check af gammatællere
12.2.HH.13. Formular c. Statestik for gammatællere.
Gammatæller: Apparat til at måle radioaktivitet i prøverør ( m. blod - urin – standard o.l. )
Isotopnummer: Nummeret på den pågældende isotop som er indkodet i gammatælleren.
Dødtid: Det tidsrum efter en registrering af en impuls, hvori detektorsystemet er inaktivt og derfor ikke kan registrere nye impulser.
Ikke relevant
12.2.HH.13. Bilag1. Overvejelser ved tælling af flere isotoper
12.2.HH.13. Bilag 2. Spektre i tællerkanaler