Det overordnede formål er, at sikre aftaler indgået mellem myndighederne og hospitalerne vedr. samarbejdet med Københavns Universitet og andre relevante universiteter og uddannelsesinstitutioner efterleves, samt at beskrive ansvar og rammer for samarbejdet.
Disse aftaler giver universitetshospitalerne ansvaret for at varetage en række akademiske opgaver i sundhedsvæsenet. Det drejer sig om udvikling af sundhedsvidenskabelige og biomedicinske fagområder, forskning samt varetagelse af undervisning og klinisk behandling på et højt plan.
Københavns Universitetshospital er den organisatoriske ramme for størstedelen af disse akademiske opgaver, som varetages som et samarbejde mellem Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og sundhedsvæsenerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Steno Diabetes Center er associeret medlem af Københavns Universitetshospital.
Formålet med Københavns Universitetshospital er via tæt dialog mellem parterne at intensivere, videreudvikle og informere om det universitetsbaserede samarbejde i Østdanmark.
Formålene med vejledningen er:
Samarbejdets virkemidler:
Kliniske professorater
Hospitalsdirektionen arbejder for at tiltrække kliniske professorater via kontakt til Region Hovedstaden, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og andre relevante fora, herunder København Universitetshospitals bestyrelse. Målet er at etablere både ordinære professorater og professorater inden for forskningsområder med særlig interesse for hospitalet, fx i forhold til kompetencer og behov, muligheder for fondsstøtte og forskningsgennembrud.
Den assistance og de faciliteter man tilbyder professoren, bør have en standard, der kan konkurrere med professorater på landets andre hospitaler.
Hospitalsdirektionen og Forskningsrådet, herunder Forskningsrådets forretningsudvalg, drøfter mulighederne for at tiltrække nye professorater samt sikre og konsolidere de etablerede.
Kliniske forskningslektorater
Hospitalet støtter et antal forskningsaktive medarbejderes ansøgning om forskningslektorater for at øge hospitalets universitære tilknytning. Man tilstræber at etablere de nødvendige faciliteter og ressourcer for forskningslektoratet og at give afdelingen den nødvendige kompensation, typisk via samfinansiering efter aftale med afdelingsledelserne.
Udvikling af fagområder og organisatoriske rammer
Dekan, vicedirektør med ansvar for forskningen og den kliniske professor skal i fællesskab have overblik over udvikling af fagområde, forskning, undervisning og varetagelse af den kliniske behandling. De drøfter eventuelle ændringer i jobprofil, indsats, økonomiske rammer samt overholdelse af indgåede aftaler om faciliteter og assistance til professoren.
Hospitalsdirektionen sørger i samarbejde med afdelingsledelsen og den klinisk professor for, at den kliniske arbejdsbyrde ikke overstiger det aftalte, samt at den kliniske professor bliver aflastet i perioder med forskningsmæssige gennembrud eller lignende, der kræver en større akademisk indsats end den aftalte.
Forskningsrådet er rådgivende i forhold til direktionen og varetager handleplanen for forskning på hospitalsniveau ift. universitetsfunktionen.
Hospitalsdirektionen har ansvar for:
Hospitalsdirektionen og Forskningsrådet har i fællesskab ansvaret for, at der føres en overordnet forskningsfremmende politik på hospitalet, herunder forskningsrekruttering.
Hospitalsdirektionen, de kliniske professorer, forskningslektorer samt fakultetet, har i fællesskab ansvar for, at der foreligger en stillingsbeskrivelse og kompetenceprofil for den enkelte kliniske professor og forskningslektor. Stillingsbeskrivelsen og kompetenceprofilen skal præcisere omfang, ansvar og kompetence for udvikling af fagområdet, forskningen, undervisningen og den kliniske behandling. Omfanget af det kliniske arbejde skal klart præciseres.
De kliniske professorer og forskningslektorer har ansvaret for:
De kliniske professorer, forskningslektorer og afdelingsledelser har ansvar for rekruttering af forskningsmedarbejdere og for at indgå aftaler om tildeling af fysiske rammer og organisatoriske tiltag, der fremmer relevant forskning.
De kliniske professorer og forskningslektorer er i samarbejde med afdelings- og specialeledelser samt forskerne ansvarlige for registrering, anmeldelse, afrapportering, fundraising m.v. for de enkelte forskningsprojekter, herunder registrering af publikationer og aktiviteter i PURE.
De forskningsansvarlige har sammen med afdelingsledelserne ansvar for koordinering af ressourcer og projekter på afdelingen, herunder lokale forskningshandleplaner.
Vedtægt for Københavns Universitetshospital af 17. september 2007
CIR nr 10578 af 18/09/2015 gældende om Stillingsstruktur for videnskabeligt personale ved universiteter