Postoperativ sygepleje til den gastrokirurgiske patient

Postoperativ sygepleje til den gas. kirurgiske patient efter større operation

(totalkolektomi, pouch-anlæggelse og stomi)

Dag 0- Operationsdagen

Noter tidspunkt for, hvornår barnet er tilbage fra opvågning i notat i SP.

 

For at barnet kan afsluttes i opvågningen, kræves det, at barnet :

Før tilbageflytning til Børne- og Ungeafdelingen, skal der som minimum foreligge:

Når barnet ankommer vil det have:

Observation og sygepleje

Bevidsthedsplan

Det er en stor omvæltning for et barn at blive opereret og pludselig opleve sin krops mange manifestationer. Derfor er det vigtigt, at der udvises en rolig adfærd på stuen og at alle sygeplejehandlinger forklares. Børnene ved som regel, hvad de vågner op med, men ved akutte operationer kan det inden operation være uvist, om der skal anlægges stomi eller ej.

Respiration og cirkulation

Hvis epiduralbedøvelsen "ligger" højt kan det påvirke respirationen. Derudover kan også selve indgrebet i abdominal-rummet give risiko for respirationsinsufficiens.

Smerter lokaliseret til abdomen kan også gøre, at patienten trækker vejret overfladisk med ringe iltmætning til følge.

Blødning kan i meget sjældne tilfælde forekomme intraabdominalt og/eller  i cicatricen.

Temperaturstigning de første døgn kan forklares med "kirurgisk stress". Postoperativ febrilia kan skyldes mange ting, men infektion i såret viser sig som regel først efter 3. –5. døgn. En anden nærliggende årsag er pneumoni, derfor skal barnet have haft præoperativ lungefysioterapi for at forebygge dette.

 

Smertebehandling

Alle børn, som får smertestillende skal VAS eller Flacc scores før og efter smertestillende. Smertebehandling til børn og unge i alderen 1 måned til 18 år

Det er vigtigt at få barnet til at beskrive smerten så udførligt som muligt for derved bedre at kunne afhjælpe denne. Vær opmærksom på, at angst for det uvisse kan forstærke smerterne.

Væskebalance

Hos børn, der er kolektomeret, samt pouch opereret  er det VIGTIGT at holde øje med deres væskebalance. Vi medregner ikke perspiratio, da det kun er det væsketab som forekommer under operation, som er væsenligt, og det medregner anæstesien i deres skemaer.

Der ordineres væske af børnelægen før operationen til 1.postoperative døgn.    

Ernæring

Startet på ernæringsdrikkedrikke hjemmefra i dagene op til operationen

 Cicatricen

 Stomi

Langt de fleste børn, som får anlagt ileostomi, har et tyndt og stærkt hudirriterende output.

Barnet har de første dage en gennemsigtig tømbar stomipose på. Derved kan stomien observeres uden posen tages af.

Det er vigtigt, at stomipladen slutter tæt omkring stomien for derved at mindske hudproblemer. Hudproblemer opstår, hvis den tynde afføring berører huden. OBS den må ikke sidde for stramt, da dette kan give problemer med blodforsyningen til stomien og den hæver (hullet i pladen klippes 1mm større end man måler stomien til). Se vejledning om "Skiftning af stomipose"

 

Mavetarmfunktion og Mobilisering

Når børn er blevet opereret, er det vigtigt at observere deres mave/tarm funktion. Efter en så stor operation kan der gå flere dage, før maven kommer ordentlig i gang. Det hænger sammen med det operative indgreb, hvor maven sættes i stå, samt sparsomme indtag og sparsom eller næsten ingen mobilisering, samt smerter.

Topkatheter/ Blærekatheter 

Når der gives epidural smertebehandling, vil der også blive anlagt et topkatheter. Dette skyldes, at epiduralkatheteret hos nogen kan hindre evnen til fuld vandladning.

Topkatheteret ligger gennem huden over skambenet og ind i blæren. Det er fastgjort med en sutur i huden. Gas. kir. vælger som regel topkatheter i stedet for blærekatheter. Det har den store fordel at evnen til at kunne tisse, kan afprøves uden at katheteret fjernes.

Det gøres ved at afklemme topkatheteret, hvorved blæren fyldes (max 4 timer ) og barnet kan forsøge at tisse. Lykkedes det og er residualurinen mindre end 5 ml kan  topkatheteret fjernes (dog ikke, hvis det er sidst på aftenen/natten). Kan barnet ikke tisse ordentlig, kan der forsøges igen senere. Man kan fx vælge at lade katheteret være afklemt i de vågne timer og lade det stå åbent til natten, den første nat eller to.

Husk at fjerne evt. sutur i huden inden seponering.

Ved blærekatheter skal katheteret forblive indtil epiduralkatheteret er seponeret. Obs vandl efter det er seponeret

Pouch

 

Barriere creme bruges ligeledes, når tarmen endeligt er ført tilbage og barnet skal til at have normal afførring igen. Her er afføringshyppigheden i starten øget op til x 10 dgl., samt natlig sivende afførring. Ved en rektal anastomose (crohn pt.), hvor afførringen igen kan være hyppigere og mere tynd end ellers, bruges også barriere creme.

 

Socialt

Som regel vil det være hensigtsmæssigt at én af forældrene har orlov i længere tid (4-8 uger) til at støtte barnet den første tid efter operationen. Der vil være forskel på om stomien håndteres af barnet selv eller det er forælderen, der er primær stomi-person. Derfor skal der søges om refusion af tabt arbejdsfortjeneste til den forældre, der tager orlov. Det er den gastroenterologiske pædiater, der skriver denne.

Økonomisk dækning af stomimaterialer dækkes af hospitalet via stomi-ambulatoriet ved midlertidige stomier. Totalkolektomi og anlæggelse af pouch er midlertidige og derfor det hyppigeste på børneafdelingen. De stomier, som er varige eller dem hvor tidsprognosen er uafklarede, vil være hos Crohn patienter. Det er stomi sygeplejerskerne, som formidler levering af stomi materiale ved både varig og midlertidig.

IBD-sygeplejerskerne kan tilbyde besøg på barnets skole for yderligere information.

 

 Tjekliste præ og postoperativt (1).doc