Fast vagt - Ordination, ansvar og fremgangsmåde

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre optimal behandling og pleje til indlagte patienter hvis tilstand kræver konstant opsyn/fast vagt, fordi de bedømmes som ude af stand til for nuværende at tage vare på sig selv, eller er uden indsigt i egen eller andre patienters tilstand.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Klinisk personale ansat på Amager og Hvidovre Hospital (AHH)

Tilbage til top

Definitioner

Fast vagt indebærer kontinuerligt at være omkring en patient, som har behov for konstant opsyn eller observation. Fast vagt funktionen kan varetages af social og sundhedsassistenter, sygeplejersker, portører, FADL vagter eller studerende ansat i afdelingen (timelønnede). 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Indikation for fast vagt

Patienter der ikke kan lades uden opsyn og hvor andre muligheder er indtænkt eller afprøvet f.eks. tæt på klokkesnor, klokkesnor fastgjort på patientskjorte, faldforebyggende tiltag i forhold til faldplejeplan, placering af patient tæt på personale, søgt afklaring af årsager som medicinpåvirkning, smerter m.m.

Fast vagt kan være indiceret ved følgende tilstande og hvor ovenstående ikke hjælper eller ikke er relevant:

Vurdering og ordination

  • Det er afdelingssygeplejersken eller ansvarshavende sygeplejerske, der i samarbejde med stuegangsgående læge/den vagthavende læge vurderer om der er behov for fast vagt.
  • Ordination af og indikation for fast vagt dokumenteres i patientjournalen.
  • Behov og indikation vurderes i hver vagt og som minimum dagligt ved stuegang. Beslutning dokumenteres i patientjournal.

Afdelingssygeplejersken/ansvarshavende sygeplejerske vurderer i samarbejde med sygeplejersker i teamet, hvordan fast vagt sikres i denne og de kommende vagter.

Følgende muligheder søges anvendt:

  • Sygeplejepersonale, som er på arbejde allokeres til at være fast vagt
  • Hvis ovenstående ikke vurderes at kunne lade sig gøre, kan der rekvireres fast vagt fra:
    • Studerende ansat i afdelingen (timelønnede)
    • Den plejeansvarlige sygeplejerske udfylder ”Fast vagt-skema” i  samarbejde med den faste vagt
  • Serviceafdelingen (portør): 
    Hvidovre matrikel til aftenvagt (15.30 -23.30) og nattevagt (23.30-07.30) via portørcentralen i tidsrummet 09.00-10.00 på tlf. ###TELEFON### 
    Amager matrikel til aftenvagt (15.00-23.00) via portørcentralen inden kl. 15.00. Hverdage tlf. ###TELEFON###. Weekend og helligdage tlf. ###TELEFON###
    • Ved rekvirering orienteres portørleder om, hvilke opgaver den faste vagt skal varetage og portørleder udfylder ”Fast vagt-skema” – se bilag.
    • Portørleder formidler det aftalte til den der skal være fast vagt og denne medbringer kopi af udfyldte ”Fast vagt-skema” til afdelingen
    • I afdelingen påføres navn på plejeansvarlige sygeplejerske og ”Fast vagt–skema” justeres, såfremt der er sket ændringer i opgaver
  • FADL- vagt via FADL vagtbureau på tlf. ###TELEFON###
    • Ved FADL-vagts ankomst til afdelingen udfyldes ”Fastvagt skema” af afdelingssygeplejersken/den ansvarshavende sygeplejerske i samarbejde med FADL-vagten.

For studerende, portører og FADL-vagter gælder, at ”Fast vagt- skema” i afdelingen betragtes som arbejdsredskab.

I det tilfælde, at det ikke er muligt at skaffe en fast vagt, er det afdelingssygeplejerskens/ den ansvarshavende sygeplejerskes opgave at pålægge en medarbejder til at fortsætte i den kommende vagt.

Fast vagt er som udgangspunkt bestilt til at varetage opgaver hos én patient.

Ved fast vagt til patienter i delir udleveres:

  • "Information til faste vagter hos delirøse patienter"

Overflytning

Afsendende visiterende sygeplejerske informerer den modtagende visiterende sygeplejerske om behovet for fast vagt, samt status for kommende vagter.

I det tilfælde, at man ikke kan skaffe fast vagt til den modtagende afdeling, er det den modtagende afdelings opgave selv at finde en løsning for dækning af fast vagt, blandt egne medarbejdere.

Seponering

  • Seponering af fast vagt sker i samarbejde mellem stuegangsgående læge/vagthavende læge og afdelingssygeplejersken/den ansvarshavende sygeplejerske.
  • Seponering af fast vagt dokumenteres i patientjournalen.

Afbestilling af vagter:

  • Portører efter aftale med portørcentralen
  • FADL-vagter kan afbestilles op til 4 timer før næste vagt

Det er afdelingssygeplejersken/ansvarshavende sygeplejerske der er ansvarlig for at dette gøres i tide.

Registrering af forbrug:

  • Portør-vagter registreres i Serviceafdeling
  • FADL-vagter: Den ansvarshavende/plejeansvarlige sygeplejerske kontrolerer og underskriver FADL-vagtens timeseddel. Registrering afleveres til afsnitsledelse

Hygiejne

Den faste vagt efterlever de generelle hygiejniske principper i henhold til VIP

Fast vagt hos patienter i isolation

Den faste vagt opholder sig på stuen og bærer de foreskrivende værnemidler i henhold til isolationsregimet. Ved behov for brug af FFP2/ FFP3 åndedrætsværn skal 3 timers reglen overholdes. På afdelinger hvor Versaflo Turboenhed er tilgængelige, kan disse anvendes af faste vagter, der er oplært i anvendelse og håndtering af enheden.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Den plejeansvarlige sygeplejerske har ansvar for patienten, når fast vagt varetages af en ikke autoriseret sundhedsperson

Det er den plejeansvarlige sygeplejerske der er ansvarlig for at den faste vagt får pauser

For portører tilstræbes, at de kun sidder fast vagt hos isolationspatienter iført værnemidler i 4 timer ad gangen. Portørleder er ansvarlig for dette. 

Afdelingsledelserne har ansvar for kendskab til og implementering af pågældende instruks. Herunder ved introduktion af nyt personale i afdelingen.

Læger, sygeplejersker og social og sundhedsassistenter har i samarbejde med afdelingssygeplejersken/ansvarshavende sygeplejerske ansvar for at efterleve denne vejledning i forhold til at vurdere om der er patienter, der har behov for opsyn og hvordan det bedst løses med omtanke for patientens sikkerhed og med økonomisk ansvarlighed.

Afdelingsledelsen har ansvar for løbende at vurdere patienternes behov for opsyn, sikre patientsikkerheden ved at fokusere på optimale arbejdsgange, anvendelse af ny teknologi m.m.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag