Sundhedsprofessionelle på barselsgangen, neonatalafsnittet, børneafdelingen og fødegangen, der varetager pleje og behandling af nyfødte, som vurderes at have for stramt tungebånd.
Baggrund:
Ankyloglossi (stramt tungebånd) hos nyfødte og spædbørn
Der findes en meget omfattende National Klinisk Retningslinje (NKR) om tungebånd på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Nedenstående opsummerer de vigtige budskaber fra NKR. Fuld version findes via linken: Tungebånd NKR
Definition
Ankyloglossi er en tilstand hvor den lingulære frenulum under tungen er kort og stramt i udseende. Tilstanden menes, i nogle tilfælde, at kunne påvirke både barnets ammeteknik og hermed moderens mælkeproduktion. Dette kan medføre uro og hypigge måltider hos barnet samt sår og smerter på moderens brystvorter.
Der er dog mange tilfælde, hvor tungebåndet ser stram ud, hvor hverken mor eller barn oplever betydelige symptomer.
Vurdering af ankyloglossi
Sundhedstyrelsen’s arbejdsgruppe anbefaler at anvende Tongue-tie and Breastfed Babies Assessment Tool (TABBY).
Flowdiagram sidst i vejledning her viser fremgangsmåde afhængig om TABBY score.
Frenotomi (klip af tungebånd)
Uanset tungens udseende er der ikke grund til frenotomi i ammeperioden, hvis der ikke er ammeproblemer og barnets vægtøgning er tilfredsstillende. De fleste ammeproblemer kan løses ved kvalificeret ammevejledning, derfor bør familien have modtaget kvalificeret sundhedsprofessionel ammevejledning før tilbud om frenotomi.
Man kan overveje at tilbyde frenotomi fremfor ammevejledning alene, til spædbørn op til 4 måneder med ankyloglossi og samtidige ammeproblemer. Indgrebet kan laves af enten øre-næse-hals kirurg, neonatolog eller jordemoder som er oplært i proceduren.
Der er svag videnskabelig evidens for effekten af procedure i forhold til amning og symptomer hos moderen. Der er mange anekdoter, der fortæller om positiv effekt.
Studier har vist, at risici (blødning eller infektion) ved proceduren er lav.
Der er indikation for smertebehandling (sukkervand, evt lidokain) før proceduren. Barnet skal lægges til hos moderen umiddelbart efter proceduren.
Mobiliserende behandling/kiropraktik
Der er ikke evidens for mobiliserende behandling/kiropraktik før eller efter frenotomi.
Flowdiagram med fremgangsmåde afhængig om TABBY score
National klinisk retningslinje for undersøgelse og behandling af ankyloglossi hos ammede spædbørn. Sundhedstyrelsen. 24. Juni 2020